Posts Terkini

Sunday, February 27, 2011

Hj Sobri Dah Lama Marah...

Adoi... kemarahan Hj Sobri ni dah lama dah... tapi siasatan yg dia ngan kroni dia pasang masih tak kena lagi jerat... Kesian aku tengok gelagat dia ngan spy dia dok kalut cari hamba Allah mana yg dok pi bocoq hal2 KTPC ni. Masih tak jumpa lagi...
Hj... jgn la pulak marahkan nyamok, kelambu nak dibakark... Apa yg hang susah, kalau statement2 yg kaki tulis blog ni tak betoi dan hang yakin apa yg ditulis tu tak betoi... payah apa, bawa la kepihak yg bertanggung jawab utk mengambil tindakan. Report Polis hang boleh buat... jbt buruh boleh... SPRM lagi aku alu2kan. Itu pun kalau hang berani. Tapi pastikan hang tutup lubang tu serapat mungkin.
[ READ MORE ]

Saturday, February 26, 2011

KTPC Dapat Satu Pelaburan Terbaru.

Kini KTPC telah mendapat satu perniagaan terbaru yg dapat mengaut untung besar bagi menampung perjalanan KTPC tu sendiri. Satu perkembangan yg terhebat pelaburan masuk pertama 2011. Kejayaan yg amat dan perlu dibanggakan oleh Rakyat Kedah.

Apa susah2 sangat cari pelaburan di luar sedangkan pelaburan depan mata ada.



Untung besar sangat ka KTPC ni sampai nak juak kereta...? Aku tengok, semua kereta yg nak dijual tu masih elok lagi. Yang buat melinkup tu pasai maintenance tak betul. Apa tidaknya... rosak "A", pi repair "A dan B" tapi yg claimnya pulak "A, B, C  dan D".

Besi butruk pun nak jual...???

Ka nak lawan geng WIsma Darul Aman... Beli Camry 6 buah buat pekasam bawah bangunan tu. Sebuah tu nampak puak2 SU dok pederasssss....... Exco pakat putih mata tergedik2 nak ganti Perdana yg dok rosak tu.

Hebat...hebat...hebat...
[ READ MORE ]

Thursday, February 24, 2011

Hj Sobri KTPC Yang Malas Membaca...?

Aku dok dengaq ramai member2 di KTPC dan Sg Petani dok sembang kata Hj Sobri ni memang tak minat membaca. Kalau bab kerja dia mau semuanya simple saja.

Kalau aku tengok repot yg dia minta tu, bukannya tak baik, tapi kalau ini la caranya report kepada Presiden mampus org bawahan dia nak karang. Hangpa nilai la sendiri...

Email THMSO kpd staffnya - Arahan menghantar report bulanan.
------------------------------------------------
Mon 7/12/2010 10:45 AM
From:  
Muhamad Sobri Osman
To:  
Abd Syukur bin Haji Ahmad; Ahmad Sabki Yusof; Ahmad Shiraz; Annuar Mohd Saffar; Awang Bin Hashim; Husniyah Yahya; Ibrahim Ahmad; Khairul Fithri Osman; Ku Masharizal Ku Mahmood; Maizan Mohd Hassan; Mohammad Azhar; Mustaffa Said; Nazmi Abdullah;Noor Izam Ishak; Nor Salman; Norizan Dollah; Patrick Teh; Shahiran Hassan; Tengku Nasir;Zulkefli bin Ahmad; Abdul Kadir; Ahmad Takiuddin Bin Shuaib; Aminudin; Annuar Mohd Saffar; Anuwar; Azizan; Elleza; Francis Xavier; Ghazali Bin Ahmad; Hasnah; Kadri; Laily Gmail; Mohd Bakry bin Abu Kasim; Mokhtar; Murali; Najmi; Nor Laily Mat Sharif; Nur Azrin;Saidin; Saridun; Saridun Gmail; Shahril; Shaliza; Shaliza Gmail; Suhaimi; Thiagarajan; Wan Sharina; Zaidi; Zaidi Gmail; Zaiton; Zulkefli bin Ahmad
Cc: Aniza Ramli

Subject: Monthly Report

Asslammualaikum dan salam sejahtera

Please submit your monthly report as requested.

As a reminder, please take note on the items listed below:

1. Subject/Title: Monthly Report (June 2010). Name of month will be change accordingly. This aims to ease sorting task.

2. Date of submission: Before 7th every month.

3. Item to report:
    a.  Trend of achievement
    b.  Good News
    c.  Bad News

4. Length of report:  Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down) - Aku tak tau la apa nak tulis kalau report dari satu GLC yg gah di Kedah kalau dlm 1 mukasurat, dah tu tanpa scroll down. Mungkin senang dia nak copy semua report send terus kat Exco.).

