Posts Terkini

Tuesday, June 28, 2011

KTPC Melepas Lagi..... Episod 2.

Walau pun saban tahun pi ke Jerman, tetapi pada hari Khamis lepas, Hj Sobri sekali lagi menerima tamparan hebat apabila kerajaan DAP Penang telah berjaya “MENCURI” lagi satu projek dari KHTP iaitu projek pembuatan panel solar.

Memang umum telah tahu kegiatan Anuar Safar, VP, KTPC yg selalu peri ke Jerman.  Pada masa yg sama juga, iaitu pada sekitar April 2011, Hj Sobri telah secara solo pi berjumpa syarikat Robert Bosch di Jerman, utk memberi taklimat mengenai KHTP dgn pengurusan tertinggi Robert Bosch.  Pada masa tu beliau mengikuti MIDA Trade Mission pada:

26 March - 2 April 2011 (Sat-Sat)
MIDA Trade & Investment Mission to Europe
Berlin, Germany Vienna, Austria Paris, France

MIDA Schedule of Overseas Trade & Investment Missions 2011
Date
Program
Lead Agency
Country
31 Jan - 3 Feb 2011
(Mon-Thurs)
Trade & Investment Mission to
Syria
(COMPLETED)
MIDA/MATRADE
·   Damascus, Syria
26 Feb - 4 March 2011
(Sat-Fri)
Trade & Investment Mission to
Algeria
(COMPLETED)
MATRADE
·   Algiers, Algeria
26 March - 2 April 2011
(Sat-Sat)
Trade & Investment Mission to
Europe
(COMPLETED
MIDA
·  Berlin, Germany
·  Vienna, Austria
·  Paris, France
16 - 18 May
(Mon-Wed
Malaysia Investment Day
In conjunction with PM's official
visit to New York
(COMPLETED)
MIDA/MITI/BURSA
MALAYSIA/CIMB/
MAYBANK
New York
22 - 24 May 2011
(Mon-Wed)
Trade & Investment Mission to
USA
(COMPLETED)
MIDA
San Jose
6 26 - 30 Sept 2011
(Mon-Fri)
Trade & Investment Mission to
USA
MIDA
Phoenix
Minneapolis
Boston
2-7 Oct 2011
(Sun-Fri)
Trade & Investment Mission to
Europe
MIDA/MATRADE
Rome
Barcelona
Moscow
3-7 Oct 2011
(Mon-Fri)
Trade & Investment Mission to
Taiwan
MIDA
Taipei
Taichung
17-21 Oct 2011
(Mon-Fri)
Trade & Investment Mission to
China
MIDA/MATRADE
Beijing
Chengdu
Nanning
10 Oct-11
Trade & Investment Mission to
Japan
MIDA
TBD
11 Oct-11
Trade & Investment Mission to
Australia
MIDA
Melbourne
Adelaide
12 Nov-11
Trade & Investment Mission to
India
MIDA/MATRADE
Mumbai
Hyderabad
Malaysian Industrial Development Authority
investmalaysia@mida.gov.my

Umum juga dah tau bahawa banyak projek teknologi tinggi  berskala besar telah ke Senai Hi-Tech Park di Johor.  Buat masa la, Hj masih boleh kelentong Wisma bahawa ianya adalah sabotaj Kerajaan Pusat, dan beliau tidak boleh berbuat apa-apa langsung.

Tetapi kini beliau menerima tamparan hebat apabila jiran se Pakatan Rakyatnya telah berjaya “HIJACK” projek tersebut dari genggaman PAS Kedah.  Habis la idea beliau utk kelentong Wisma kali ni.

Terkini, 23 Jun, Khamis lepas, dikhabarkan Hj Sobri menangis dlm sedu dan menangis dlm tangisan apabila Kerajaan Penang aka LGE United telah berjaya melobi syarikat Robert Bosch utk menempatkan projek mereka di Batu Kawan, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang. 

Cuba kita baca berita di bawah ni dgn teliti:


Thursday June 23, 2011

By FINTAN NG

PETALING JAYA: Stuttgart-based technology company Robert Bosch GmbH is investing RM2.2bil in a solar panel manufacturing plant in Batu Kawan, Penang, to mainly serve Asia's growing demand for solar energy.

