Posts Terkini

Wednesday, July 27, 2011

Tup.....Tup..... Hj Patrick Dan Nak Pencen.....

Komen2 yg lalu tu ada sebut pasai Patrick..... So aku sempat mengorek sikit pasai mamat ni. Mamat ni cukup cekap cover kerja dia, susah juga aku nak menggali.....

Teh Guan Hoe atau lebih dikenali dgn panggilan Hj Patrick di era pentadbiran PAS Kedah bersama KHTP akan menamatkan kerja2 mengaut kesenangan dan makan anginnya pada 17 September 2011 akan datang.


Personal Information
Name
0087   Teh Guan Hoe
Retirement Age
55 years
Birth Date
14/09/1956
I/C No.
560914-07-5881
Relative
Tan Poh Cheoh
1.  Jessica Teh Lee Fong
Birth Date
06/04/1960
06/04/1984
Retirement Benefit
Retirement Date
18/09/2011
Last Drawn Salary
RM6,750.00
RM6,750 x 10 mths
RM67,500.00
RM6,750.00 / 365 days x 361 days
RM6,676.03
Total Benefit
RM74,176.03
(Sumber: Jabatan Sumber Manusia (HR), KTPC)

Kalau pembaca setia blog DKS ingat satu masa dulu ada aku tulis bab Zulkefli Ahmad, VP, Development KTPC dipetisejukkan (cold storage) oleh Hj Sobri sebab dak 'sebulu' dgn dia, dan dikhabarkan surat tunjuk sebab (show cause letter) sudah dideraf oleh Pengurus HR, tapi masih belum ditandatangan oleh Hj Sobri saja…..?

Tapi kali ni, aku nak ceritakan apakah yg berlaku disebalik kisah ni.

Salah seorang pengampu Hj Sobri yg tersohor di KTPC ialah Mr Patrick Teh, Pengurus, PR.  La dia telah menerima gelaran Hj Patrick disebabkan hubungan rapatnya kpd semua Haji2 di KTPC.  Malah ada juga yg pergi jauh lebih dari tu dgn memberi gelaran Hj Patrick (MABRUR).  Dia ni ada MBA beli punya dari Preston University (mana tak beli, belum keluar result dah pun konvo). Macam mana saya tau.....? I know laaa. 

Di belakang Hj2 KTPC, Patrick kata dia kena la ampu depa ni untuk 'cari makan' (no choice la, dia pun nak pencen dah bulan September 2011).

Nak tau apa yg dia ni pernah email kpd En Zul, mari kita sama-sama lihat di bawah ni:


From: Patrick Teh Sent: Friday, August 27, 2010 10:07 AM
Subject: How To Deal With A Bad Boss: Don't!

How to Deal With a Bad Boss: Don't!

By Steve Tobak | August 23, 2010

Steve Tobak

Steve Tobak is a consultant, writer, and former senior executive with more than 20 years of experience in the technology industry. He's the managing partner of Invisor Consulting, a Silicon Valley-based firm that provides strategic consulting, executive coaching, and speaking services to CEOs and management teams of small-to-mid-sized companies.

We spend an inordinate amount of time decrying and complaining about our bosses.

Don’t get me wrong. Examining bad management behavior is the only way to improve it. And there are times when we can all use a little help learning to cope with a dysfunctional boss. That said, most blogs on bad bosses quickly deteriorate into whine-fests that sound remarkably like children crying about how their parents are mean and just don’t get it.

Well, I’ve got news for you. When you behave like a victim, wallow in self pity, or act like you’re entitled to something better, not only does it do you no good, but you may end up getting yourself fired or doing real harm to your career. To help you avoid that, here’s a dose of reality about dealing with problem bosses:

         If you go head-to-head with your boss, you’ll lose. In What They Don’t Teach You in Harvard Business School, Mark McCormack describes a situation where an employee got into a heated exchange with his boss and got himself fired. “No matter how wrong or intemperate his boss might have been, that, unfortunately, was now a nonissue. The situation did not reflect well on this particular employee’s boss — but his boss still had a job.”

         You actually have choices; exercise them. That’s right, you can’t pick your boss, but if you don’t like him, it’s a free country, you can quit. If you like or need your job, on the other hand, then get over yourself and suck it up. The choice is yours. But if you decide to go over your boss’s head or to HR, don’t be surprised if it ends badly for you. You may not want to hear this, but from the company’s viewpoint, you’re just a thin-skinned troublemaker who they’d just as soon not have to deal with.