5. Report to who ? 
    a.  All VP/DVP submit to President
    b.  All managers, AM and relevant head of unit – to submit to your immediate superior and cc to VP and P

Thank you and have a nice day
------------------------------------------------

Aku percaya VP ka DVP ka akan pening nak tulis report. Apatah lagi kalau Manager ka AM ka lagi la berserabut. Kena pula yg ada subordinate ramai. Mampus nak compile report seperti yg diminta "Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down)".

Aku ambil contoh salah satu Monthly Report yg sempat aku korek di bawah: 

Monthly Report yang dihantar oleh THAMS kpd THMSO.
------------------------------------------------
From: Annuar Mohd Saffar 
Date: Tue, Oct 12, 2010 at 10:15 AM
Subject: Monthly Report September 2010
To: Muhamad Sobri Osman

Salam THMSO,

Good News:

1. Pilkington is serious about coming into KHTP Phase 4 by May 2011. Solexel is also coming for the third visit in October 2010.  - (Sampai la ni sunyi sepi walaupun dah 3 kali Solexel mai melawat. Ada harapan THAMS pi melawat Milpitas California pulak).

2. Ministry of Finance has indicated that funding of P-VED underRMK-9 Sambungan amounting to RM 2.1 mil is already approved. In actual case, from that RM 2.1 mil., the amount that has not been spent yet is RM 1.0 mil. - (Approved RM2.1 mil. baki yg tak spent RM1.0 mil. Mana pi RM1.0 mil. lagi...?)

3. MITI has requested KTPC to re-submit proposal for continued funding VDP Program, which was previously under MeCD’ s work scope. Last year (2009), KTPC obtained RM 876,000 for this VDP Program.

Bad News

1. RMKe-10 New Funding for Phase 4 Infra, Techno Centre Equipment (RM 25 mil), P-VED (RM 10 mil) and PRISE (RM 1 mil) have been put on-hold for 2011-2012. - (On hold benda2 lagu ni yg buat pelabur malas nak mai KTPC).

Trend/Area of Concerns

1. St Gobain wants RM 10 mil facility built for them for Phase 1 of their project. Otherwise, they will supply glass to First Solar from their plant in Chennai. - (Nak bagi facility lagu mana, KTPC dok lena dan nagnga perabih duit kot lain. Kemudahan asas di dlm KHTP put masih lagi tidak memenuhi kehendak pelabur).

2. Suniva, Miasole, and Solexel are requesting various incentives from MIDA/MITI/MOF. These requests can delay their decisions to come into KHTP. - (Adakah alasan sebegini utk THAMS mencari jln utk melancung lagi kot...?). 

END OF REPORT
--
Annuar Mohd Saffar
------------------------------------------------

Inilah Monthly Report datangnya dari seorang Executive Director kepada Presiden. Mungkin terlalu rumit nak compile, THAMS terpasa delay 5 hari utk hantar report yg sepatutnya due date yg ditetapkan oleh THMSO "Before 7th. every month".

Report yg cukup simple sehinggakan kalau aku la selaku Presiden, seolah2 menjadi satu beban bagi aku terpaksa fikir dan menilai mencari2 sejauh mana perkembangan dan pembangunan KTPC telah dicapai.

[ READ MORE ]

Monday, February 21, 2011

KHTP Bakal Kehilangan RM300 Juta Lagi Pelaburan - Kebenaran Kedah Times.

 
Aku imbas kembali artikal yg ditulis dari blog Kedah Times bertajuk : KHTP Bakal Kehilangan RM300 Juta Lagi Pelaburan (rujuk sini) - (23 May 2010). Antara bunyinya "Kulim Hi-Tech Park (KHTP) bakal kehilangan lagi pelaburan di Taman Perindustrian itu dgn keluarnya pelaburan bernilai sehingga RM300 juta. Kali ini, ia merupakan syarikat tempatan yang tertumpu kepada R&D yang diasuh dari sebuah syarikat kecil, sehingga membesar menjadi sebuah syarikat tersenarai di Ace Market di Bursa Malaysia.".

Terjumpa aku satu artikel dlm NST (Business Times) bertarikh "Monday, February 21, 2011, 12.15 AM".
----------------------------------------------------
ETI Tech Corp Bhd (ETI) is in talks with the Perak state government to jointly set up an energy storage plant at a designated green technology park in Meru, near Ipoh.

Its executive director Y.K. Khor said if the plan materialises, the company, which provides renewable energy storage solutions, expects to spend some RM100 million on the plant and related equipment.

"Each year, we plough in tens of millions into research and development and buying of equipment for the development of our business.

"If we build a factory by next year, we need to spend up to RM100 million," he told Business Times in an interview in Kuala Lumpur.

Khor said the project will also depend on the utilisation and volume capacity of its existing facility in the Kulim High Technology Park, Kedah.