The new plant would provide employment opportunities for 2,000 people, which would be an increase of some 40% of Robert Bosch's current workforce in the country, said Robert Bosch solar energy division head and Bosch Solar Energy AG chairman, Holger von Hebel.

He said this at a briefing yesterday following the announcement of the company's results for the financial year ended Dec 31, 2010 (FY10).

The investment comes on the heels of a recent announcement to build another manufacturing facility in Venissieux, France, to serve the southern European markets.
Von Hebel: Production will start by the end of 2 013
Von Hebel said construction of the Batu Kawan plant, to be located on an 80-acre site, would begin before the end of this year, with production to start by the end of 2013.

He said the new plant would also support and deliver components to other plants in North America and Europe.

The venture, said to be one of the largest overseas investment ever made by Robert Bosch, would further cement the global strategy of the company's photovoltaics business and presence in Asia, where solar energy demand is expected to see an average annual growth of 30% in the coming years.

“The planned facility will cover the entire value-added chain, from silicon crystals known as ingots and solar cells to the modules which can be installed on roofs or in solar power plants,” von Hebel said.

He said the plant would have an annual capacity of 800 megawatts peak (MWp) for wafers and 620MWp peak for cells. This would be on top of producing solar power plants with a total output of 640MWp and module production lines of 150MWp.

According to von Hebel, the company expect sales from the solar energy division to exceed one billion euros this year.

“The decision to build a new site in Asia reflects general developments in the global market for photovoltaics. By 2020, total installed output in the region is expected to reach some 130 gigawatts peak,” he said.

He added that the company's main plant in Arnstadt, Germany, together with the Batu Kawan plant would complement each other and help secure the future of the photovoltaics business.

Robert Bosch (SEA) Pte Ltd and Robert Bosch Sdn Bhd managing director Martin Hayes said South-East Asia contributed RM2.07bil in sales turnover for FY10, with Malaysia contributing RM555mil, a 37% increase from FY09.

“Last year saw an outstanding performance for the region coming after the recession,” he said, adding that Malaysia was the second-largest contributor to Robert Bosch's sales in South-East Asia.


Hj Sobri diberitakan amat kecewa dgn “PRESS RELEASE” ni.

Perlu diingatkan bahawa insentif MIDA adalah sama utk semua lokasi di Malaysia, tiada beza antara negeri atapun fahaman politik. Malah DG MIDA pun duduk dlm Lembaha Pengarah KTPC merupakan “ADVANTAGE” kpd KHTP.

Dah la jawatan AJHK PAS Kedah pun Hj Sobri melepas….. pelaburan pun melepas….. banyak kali dah terlepas…..

Hj Sobri perlu dipersalahkan dlm hal ni kerana gagal menarik pelaburan memandangkan tenah telah tersedia ada dan segala prasarana telah lengkap di KHTP.

Juga aku dikhabarkan pada hari Jumaat 24 Jun 2011, KTPC sekali lagi mengalami kehilangan. Nak tahu apa yang hilang…..? Akan aku dapatkan laporan yg terperinci dari sumber maklumat yg sah lagi sahih dlm “posting” akan datang…..

[ READ MORE ]

Thursday, June 23, 2011

KTPC Melepas Lagi.....

Bukan aku nak kata….. Dlm artikel aku yg lepas “UPEN Kedah VS KTPC Kedah” ada aku cerita pasal projek2 yg dicadangkan utk pembangunan KTPC dgn peruntukan yg diminta kpd Federal oleh KTPC nampak gaya tak jalan juga. Kalau dilihat plan tu memang hebat tapi sejauh mana usaha kearah tu yg diambil oleh KTPC.

Bagi aku ternyata task yg pertama telah gagal. Aku difahamkan ramai kroni Hj2 dlm tu dok menggelabah dan tengah kalut mencari jln memenuhkan poket masing2. Apa tidaknya, keyakinan Hj2 dan kroni kurang yakin PAS akan bertahan di Kedah. So, utk menyelamatkan kantong masing2, time ni utk usaha mendapatkan pelaburan baru mahupun menjaga infrastruktur KHTP kurang sesuai.