         Did it ever occur to you that it may be you.....? I’m not trying to burst your bubble here, but maybe you’re not god’s gift to bosses. Maybe the boss would be more relieved to get rid of you than you are to get rid of him. Sure, nobody thinks he’s a rotten employee, but they’re out there, and in far greater numbers than rotten bosses. So, if you actually like or need your job, you might want to take a long look in the mirror before you do anything drastic.

         Burned bridges have a way of piling up. Maybe you’re young and carefree now, but the choices you make and the behavior you exhibit today will follow you throughout your career. More and more, employers are checking references you don’t provide, and a few little red flags can add up to one big red flag that says, “don’t hire this guy.” The truth is, if you burn enough bridges, you may very well find yourself all alone on an island somewhere with nobody else in sight. No bosses and no jobs, either.

Bottom line: Look, I’ve had more than my fair share of dysfunctional and abusive bosses, so I don’t mean to appear insensitive to what employees of crappy bosses really go through every day. Still, if you act subjectively without gaining some perspective, you may end up making things even worse for yourself. Just remember, you always have a choice. You can always quit.



Ni jawab Zul:


Thks Patrick.



Ada dua kesimpulan yg boleh dibuat disini:

1.       Hj Patrick juga mengaku yg Hj Sobri ialah 'bad boss'. Hampa translate la sendiri apa itu 'bad boss'
2.       Hj Patrick menasihatkan En Zul supaya resign kalau dah tak tahan dgn 'bad boss' aka Hj Sobri (last sekali email tu tulis 'you can always quit'

Inilah salah satu contoh di KTPC ni. Depan Hj Patrick bodek 'boss' Hj Sobri. Belakang dalam email kata kat Hj Sobri 'bad boss' (boss yg teruk/'lousy'). Tapi sebenarnya memang Hj Sobri ni teruk pun.

Jika diperhatikan aktiviti Encik Patrick Teh Guan Hoe, sejak kebelakangan ni ,menjelang persaraan beliau banyak tertumpu ke arah lawatan ke Amerika Syarikat bersama Tuan Haji Annuar Mohd Saffar.  Mengapa beliau berbuat demikian…..?.  Beliau pergi ke US utk melawat anak perempuan yg melanjutkan pelajaran (sekarang peringkat pHD, tajaan Kerajaan Persekutuan/JPA).  Satu lagi sebab ialah apabila pergi keluar negara, banyak elaun perjalanan (travel allowance) yg diperolehi, sebagai contoh mereka yg selalu pergi ke luar negara, seperti Ahmad Shiraz mampu membeli smartphone Samsung Galaxy S2, secara cash.  Demikian juga dengan Patrick, sebelum nak pencen ni kautlah wang elaun seberapa banyak yg boleh kerana hanya tinggal dua bulan sahaja lagi sebelum nak pencen.

Sebelum kita akhiri artikel ini, aku ingin mengingatkan kpd pengurusan KTPC (Tuan Haji Muhamad Sobri) agar tidak mengambil semula Hj Patrick ni selepas beliau bersara, kerana terdapat khabar2 angin bertiup kencang di sekitar KHTP mengatakan bahawa selepas Hj Patrick menerima wang retirement benefit (RM74K), beliau akan menghantar surat utk memohon bekerja semula dengan KTPC secara kontrak tahunan.  Untuk pengetahuan HJ Sobri, masih terdapat ramai lagi mereka yg berpengalaman dlm KTPC dan ada juga individu yg mempunyai Ijazah Sarjana dlm Komunikasi Massa yg dgn senang dapat mengambil alih kerja beliau secara lebih cekap dan teratur.

Cukup la selama 9 tahun kita dihidangkan dengan lakonan bodek kelas pertama di era Datuk Shukri (Patrick ni selalu dapat 2 increment setiap tahun selama 6 tahun) dan di era Hj Sobri (Patrick ni selalu dapat pergi ‘makan angin’ di US selama 3 tahun berturut2).  Terbaru pada minggu ketiga Julai 2011.

‘SELAMAT BERSARA MR PATRICK TEH’

[ READ MORE ]

Sunday, July 24, 2011

Iklan Oh Iklan.....

Gambar ni diambil dgn jelas, cuma yg kabur ialah papan iklan KTPC, yg menunjukkan nama KHTP yg pudar, sama pudar dgn kepimpinan PAS di KTPC.
Pengiklanan merupakan salah satu strategi pemasaran setiap produk.  KHTP juga bergantung kpd pengiklanan sebagai salah satu strategi pemasaran mendapatkan pelaburan luar negara dan dlm negeri.

Jika anda salah seorang yg menggunakan lebuhraya Kulim-Butterworth (BKE), anda mungkin dapat melihat sebuah papan iklan KHTP yg lusuh lagi kusam, akibat dari hujan dan panas sudah menjadi pudar.