"When our volume increases beyond what we can take versus our current volume right now, we may have to start thinking of moving or expanding this factory.

"We foresee this movement of factory, pending further detailed discussion (with Perak government) but may start (building the factory) as early as next year," he said.

Khor said ETI is looking at buying between 2ha and 4ha of land for the factory.

"We still have 2.8ha of land in Kulim, which is ready for expansion," he said.

ETI, listed on Bursa Malaysia's Main Market, also has a research and development centre in Penang.

The company sees the potential of establishing a new facility in Perak in view of the state government's aspiration to harness green energy and technology.

"The Perak government is very keen on driving green energy campaign in the state. By mid-2011, the state government may ban the use of various forms of lead acid batteries within its agencies. This augurs well with our business operations and activities," Khor said.

He said the green park in Meru will attract investors from various countries to manufacture green technology products in the area.

On its financial performance, Khor said ETI expects to improve sales and profit for the year ending August 31 2011, especially with more projects coming in.

"Currently, our company is raking in sales of around RM80 million to RM90 million a year and with the kind of projects coming in, it could easily have a quantum leap impact on our revenue.

"Eventually, our revenue will continue to come mainly from our mobile charging devices such as for mobile phones and notebooks. But solar application will eventually become one of our major streams of income in future," he said.

Khor said ETI was working closely with various government departments and agencies to implement the solar application for its lithium battery projects in remote and rural areas in the country.

The company also signed a business development agreement with Green Electric Sdn Bhd and Erapolitan Sdn Bhd to jointly bid for contracts to supply power via the grid system from the Ministry of Education and Ministry of Rural and Regional Development.

ETI is also looking at expanding its business to Southeast Asian countries, China and India.

"Our mission is to become a regional supplier of renewable energy storage system. There are still sizeable areas within these countries that have yet to be connected with their national electricity grid," Khor said.

----------------------------------------------------
Tapi sayang link di atas ada error. 
Mujur aku sempat copy/paste artikal tu kalau tidak pembaca kata aku muhong.

Nah…, la dah terbukti, walau pun First Solar dah membuat pelaburan tambahan RM1.5 billion, tetapi ada syarikat tempatan yg berkaliber dah membuat keputusan utk melabur di negeri jiran, terbukti bahawa Kedah Times dah melapurkan pada beberapa bulan yg lepas, membuktikan bahawa berita yg dibawa memang berteraskan maklumat yg sahih, dan bukan berada di dlm pengurusan KHTP.

Walaupun dilaporkan HJ Sobri semakin buntu memikirkan bagaimana segala maklumat boleh bocor dari syarikatnya. Masalahnya, maklumat tu tak bocor pun,dan dia tidak sedar bahawa maklumat pelabur ini berada pada ramai pihak.

Dah la terpaksa bersaing dgn Senai Hi-Tech Park (SHTP), kini muncul pula Perak Hi-Tech Park (PHTP) dan satu lagi yg sedang membangun ialah Perlis Hi-Tech Park.  Kalau saya jadi HJ Sobri, saya akan mintak semua pengurusan kanan saya membuat kajian terperinci impak semua taman teknologi ini dan bukannya pi makan angin cuti-cuti oversea yg dijalankan oleh de facto leader KHTP HJ Anuar Mohd Saffar (THAMS) ke Jerman, US, Paris dan kawasan yg sewaktu dgnnya.

Jgn la pula nanti ada yg komen bahawa taman teknologi ini tidak bersaing dgn KHTP. Pada hakikatnya, KHTP bersaing utk mendapatkan pelaburan dgn Penang, dan semua negeri lain di Malaysia. Contohnya, KHTP kalah kepada Selangor utk Q-Cells dan pada Melaka utk SunPower.

Mungkin ada satu dua pelaburan dari syarikat pembekal bahan kepada First Solar, tapi itu adalah kesan normal, dan takdak apa pun yg boleh dibanggakan oleh pengurusan KHTP la ni, yg mana terpaksa menangani satu lagi isu kenaikan harga air SADA kepada pelabur sedia ada.

Pakat2 pikiaq laaa…

[ READ MORE ]

Wednesday, February 16, 2011

SPRM Siasat Semula Wang Memali.

Aku terbaca di dlm Forum Utusan Malaysia bertarikh 15 Januari 2011 di bawah tajuk "SPRM Siasat Semula Wang Memali (klik sini)". Bagi sesiapa yg terlepas pandang, aku petik artikal tu utk renungan kita bersama. Surat terbuka ni ditulis bagi mencabar pihak tertentu supaya perkara ni dapat diambil tindakan.

PERTAMANYA saya meminta maaf kepada Utusan Malaysia yang dicela kerana tulisan saya bertajuk Tabung Memali: Saya Fitnahkah? yang disiarkan pada 31 Januari lalu.