Apa tidaknya…..

Sudahlah la ni KHTP dilaporkan mengalami sindrom kekurangan pelaburan, sebuah pusat kecemerlangan (centre of excellence) untuk Malaysia juga sudah akan dibina di sebuah taman teknologi yg baru, dan bukan di KHTP.  Mengikut sumber yg dipercayai, KHTP juga ada menghantar permohonan cadangan penubuhan pusat kecemerlangan ni, tapi sebuah taman teknologi yang baru ditubuhkan di selatan tanahair telah berjaya menambat hati pegawai atasan di MOSTI dengan cadangan yang lebih mantap dan canggih.  Ini membuktikan bahawa sesebuah pengurusan bukanlah terletak pada nama, tetapi pada orang yang menguruskannya.  Kulim Hi-Tech Park (KHTP) kalah di tangan Senai Hi-Tech Park (SHTP). 

Sebagai bukti bahawa KTPC juga telah mencadangkan Pusat Nano Malaysia di KHTP, disertakan kat bawah ni satu dokumen yang berkaitan semasa permohonan untuk Rancangan Malaysia ke 10 baru2 ni kpd EPU.  Juga boleh rujuk artikel aku yg lepas “UPEN Kedah VS KTPC Kedah”.

FORMAT SENARAI PROJEK/PROGRAM RM Ke-10

NAMA PROJEK/PROGRAM
SKOP
Nano Technology Research Center, Kulim Hi-Tech Park
(Projek Baru)
Usahasama dengan pihak MIGHT untuk membangunkan sebuah bangunan berserta prasarana infrastruktur dan makmal kajian untuk Nano teknologi

Anggaran kos : RM50,000,000.00
Unit Perancang Ekonomi Negeri Kedah Darul Aman
Aras 3, Block ‘B’, Wisma Darul Aman, Alor Setar
Tel: 04-730xxxx / Fax: 04-733xxxx

Keputusan ni adalah berdasarkan permohonan cadangan yang dikemukakan kepada MOSTI dan panel penilainya yang terdiri dari golongan yang betul-betul profesional, dan bukannya golongan profesional versi PAS seperti Mat Sabu dan Mahfuz.

Kita sama2 ikuti Petikan Berita di bawah:



KUALA LUMPUR 15 Jun - Direktorat Nanoteknologi Kebangsaan (NND) akan menubuhkan kompleks Pusat NanoMalaysia (NMC) yang bernilai RM200 juta di Taman HiTech Senai, Johor bagi meningkatkan lagi perkembangan teknologi di negara ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, pusat tersebut merupakan projek pertama di Malaysia yang akan dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

"Projek itu akan siap dalam tempoh 12 bulan dari sekarang dan kita bakal menempatkan pusat pentadbiran dan inkubasi yang akan menjadi pusat sehenti untuk aktiviti nano sains dan teknologi antara makmal dan pasaran di situ," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan dan Ekspo NanoMalaysia 2011 di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Katanya, kewujudan pusat itu merupakan sebahagian Hala Tuju Program NanoMalaysia yang bertujuan memudah dan menyediakan platform pengkomersialan, termasuk kemudahan inkubator teknologi kepada syarikat baru berasaskan nanoteknologi.

"Malaysia menyasarkan teknologi itu menyumbang satu peratus daripada Pendapatan Negara Kasar iaitu RM1.7 trilion menjelang 2020," katanya.




KUALA LUMPUR: The National Nanotechnology Directorate (NND), a unit under the Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI), will set up a RM200 million NanoMalaysia Centre complex at Senai High Tech Park, Johor.

Minister of Science, Technology and Innovation, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, said the project, under the 10th Malaysia Plan, would be the first of its kind in Malaysia to further drive the development of nanotechnology.

"The centre is expected to be completed within 12 months with administration and incubation centres," he told reporters after officiating the NanoMalaysia Summit and Expo 2011 here today.

