Posts Terkini

Tuesday, March 01, 2011

Awang Hashim KTPC Finance VP.

Awang masa lawatan tengok mesin di German. Apa kena mengena dgn dia sbg Fin VP entah la...

Tengah aku dok korek cerita2 dlm KTPC ni, terjumpa pulak aku KTPC punya Job Description (JD) kakitangan dia. Bukannya ada masalah besaq sangat bagi aku, tapi mungkin HR dlm KTPC tu kena la ambik perhatian sikit.
Entah la... mungkin HR terlepas pandang kot. Atau jadi tukang angguk saja. JD yg disyaratkan tu tak menepati dgn perlantikan Awang Hashim sebagai VP Finance. Hasil daripada terjahan aku kat kawan2 di KTPC, Sg Petani dan Bank, jelas sekali mamat ni tak dak ACCA ataupun kelulusan profesional.

Tak tergamak la pulak aku nak tujuk repot dia hal2 Finance KTPC, biaq depa pakat2 pebetoi laaa... Malu... amat memalukan. Apa yg aku dapat pembaca bayangkan... lebihkurang tingkatan 6 punya report. Cukup la dgn perangai cover mengcover tu. Kawan tu kawan juga, tapi jgn la biaq kawan memalukan sebuah GLC yg besar.

Kalau bab program keluar negara, mamat ni akan cuba menyelit nak ikut sama kalau ada ruang. Tak dapat pi pun tak pa jugak, dia boleh buat agenda projek lain.pakat dgn company kawan dia Rima Jaya di Sg Petani. Projek apa ya...? Kita terjah nanti...

 Awang dan THAMS bersama Razak Baginda di London.

Pakat-pakat pikiaq laaa... 

16 comments:

Anonymous said...

Aku pun dapat info bahawa si Awang Hashim ni masuk kerja tak kena interview pun, sedangkan untuk post VP di KTPC ni perlu interview (std procedure) dan juga approval dari Ahli Lembaga Pengarah. Dalam kes Awang Hashim ni, sumber dalaman mengatakan bahawa dia hanyalah political appointment, teman surau Hj Sobri, ayam sabungan PAS, anti UMNO, hinggakan UMNO Pdg Serai buat program di IT Centre pun dia kacau, walau pun depa bayaq duit, bukan guna kemudahan secara percuma. Buat jamuan Hari Raya KTPC pun guna company kawan dia, bayar RM16k bukan kepada syarikat, tetapi kepada individu sahaja. Bayangkanlah berapa komisen dia dah dapat. Setakat ini saja komen saya. Lain-lain pembaca dialu-alukan untuk chip in cerita sensasi mereka ni. Aku tengok muka dia sebijik macam Anwar Ibrahim

Anonymous said...

Aapala awg hashim ni, tak de class le. Dulu hang keje bank kena interview atau main masuk saja dlm hong leong bank tu? mseti kena interview kan? baguih la depa jiran hang pun dok jaja crita kereta company habih hang bagi bini hang bawak pi market beli ikan, lupa pula nak ambik masuk dalam rumah hingga bau busuknya disedari apabila kreta perdana itu dibawa ke ofis KTPC. Pasai tue la KTPC nak jual perdana tu. Memang hang ni low class. Aku nak cabar Awang Hashim supaya memaklumkan kelulusan sebenar beliau, yang khabarnya sekarang ada Masters dengan Degree. Kalau betoi ada, tunjukla kat staf hang kat KTPC tue. Hang tak malu ka Cik Yah tu pun kelulusan lagi tinggi dari hang

Anonymous said...

Kan dia tu political appointment. Bukan ada kelayakan apa pun. Kalau tak ada kelayakan tapi reti buat kerja tak pa, tapi malangnya nak baca financial statement pun tak reti, nak terjemah balance sheet & P&L tak upaya. VP Finance apa?? Tahap clerk finance macam Misha pun lebih pandai dan ceredik dari dia. Pendek katanya dia ni setakat boleh hingaq satu company jer lah.Tong Kosong. Staff kat KHTPC tu dah tak larat nak gelak dah melihat kebodohan tahap gaban dia tu...Tak pa lah tengah dok ada kuasa. Tunggu satu hari nanti bila kalih nanti ramai staff yg tak sabaq nak mengadakan jamuan perpisahan secara grand utk dia ni...

Anonymous said...