Tulisan kolumnis Harakah, Zulkifli Yahaya bertajuk ‘PDRM sahkan tiada penyelewengan Tabung Memali (klik sini)’, telah menuduh Utusan Malaysia dan RTM sebagai lalat dan langau yang menyelongkar setiap tong sampah dan jamban untuk mencari bahan busuk yang boleh dijadikan isu.

Tulisannya yang disiarkan Harakah 7 hingga 12 Februari 2011, membuktikan dia tidak faham etika media. Apakah Utusan bersalah hingga diibaratkan seperti serangga yang jijik semata-mata menyiarkan tulisan saya?

Seharusnya saya yang patut dipersalahkan kerana menghantar tulisan itu kepada Utusan. Utusan sekadar melayan isu terutama menyentuh kepentingan umum seperti Tabung Memali.

Apakah selama ini, Utusan tidak pernah menyiarkan isu-isu rasuah, penyelewengan dan pecah amanah membabitkan pimpinan UMNO/BN?

Sekiranya Zulkifli membaca buku saya, Mohd. Sabu Air Mata di Bumi Memali dan faham isi kandungannya, tentu ulasannya tidak melalut tak tentu pasal. Persoalan yang ditimbul oleh Zulkifli semuanya telah saya jelaskan dalam buku tersebut.

Seperti diakui Zulkifli, Tabung Memali diwujudkan Badan Perhubungan Pas di Kedah untuk tujuan kebajikan balu-balu, anak yatim dan mangsa Memali. Jelas di sini Pas Kedah adalah pihak pertama bertanggungjawab atas apa-apa penyelewengan yang berlaku.

Tetapi kenapa Pas Kedah tidak membuat siasatan atas laporan yang saya hantar kepada pihak AJK Disiplin Pas Pusat? Hingga memaksa saya membuat laporan polis pada 27 Julai 2000.

Tahukah Zulkifli apa berlaku setelah saya membuat laporan polis? Setiausaha Madrasah Memali ketika itu, Muhamad Yusuf Husin yang diamanahkan mengurus Tabung Memali, mengerahkan beberapa orang jawatankuasa kawasan membantunya siang malam menyiapkan penyata kewangan Tabung Memali.

Akhirnya penyata yang tidak lengkap diserahkan kepada pihak PDRM. Tetapi, kerana keputusan PDRM (kalau benar ada laporan) dalam isu laporan saya ini seolah-olah menyebelahi Pas, maka PDRM dipuji oleh Zulkifli sebagai unit paling profesional dari Bukit Aman. Andainya keputusan itu sebaliknya, PDRM tentunya akan dituduh tali barut kerajaan atau ejen BN/UMNO.

Kalau ada, saya cabar Zulkifli mendedahkan jawatankuasa penuh Tabung Memali dalam kolumnya akan datang. Saya berjanji, semua nama-nama itu akan diserahkan kepada SPRM. Saya yakin mereka boleh beri kerjasama yang baik dengan pegawai-pegawai SPRM dalam soal siasat kelak.

Report Polis terbaru dibuat pada 28/01/2011 di Balai Polis Baling.


Selepas peristiwa Memali pada tahun 1986 satu ceramah besar-besaran untuk tabung itu telah diadakan di Kg. Kabu Sepuluh, Yan, Kedah. Saya juga hadir malam itu. Kesesakan lalu lintas malam itu memang luar biasa. Sehingga penceramah terakhir Hadi Awang selesai memberi ceramah, berpuluh kereta lagi belum sempat sampai ke tempat ceramah. Kutipan derma malam itu, lebih seratus ribu ringgit. Wang siling tidak sempat dikira kerana terlalu banyak.

Saya ingin bertanya, khususnya mangsa Memali, balu-balu dan anak yatim Memali juga hendak tahu, di mana wang itu? Siapa yang menyimpannya? Apakah kutipan ini ada dalam penyata seperti yang diserahkan pada PDRM?

Insya-Allah demi kebenaran, saya akan minta SPRM teliti semula isu ini, kerana saya belum puas hati dengan laporan saya tahun 2000 yang lalu. Kenapa tidak disiasat secara telus?

Itu baru kutipan satu malam ceramah. Apakah Pas ada rekod berapa siri kutipan derma yang mereka adakan mulai tahun 1986 ketika tabung itu ditubuhkan hingga tahun 2002 ketika tabung ditutup.

Saya harap Zulkifli jangan mudah menyebut isu Tabung Memali ini telah selesai, lapuk dan berkubur.

Jika saudara mengibaratkan Utusan sebagai lalat dan langau yang berkeliaran di tong sampah dan jamban untuk mencari bahan busuk, sedarlah bahawa secara tidak langsung saudara mengakui dalam parti kesayangan saudara pun telah ada bahan busuk yang sedang dihidu oleh lalat dan langau.