It will act as a one-stop centre for nano science and technology activities and provide the missing link between laboratory and market.

The centre will be developed by Senai High Tech Park Sdn Bhd via private-public partnership concept.

It will be managed by NND with the incorporation of NanoMalaysia Bhd as commercial vehicle.

The development of the centre is part of the NanoMalaysia Programme Roadmap to facilitate and provide commercialisation platforms, including technology incubator facilities.

Ongkili said the centre aimed to create the critical mass of entrepreneurs and to facilitate the creation of new nanotechnology-based firms.

"It will also provide the infrastructure and facilities with conducive environment for translational and downstream nano research activities, as well as a workplace for nanotechnologists and scientists," he said.

Under the 10-year NanoMalaysia Programme Master Plan for 2010-2020, it is expected to increase talents with high knowledge in nano science and technology and to commercialise three local products namely, aerogel, carbon nano tube and nanocatalyst in 2012/2013.

The programme also aims to generate between RM100 million and RM150 million in business in 2012/2013 and RM300 million in 2015.

At the event, MOSTI also recognised five research and development centres of excellence out of 17 nationwide to further contribute towards achieving Malaysia's nano aspiration.

They are Centre of Innovative Nanostructures and Nanodevices at Universiti Teknologi Petronas; Ibnu Sina Institute for Fundamental Science Studies at Universiti Teknologi Malaysia; Institute of Microengineering and Nanoelectronics at Universiti Kebangsaan Malaysia; Institute of Nano Electronic Engineering at Universiti Malaysia Perlis; and, Mimos Nanoelectronics. – BERNAMA


Persoalannya mengapakah permohonan KHTP ditolak oleh EPU dan MOSTI…..? Adakah tak cukup proses melobinya…..? Sedangkan pengurusan KHTP dilaporkan setiap minggu berada di KL untuk ‘meligan’ geran…..? Juga difahamkan, kertas kerja yg cadangkan oleh KHTP setaraf tingkatan 5 punya. AMAT MEMALUKAN…..

Aku rasa jawapan dia ialah pengurusan tertinggi KHTP la ni  dilihat oleh Kerajaan Pusat sebagai tak berminat utk menjalankan projek tersebut disebabkan perkara berikut:

1.       Permohonan yg dikemukakan tak lengkap dan tak jelas halatuju dan aspirasinya.

2.       Pelaburan iaitu FDI dan DDI ke KHTP telah berkurang dgn mendadak sejak tahun lepas.

3. Pengalaman pengurusan dlm menguruskan Pusat Tekno (Techno Centre) di KHTP juga tak memberangsangkan.  Mesin dan peralatan di situ tak digunakan sepenuhnya, sebaliknya utk kegunaan syarikat ‘dummy’ yang ditubuhkan oleh mereka yg menjaganya (Kulim Technology Management Sdn Bhd).

4.    Pengurusan KHTP juga dilihat tak cekap utk menguruskan dana/geran kerajaan persekutuan.  Banyak geran digunakan utk program ‘makan angin ‘ saja.  Hingga sempat membawa anak bersama ke luar negara menggunakan geran kerajaan (nanti aku keluarkan sapa org tu).  Misi pelaburan ke luar negara tdk digunakan utk menarik pelaburan.

Aku tak tau la kalau2 pembaca tak setuju dgn pendapat aku ni. Sebaliknya di SHTP, penubuhan Pusat NanoMalaysia ni dilihat sebagai pemangkin utk pelaburan FDI dan DDI.

Sekalung tahniah kita ucapkan kepada pengurusan SHTP yg mana tiga org penerajunya adalah terdiri dari bekas pengurusan KTPC (mantan yang menguruskan KHTP), kerana telah berjaya menempatkan sebuah pusat kecemerlangan bernilai RM200 juta ke sana. Aku tengah ambil maklumat BOSS SHTP vs BOSS KHTP….. sabar…..

Apa EXCO Perindustrian Kedah dan BOSS KHTP fikir pun aku tak tau..... Ustat Jijan tu kena letak sebelah sebab tunggu masa saja geng Mat Sabu nak terajang.....

[ READ MORE ]

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top