Kepada Hj Shahiran dan Hj Fithri serta tidak ketinggalan, Hj (Uncle) Patrick, diharap jangan print lagi artikel ni cepat-cepat untuk diberikan kepada Tuan Haji Awang kita ni. Tunggu la seminggu lagi sampai komen kat bawah ni penuh baru print. Jangan lupa print colour sebab gambar dia ada kat sini. Masa Datuk Shukri jadi CEO dia tak kacau pun Nash (PKR), Shahiran (PAS), Zaharah (PAS), Rohiza (PAS), Annuar (PKR/Reformasi), Mokhtar (PKR) dan Amin (PKR). Tapi bila hang dengan Hj Sobri mai habih hampa label org BN & UMNO dan nak usir semua orang yg ada sangkut dengan BN keluar. Hampa jadi anti BN, tapi dulu BN tak anti kat geng hampa pun. Sikit pun tak kacau, semua sama rata tanpa mengira fahaman politik

Anonymous said...

Biaq Hj Pat tu plin... soka dia la. plin, jgn tak plin...tapi sblom plin tu, cuma kena la sabaq skit & chek plinter modal HP Kaler Lazerjet 5300dn tu dlam keadaan semporna ke tidok... kalo tok, dekat lagi plinter HP Kaler lazerjet P2015 pon bleh pakai...cuma itam jer.... kah kah kah..

Anonymous said...

Ya betul tu, print jangan tak print, lepas tu kumpul semua dan bing sekali, buat tiga set, satu Tn Hj Awang, satu Tn Hj Sobri satu lagi kat YB Datuk Amiruddin, lepas baca pass kat MB satu copy. Make sure tau colour, sebab kalau black & white, mesin tu tak nampak dengan jelas. Kalau Tuan Haji semua nak tau dalam buku ada tulis 'knowledge is power' tapi la ni di KTPC apa yang sedang belaku ialah 'bodek is power'. Contoh nyata ialah kenaikan pangkat Tn Hj Fitri dari DVP ke VP. Dulu kalau nak jadi VP ni paling kurang pun kena la further study ambik Masters ka. Kalau aku jadi Fitri ni aku malu sebab ada orang bawah aku ada Masters, walau pun jawatan Penolong Pengurus. Apa nak dikata sekarang zaman 'bodek is power' kat sana. Kalau dalam istilah drama swasta kena kata ayat ni 'bersabar je lah'. Ingat la next story is about you in KL (Crown Princess Hotel)

Anonymous said...

Aku dok tunggu sapa2 yg boleh hantaq circular satu kedah pasal apa si awang harus dipecat, nyah, bungkuis dgn semerta kerana salahguna kuasa diktpc. staf ktpc mana yg tak tau si awang ni ikut dan pakai duit sykt tak payah procedure sebutharga. Bodohlah. Hj Sobri buat tu buat ni, org kepercayaannya pulak buat hal. Macamana org bawah nak caya lu. Takkanlah tak dak org lain kot yg blh ganti siawang ni. Hapraq...

Anonymous said...

yeah
take beer

Anonymous said...

Anony March 03...hehehe...ada background master pun kalau tak rajin nak cari peluang kerja, top management nampak ke? kalau mcm tu, bih baik sambung belajar sampai phd terus...

cakap otak letak dkt lutut...adoiyaaiii

dkt company aku pun, ada master@phd tak semestinya duk dkt atas...bergantung pada prestasi...kalau sebut prestasi nanti,risau otak ko dkt lutut tu cakap bodek pulak...

kalau dua dua prestasi sama mantap, dan ada kekosongan nak naik pangkat, kalau ada higher education, chance dia naik tinggi la sikit...tapi kalau performance mcm ampes nak harap qualification ja, hoho...keep on dreaming ya

wake up dude...

Anonymous said...

yes dream on dude, semua yang bodek naik pangkat, sebab tu lah KHTP semakin maju sekarang, investment berbillion-billion hingga YB Amirudin Chairman tak dapat nak sebut dalam soalan Dewan. Tahun ni saja dianggarkan bahwa FDI akan masuk sebanyak RM12 billion ke KHTP hasil usaha pengurusan yang mantap dan berpengelaman. Kalau kita pandai kerja, rumah design mesti ada tingkap & untuk line telefon. Mantap beb. Jangan belajar tinggi2 kat KHTP tu, tak guna pun. Kalau pandai buat kerja baru boleh naik contohnya Hj Shahiran. Kalau setakat Kak Zan tu ada degree pun HR tak akan promote, tak gitu Tuan Hj? This is reality. BETOI TU, WAKE UP DUDES DONT GO TO CROWN PRINCESS HOTEL IN KL, SEBAB HOTEL TU MEMANG ADA BUAT RECORDING DALAM BILIK, AWAS HA HA HA......MEMANG BETOI MASA NAK BUAT SKANDAL, MASA TU MEMANG OTAK KAT KEPALA BAWAH, BUKAN KEPALA ATAS. KALAU DAH INSAF JADI HJ PUN, BENDA LAMA AKAN TERUS MENGHANTUI KITA

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Nampaknya orang yang kurang senang kepada saya dah tersalah teka. Komen "wake up dude" bukan dari saya kerana ini adalah kali pertama saya menulis. Mungkin saudara boleh menggunakan kelebihan yang dianugerahkan kepada saudara untuk mencari penulis komen "wake up dude" yang sebenar.

Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih di atas komen-komen yang diberikan.

Sekian.

Wassalamualaikum warrahmatullahiwabarakatuh.

Khairul Fithri Osman

Anonymous said...

Siapa-siapa pun boleh komen dalam blog ini. Ini bukan personal blog. Ini adalah bog untuk mendedahkan fakta dan bukan AUTA. Anda boleh letak komen atau nama anda sendiri. Tak kisah la. Apa pun aku ingat blog administrator ni adalah orang yang dok di Kulim atau Padang Serai. Kerana dia dapat menceritakan dengan detail. Jadi kepada sapa-sapa yang dah kena tu ingatla kepada pepatah Melayu, kalau tiada angin, maskan pokok bergoyang. Jangan la pecaya kat blog kerana ianya adalah kilang fitnah. Tak perlu layan blog ni dan tak pelu baca pun atau monitor atau dok sembang masa kerja cerita apa yang didedahkan dalam blog ini kerana pokoknya tajuk artikel ini ialah Awang Hashim, jadi jangan lari dari tajuk. Apa pun kita perlu insaf dan menjadi insan kerana apa yang kita telah buat akan ada reactionnya. Jadi apa takut, berani buat berani tanggung. Last sekali nasihat saya yang profesional ialah jangan la baca blog ni. Tapi aku tau tiap-tiap hari depa buka, tak kira siang atau malam. Ha ha ha ha ha, ikut kata orang ramai, depa ni dah jadi kata-kata ini 'mari-mari, kita lihat siapa yang kena' sebagai motto untuk menjadi pengikut setia blog ini. Sekalung terima kasih kerana menjadikan blog ini sebagai top blog in KTPC. Thank you very much for your promotion & distributing the news

Anonymous said...

Apa pun kita perlu bersaing secara sihat, jangan la pi guna khidmat bomoh/pawang untuk bagi orang suka kat kita, leceh la tak fair macam tu. Guna la profesional qualification, jangan guna black magic, biar diri kita hitam, tapi jangan guna ilmu hitam bro, tq

Anonymous said...

A very good afternoon mr webmaster, my name is Ishvari, I used to work in this KTPC last time as a receptionist making all the hotel bookings for staff going to KL. I now work elsewhere. I have all the information you need on this Crown Princess Hotel KL affair of this KFO with Fariza, also last time with KTPCC. If you want to find out, you can call me, but first you have to know my number, but I know a man with your investigational skill can easily find my phone number as I am also working around Kulim, thank you very much dear sir and have a nice day as well to my fellow colleagues in KTPC (Level 3, Business Centre)

Anonymous said...

aloo bro KFO, jgnla perasan tak tentu hala, tak de nyer org jeles kat lu. Lu nak himpun harta berapa karung pun gua tak kisah. Jgn la asyik dok pi sembang pasai blog jer dgn awang, tapi tak buat keja. Owh aku lupa, hang bukan ada keja pown, hag ambik tempat tu pown jaga maintanance dan sewa building jer kan. Relekla keja kurang, gaji banyak, geng pulak dengan Encik-Encik Penipu Besar dua orang tu. Elok la tu, tapi jangan la hang perasan pulak orang kata kat hang. Kan org dah bagitau, blog, Internet & sms pun ini semua adalah tak betoi, jgn pecaya la brader, fitnah sajer, sama mcm kes anwar ibrahim. Org saja nak buat cerita nie. Aku tau la hang memang baik sesungguhnya, memang tak dak lagi orang yg alim mcm hang, sembahyang zohor pun jemaah kat surau hang jadi imam, Hj Izam jadi imam no 2. Sori la aku ingat tak ada orang yang kurang senang dengan hang, hang ni baik. Lagi satu macam mana hang tau penulis tu saudara? Mungkin boleh jadi saudari ka? atau pondan ka? ha mcm mana tn hj sekalian? Akhir kata tak yah nak tunjuk baik dlm blog ni atau pun tulis nak tunjuk kena naya, sapa pun tak baca melainkan warga KTPC dan mereka yang sewaktu dengannya iaitu Kulim dan Padang Serai. Happy Reading, more to come, i promise

Anonymous said...

Apa la hampa ni, artikel ni utk awang hashim la, kalau nak tengok kerja development KTPC, ada lagi satu artikel pasai rumah retak di Kulim Perdana, baru la cerita pasai si mamat hj ni, masuk la komen hampa dalam tu

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top