Awas jangan tunggu sampai lalat hijau yang datang. Tolong bersihkan segera.

C.N Al-AFGHANI
Memali, Baling

Maklumat yg aku dapat, hingga kehari ni, persoalan isu kemana hilangnya wang tabung Memali tidak dijawab oleh PAS Kedah mahupun PAS Pusat. Malah mereka menfitnah bahawa penulis buku ni berbohong. Ada sesetengah pihak cuba menegak benang yg basah. Ada yg mengatakan "salah Senator Yusuf Husin tu sikit aja tapi kena lihat banyak mana jasa yg dia dah buat uth PAS".

Aku tak paham sejauh mana pemikiran org PAs yg dunggu boleh berfikiran begitu. Adakah menggelapkan wang mangsa Memali termasuk balu apatah lagi anak2 yatim dikatakan kesalahan kecil...? Agama mana yg mengajar mereka berpendapat sedemikian...?

Pakat2 pikiaq laaaa...

[ READ MORE ]

Friday, February 11, 2011

Cerita Staf KBioCorp Pulak.

Kalau nak tau Kedah Biotechnology Corporation Sdn Bhd (KBioCorp) ni adalah salah satu anak syarikat KTPC.

Aku ingat ka KTPC dan KTMSB saja ada masalah RM… Rupa2nya KbioCorp pun ada juga tergelincir bila mai bab RM ni. Heran…heran…heran…

 Ada sorang Eksekutif yg membuat pengakuan menerima RM20,000 dari pihak kontraktor utk projek 'Pilot Plant' tetapi tak ada tindakan diambil oleh Hj Sobri, malah la ni khabarnya telah dinaikkan pangkat menjadi Penolong Pengurus pulak.

Dalam pengakuannya, Eksekutif ni bagi tau bahawa duit tu digunakan utk membeli sebuah kereta second hand yg mana telah terlibat dgn kemalangan Duit RM20,000 ni pulak di bank-in dalam akaun Maybank beliau. Ini berlaku sekitar tahun 2007 kalau tak silap. 

Hj Sobri, Presiden KTPC amat maklum dgn hal ni, tapi memilih utk tak mengambil sebarang tindakan malah mengatakan Eksekutif tu tak bersalah sebab kontraktor tu yg nak bagi, bukan Eksekutif tu yg mintak. Hal ini memang terdapat dokumen dan perbualan pengakuan beliau ini juga dirakam, jadi pengakuan ini adalah secara sukarela, tiada paksaan.

Kes ni pula diketengahkan semasa Hj Sobri sekitar bulan March/April 2009. Hj Sobri ni seorang yg kurang minat membaca dan dokumen kes ini juga tak diteliti.

 Hj Sobri ni memang seorang yg berani utk mengambil tindakan, tapi sorang kaki ampu ni iaitu Pengurus Sumber Manusia KTPC juga patut dipersalahkan kerana memberi nasihat yg kurang tepat kpd  Hj Sobri. Mungkin dia nak cover apa2 entah la…

Jika Presiden KTPC melindungi perasuah, maka beliau juga layak menerima hukuman dari SPRM, samalah seperti orang yg menerima rasuah.

[ READ MORE ]

Wednesday, February 09, 2011

Pening Dgn Pengaliran RM Di KTMSB.

Gali dah aku gali…
Korek dah aku korek…
Selam dah aku selam…
Jawapan tak kunjung tiba… (Tapi dengaq kata semua pakat dok ketaq... dok cari sapa yg bocoq…)
Ingatka nak tutup buku sat pasai permasalahan di Kulim Hi-Tech, tengah dok menyelit keluaq terjengoi mai pulak dah benda baru…

Kali ni masalah dgn KTMSB (Kulim Technology Management Sdn. Bhd.) la pulak. Dikatakan perkara ni berlaku lama dah since 2005 tapi apa tindakan yg kena pada manusia2 dlm tu…?

Aku harap apa yg aku tulis ni dapat difahami sebab, bukti2 yg aku selam ni hanya dlm bentuk email.  Tapi aku percaya mesti paham aih...

Emai yg dihantar oleh Shaliza kpd Hod, Nah, Sab, Naj dan Di:

Mokhtar

Sorry I have not receive any reply from anybody on the collection, so I don't think I can help you with VA Dynamic and also I don't know how to pay the salary... I am trying to get an advance from KTPC to pay the facility for RM100,000.

Dear Managers

Please work on your collection because our cashflows is very very tight now at least to cover your salary, if not I have to delay payment of salary which is due on 27 November 2005. Please help....