Kata orang putih, ‘first impression lasts’.  Jika anda seorang pelabur potensi, apakah impresi awal yg diberikan oleh papan iklan ni.....? Ini mungkin mencerminkan bahawa pengurusan KHTP tidak mengambil berat akan pemasaran KHTP, dan tentunya seseorang dlm perjalanan utk membuat tinjauan utk melabur di KHTP akan berfikir dua kali sebelum membuat keputusan melabur di KHTP berbanding tempat lain seperti Pulau Pinang.

Mungkin soalan2 ni juga akan bermain di benak fikiran kita semua:

1.       Adakah PAS dah divert budget pengiklanan KTPC ke kantung parti.....?
2.       Adakah KTPC tidak mempunyai budget utk pengiklanan, akibat membayar terlalu banyak gaji kpd Hj Sobri.....?
3.       Adalah semua budget pemasaran telah disapu semuanya oleh Hj Anuar Safar utk lawatan ke luar negara hinggakan tiada lagi budget utk memperbaharui papan iklan tersebut.....?
4.       Papan iklan itu berada di Seberang Perai & bukan dlm negeri Kedah (lantak pi la.....?), tu kawasan DAP
5.       Tiada siapa pun peduli tentang pemasaran KHTP di KTPC

Sebagai renungan terdapat beberapa kakitangan KTPC yg menggunakan lebuhraya tersebut berulang-alik setiap hari bekerja.

Jadi tiada ruang utk memberi alasan bahawa ‘aku tak tau’ pun papan iklan tu dah buruk lagi lusuh utk KTPC.

Kesian KTPC, duit nak baharui papan iklan pun dah tak dak.


[ READ MORE ]

Thursday, July 21, 2011

Cold Storage - Luahan Hati Penolong Pengurus Yg Disejukbekukan.....

Umum telah mengetahui keadaan di KTPC yg mengalami operasi pemutihan besar2an dlm sejarah penubuhannya melalui artikel terdahulu, di mana ramai kakitangan KTPC sebagai syarikat induk telah menukarkan mereka ke anak-anak syarikat, dlm lingkungan 8 hingga ke 10 orang. 

Aku secara rambang membuat carian KHTP dan KTPC di Internet melalu Google dan telah terjumpa satu laman web seseorang yg mempunyai kaitan dgn kesah tersebut, beliau merupakan salah seorang yg telah terlibat ditukarkan ke anak syarikat KTPC. 

Berikut antara luahan hatinya (or klik sini)

“Minggu ini merupakan minggu ujianNya kepada ku. Bermula dari berita penukaran aku ke salah sebuah anak syarikat , kemudian berita anak ke-2 aku yg terpaksa menjalani pembedahan apendiks disertai dgn berita anak bongsu aku yg terpaksa dimasukkan ke wad disebabkan oleh rotavirus infection. Semuanya bermula pada minggu ke-3 April bermula 15 April 2011 sehingga 30 April 2011. 

Aku yg begitu lama di syarikat sekarang akhirnya ditukarkan dan disejukbekukan di atas ketidakpuashati pihak pengurusan PAS dan seorang kakitangan yg dulu adalah rakan karib yg kini telah menjadi pisau yng menikam aku dari belakang. Argh… Kepimpinan PAS yg begitu sombong, bongkak dan takbur tak mahu mengakui kelemahan diri akhirnya nyata tak tahan dgn kritikan pedas aku secara diam. Lantaklah….. ingatlah Kegembiraan Sekarang Akan Mengundangan Kedukaan diKemudian Hari..” 

Satu lagi luahan hati beliau juga mengesahkan berita yg telah ditulis di blog ni bahawa beliau telah dimasukkan ke hospital; seperti di bawah (or klik sini)

“Ku terima ujian ini dgn hati yg rela.. mungkin utk mencuci dosa yg lampau, mungkin utk menyedarkan kesilapan , mungkin utk menaikkan martabatku atau mungkin juga sebagai peringatan agar lebih mengingatiNya….. 

Tanggal 9 May 2011, aku dimasukkan ke sebuah hospital swasta akibat tekanan darah yg tinggi dan denyutan jantung yg kuat. Darahku naik sekitar 150/100 dgn kadar denyutan 100 seminit menyebabkan aku menjadi lemah dan sesak nafas. Ujian ECG dilakukan, ubat tekanan darah tinggi diberikan agar keadaan aku kembali stabil. Ujian darah dan air kencing dibuat. Namun menurut doktor, ujian darah dan air kencing menunjukkan hasil yg baik , tiada jangkitan, tiada kolestrol, tiada apa-apa keputusan yg mencurigakan. Bacaan ECgG jantung juga baik. 