TQVVM... (Thankyou Very-Very Much – mendalam bunyi ni… kah…kah…kah…pinjam sat gelak GMC)

Email yg dijawab oleh Moktar kpd Hod dan cc  Nuar:

All,
By not responding to Shaliza’s email regarding CASH FLOW is NOT HEALTHY and this matter has been going on for quite a while. If we go on forever trying to run away from CASH FLOW issues, I only have this to say, WE WON’T LAST LONG.

I know that nobody likes to reminded or being pushed or pressured, especially on cash flow issues, but we have to understand that we need all those for the company to survive, unless we want it to be otherwise.

Rgds.

Mokhtar.


Email dijawab oleh Shalisa kpd Moktar, Hod, Di, Naj, Sab dan cc Nah:

All

I am having a BIG problem which I need everybody attention and action. Early of the year En Annuar has pumped in some cash into our account, amounting to RM1.3M to help our daily operations with a guarantee that the RM1.3M will be collected back by year end. But today my problem grows bigger whereby:

1)     I only managed to have RM100,000 for the RM1.3M- in terms of fixed deposit which will mature next month.
2)     There is one facility of RM90,609 due by 30 Nov 2005.
3)     I have one PD cheque due on 25 Nov 2005 of RM50,000.
4)      I don't have ><RM100,000 to pay Nov salary- we might be paying the salary late and what worries me most is En Annuar won't be around until 13 Dec to sign the salary instruction. Pls inform uyr staff about this.
5)     There are POs which need downpayment of about RM50K to proceed.
6)     En Annuar is leaving the country on 1 Dec 05 and need about RM50,000 which is suppose to come from the RM1.3m.
7)      Payment from MPSP & NAZA (ICT projects) will be made directly to BCBB to settle our short term advance before the balance transferred to our current account.
8)     KTPC is unable to help us with the cash advance request.
9)     Our bank balance is only RM20,000 to pay utilities and etc until I receive payments from you all.

Should anybody needs the detail, feel free to contact me at ext xxx or 019-xxxxxxx

Appreciate your response very very much...

Apa ka jadah yg KTMSB buat ni, sampai
balance account ada RM20,000.00 saja…?

Apa yg berlaku jelas menunjukan ketirisan pentadbiran KTPC dan KTMSB yg bekerja sambil lewa. Dan depa2 ni masih dok bekerja sampai la ni. Yg menjadi mangsa org2 bawahan.

Adakah depa2 ni, kroni kpd Hj Sobri, Anuar Safar, Norsabrina dan Zaidi…?

KTPC ka KTMSB ka Tolong jawab… Atau kita bagi SPRM menggali…

Keluhan Staff KTMSB
[ READ MORE ]

Monday, February 07, 2011

Isu Tender KTPC - Mesin CNC Waterjet.

Inilah mesin CNC yg dibeli.
Gambar ni diambil masa lawatan depa pi German
(Masa dan tarikh adalah benar).

Aku masih lagi dok tunggu jawapan dari Kedahlanie pasai "Isu Tender KTPC - Tender CCTV" malangnya tak mendapatr jawapan. Ataupun saja depa nak sembunyi fakta kot. Ataupun Ustat dah bagi warning kat anak sedara dia Hj. Sobri cuba tutup sebaik mungkin supaya maklumat tak bocoq lagi. Baru2 ni IT KTPC dah ambik tindakan sekat email dari kena intercept.

Dear All,

We have opened an encrypted web mail access.

Mail accessed through this web site that we have prepared are encrypted and if somebody intercepted the email, they will be see junks.

We would like to advise you all to access this new web email access for security reasons.

1.       https://mail.khtp.com.my  secure access. Encrypted.

Thank You.

ITS Department.

Pelan2 kita selam benda ni.
Benda manusia buat segalanya serba mungkin.


Aku rasa ditarik baca komen dari seorang pembaca dari blog Kedah Times dlm artikal bertajuk: "Lagi pasal KTPC ..."

Lagu ni komen dia…
Tanpa Nama berkata... KHAMIS, JANUARI 27, 2011 5:09:00 PM
Ala awatnya nak heran sebab kepala (mastermind)dia Anuar Brahim oops Anuar Mat Sopak tu memang gila bermegah kat org yg kenai rapat dgn dia bahawa dia dah pi sumua tempat dlm dunia ni. kerja dia kolek point enrich. La ni dah tentu tahap platinum. Maka tiap2 tahun dia rancang melancung pakai duit rakyat ni atas tiket nak cari pelabur dan tengok mesin. Piraaah bisnez apa pun tarak masyuk...duit syarikat jugak habih kena sedut. Kalu tak masakan Kulim Techno Management (KTM) selalu tenat. Kerja taik minyak dia la ni semua org tau sampai pengurusan dulu Lembaga Pengarah KTM dah nak buang dia dah tapi lega di selamatkan PAS. Tu lah yg tahi tu tetap busuk walaupun di cover dgn kopiah putih dan jubah! Fikir2 kan lah

Aku nak cerita sikit pasai mesin yg dibeli oleh KTPC, sampai hari ni (16/01/2010 – masa dok korek maklumat) tak tau status dia…

Sapa2 ada maklumat, harap dapat kita kongsi bersama…

Balik cerita kita pasai mesin Waterjet CNC yg KTPC ni beli dengaq kata banyak masalah yg timbul dari segi perjanjian, delay, missed communication dan lain2 yg bersangkutan.

Kalau sembang bab tender di KTPC ni, dulu ada "Audit Committee" yg menyelenggarakan bab2 tender. Tapi la ni dah dihapuskan oleh Anuar Safar. Mungkin alasannya biaq org atasan saja yg membuat keputusan. Pengalaman dia kalau ada "Audit Committee" ni payah buat kerja... kah...kah...kah...(pinjam sat GMC).

Dikabarkan  dlm dokumen CNC Waterjet, syarikat Malaysia "Asian Autotec Sdn. Bhd." diberi tender membekalkan mesin tu. Juga dikabarkan syarikat tu ada hubungan dgn Anuar Safar (syarikat kroni). Dipercayai depa menggunakan syarikat Singapura "Bystronic Pte. Ltd." (equipment supplier) utk sebarang urusan memasukkan RM dlm poket depa sendiri.

Kalau ada kesangsian boleh rujuk "JADUAL RUMUSAN PENILAIAN TENDER UNTUK PAKEJ KTPC/TC/2010/HPWJ/116 TENDER FOR SUPPLY, DELIVERY,INSTALL AND COMMISSIONING OF ADVANCED CNC HIGH PRESSURE WATERJET CUTTING MACHINE." di KTPC. Tu pun kalau depa bagi, dlm dokumen tu tertulis syarikat bernombor 5/7 (mohon maaf sebab aku tak boleh attach pasai besaq sangat).


Harga mesin seperti tertulis  dlm kontrak (CONTRACT NO: KTPC/TC/2010/HPWJ/116) artikal 2 seperti di bawah:

“The Owner shall pay the Contractor a sum of Ringgit TWO MILLION NINE HUNDRED THIRTY NINE THOUSAND EIGHT HUNDRED EIGHTY SIX ONLY (RM2,939,886.00), hereinafter referred to as the “Contract Price”, for the said Project at the office of the Group Chief Executive Officer, Kulim Technology Park Corporation Bhd., Kulim Hi-Tech Park, Kulim, Kedah, Malaysia.  The Contract Price includes fabrication, assembly, factory test, supply, port handling, loading and unloading at the port discharge, transport and deliver to site, installation, test, commission, and maintain the equipment at  Techno Centre Building, Kulim Technology Park Corporation, Kulim Hi-Tech Park, Kulim, Kedah, Malaysia. The equipment and services referred to above is as per Attachment A and B. The Contract Price includes other costs and  charges such as contingencies, profitability, indirect cost, government duties, currency fluctuation, etc.”

RM2,939,886.00 adalah kos bagi:

CLAUSE 2 - SCOPE OF WORK/SUPPLY

The Contract comprises the fabrication, assembly, factory test, supply, port handling, loading and unloading at the port discharge, transport and deliver to site, install, test, commission, and maintenance of the following equipment including the costs of :

1.       CNC High Presure Waterjet Cutting Machine, Accessories, Including Software & Hardware as per Document B1.
2.       System Setup, Installation and Commissioning for Civil, Mechanical & Electrical Work Incuding Wiring, Labour, Transportation and Material as per Document B1.
3.       Maintenance Contract Fee For 3 years after 2 years Machine Warranty Period as per Document B1.
4.       Training Fees (materials, trainer etc) at Manufacturer Premises and On-site Training as per Document B1.
5.       Contingencies, Profitability, Indirect Cost, Government duties, Currency Flactuation, ect as per Document B1”.

Perjanjian yg dibuat adalah antara:

KULIM TECHNOLOGY PARK CORPORATION BHD
President           
Kulim Technology Park Corporation  Bhd
Suite 3.01-3.02, 3rd Floor,
KHTP Business Centre, Kulim Hi-Tech Park,
P.O. Box 60, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman.
Attention : En Ahmad Shiraz Kamarudin
Tel. : 04-403 2420  Fax No : 04-403 1973

dengan

ASIAN AUTOTEC SDN BHD
Managing Director
No. 15, Jalan Kota Raja 27/L, Seksyen 27,
Hicom Town Centre, 40400 Shah Alam, Selangor.
Attention : En  Abu Yazed b Bakar
Tel.:  03-5192 2005   Fax No. :  03-5192 2006

Antara isu sekarang adalah:

Mengenai bayaran dan status pemasangan.

Shiraz dan Najmi (KTPC) telah dimaklumkan oleh ATEC bahawa KTPC terpaksa membuat bayaran mengikut perjanjian dan terdapat beberapa masalah bagi melakukan pemasangan.

Jawapan Shiraz kpd Hj... 

Salam Hj,

Letter from Asian Autotec.

I dah call this morning cakap dengan Mr Ling Meng Siah, Service Manager, Bystronic Singapore. Daniel on holiday. Wed next week baru balik.

        I dah mention kat dia water treatment unit mesti kena supply. Kalau tidak kita tak akan bayar. Dia kata tunggu Daniel balik.
        In the mean time Bystronic akan install temporary tank and filtered water kat machine untuk mereka buat testing.
        Bystronic juga akan ambil sample water kat Metex to be send to Switzerland for testing.
        I kata OK tapi payment kita tak akan release selagi water treatment unit tak deliver and bila Daniel balik I suruh dia discuss dengan asian autotec how to solve this problem. KTPC will not pay for the water system unit.
        Surat ni nak kena jawab balik. Should I send it to Sabki?

Thanks

Ahmad Shiraz KamarudinAsst. Manager [Technology Development]


Hj. Anuar jawab:
Salam,

Tak payah jawab lagi... I nak tau Daniel punya response...

Regards,
THAMS

THAMS - Tuan Haji Anuar Mohd Safar

Aku heran pasai pa Hj tak bagi Shiraz maklum pada Sabki dan nak check sendiri jawapan dati Daniel...? Daniel ni MD Bystronic Pte. Ltd.

Dlm masa tu mai pulak msg dari Mokhtar:

Salam Saidin,

We are facing delay in  commissioning the Waterjet at METEX and this has raise concern from the President and Chairman.

Appreciate if you could step in to assist Najmi resolve the issues. Delaying the commissioning will directly effect our revenue.

Problems encountered are :
           Payment to suppplier
           Delivery of "Water Treatment System" form Main contractor.
Please get the new target date from Najmi.

TQ/mokhtar

dan Najmi METEX kpd Saidin KTMSB:
Salam En Saidin

Status commissioning Water Jet telah berhenti pada 4/1/2010 dan Technical Engineer drp Bystronic telah pun kembali.

Untuk makluman pihak tuan terdapat satu masaalah yang amat besar yang perlu diselesaikan diantara pihak KTPC,bystronic dan kontraktor Asian Autotec.

Pihak kontraktor menyatakan  pembekalan Water Treatment System adalah bukan dalam skop pembekalan  mereka didalam surat seperti yang saya lampirkan.

Water Treatment System ini adalah jantung kepada mesin tersebut.

Masaaalah ini telahpun diamaklumkan kepada pihak KTPC , dan Encik Ahmad Shiraz sedang berusaha untuk mencari jalan terbaik menandatangani permasaalahan ini.

Sekian Terima Kasih & Wassalam

Najmi Husin
Metex Centre

Apa cerita semua ni...?


Masing2 cuba menunding jari. Masalah timbul sapa pun tak mau mengaku. Cuba menutup pekong masing2, sedangkan kalau refer balik pada agreement seharusnya KTPC yg dipertanggungjawabkan:

CLAUSE 9 - DELIVERIES AND PAYMENTS

(a)              The Contractor shall be responsible for the delivery of the equipment to be supplied under this Contract to the point of delivery elsewhere stated herein.  The Contractor shall notify the Owner in writing of such delivery and shall hand over the equipment and obtain a receipt therefor from the Owner.  The issue of such receipt shall in no way relieve the Contractor from his responsibilities for replacing defective or damaged equipment under Clauses 4 and 5 hereof.

(b)              The following payment procedure shall be adopted:

i)  On Signing of Contract
10 % of the Contract Price
iv) Factory Acceptance Test/Technical Training at 
    Equipment Manufacturer’s premises
10 % of the Contract Price
v) Delivery of  Equipment
    (DDU KHTP Techno Centre)
70 % of the Contract Price
vi) Provisional Acceptance
5 % of the Contract Price
vii)  Final Acceptance and Completion of Scope of  
    Work/Supply (Clause 2)
5 % of the Contract Price

(c)              Owner shall send representative(s) to the Factory Acceptance Test. If Owner is unable to do so, then Contractor is allowed to proceed with payment claim. 

Terlalu panjang aku nak bongkarkan, bukanya apa, takut hangpa tak paham nanti. Aku rasa kalau SPRM masuk nanti baru semua dapat paham.

Kpd yg tak paham, kita boleh tanya dlm komen. Kalau yg tau lebih dati apa yg aku tau, boleh tambah dlm komen.
Gambar Lawatan...




[ READ MORE ]

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top