Sedikit maklumat aku ambik dari internet tentang Darah Tinggi. Maklumat yg aku perlukan dan aku kongsikan bersama. 

Doktor menasihatkan aku supaya banyak berehat dgn mereka akan observe keadaan aku utk satu malam di wad. Banyakkan berehat, tenangkan fikiran dan sentiasa berfikiran positif… Akibatnya, seminggu aku berehat di rumah tanpa apa-apa aktiviti, tiada coding, tiada web designing, tiada network termination, tiada pabx configuration, tiada quotation submission.. tak perlu buat apa-apa hanya SENYUM….. 

Itu adalah matlamat hidup aku sekarang.” 

Apa yg ingin aku kongsikan bersama dgn pembaca ialah luahan hati beliau yg terlibat secara langsung dgn operasi pemutihan bermotifkan politik tersebut seperti di bawah: 

"Aku yg begitu lama di syarikat sekarang akhirnya ditukarkan dan disejukbekukan diatas ketidakpuashati pihak pengurusan PAS dan seorang kakitangan yg dulu adalah rakan karib yg kini telah menjadi pisau yg menikam aku dari belakang. Argh.. Kepimpinan PAS yg begitu sombong, bongkak dan takbur tak mahu mengakui kelemahan diri akhirnya nyata tak tahan dgn kritikan pedas aku secara diam. Lantaklah .. ingatlah Kegembiraan Sekarang Akan Mengundangan Kedukaan diKemudian Hari….. "

Bersama kita renungkan kata2 yg bergaris itu dan kaji semula adakah agama Islam mengajar kita supaya bersifat sombong, bongkak dan takbur…..?. Sama2lah kita renungkan.

[ READ MORE ]

ANTARA DUA DARJAT (PAS & DAP): KISAH KETUA MENTERI PULAU PINANG JADI JAGUH PELABURAN DAN MENTERI BESAR KEDAH PULA ALAMI SINDROM SUSUT PELABURAN.

Aku petik artikal ni dari member aku Sungguhka.blogspot.com utk kita kongsi bersama. Dgn izin.....



Baru2 ini Teresa Kok telah dgn bangganya memperlihatkan jadual di bawah yg menunjukkan Selangor mencatatkan jumlah pelaburan tertinggi sepanjang 3 tahun pemerintahan Pakatan Rakyat. Selain dari tu, statistik di bawah juga menunjukkan Pulau Pinang mencatat pelaburan berjumlah RM12.238 billion pada tahun lepas, sehingga Lim Guan Eng menabalkan Pulau Pinang sebagai jaguh pelaburan Malaysia tahun 2010, disambut pula dgn konsert percuma dari artis Ning Baizura. 

Tetapi Pakatan Rakyat terlupa dlm mereka ghairah menaikkan nama Selangor dan Pulau Pinang di bawah teraju PKR dan DAP, dua lagi negeri Pakatan Rakyat, iaitu Kedah dan Kelantan menduduki tangga yg ke 8 dan 12. 

Adakah Teresa Kok mempunyai agenda tersirat atau pun beliau terlupa akan adanya Kedah dan Kelantan yg mendapat pelaburan yg kurang dan kedua2nya kebetulan berada dlm pentadbiran sekutu PR mereka iaitu PAS. 
Sumber MIDA
Jika dikira dari segi tanggungjawab, maka CEO negerilah yg bertanggungjawab utk menarik pelaburan ke negeri masing-masing. Jika analisis secara kasar ini dibuat dlm Pakatan Rakyat, maka prestasi MB Kedah, Ustaz Azizan sebagai CEO Kedah adalah tidak memberangsangkan langsung dan haprak, jika dibandingkan dgn prestasi Lim Guan Eng (Pulau Pinang) dan Khalid Gagap (Selangor). Mungkinkah ini adalah strategi secara halus DAP dlm PR utk memperlekehkan negeri di bawah tadbiran PAS yg jelas tidak berupaya menarik pelaburan, walau pun Kedah misalnya mempunyai sebuah permata destinasi pelaburan iaitu ‘Kulim Hi-Tech Park’ dan Kelantan yg dibimbing oleh Tok Guru Musryidul Am PAS Dlm konteks Kedah, ini juga nyata menunjukkan kegagalan CEO KHTP yg telah gagal membantu MB Kedah bagi menarik pelaburan mega FDI ke Kedah (contoh terbaru ialah Robert Bosch yg membuat keputusan utk melabur di Pulau Pinang). 

Lim Guan Eng yg mendapat latihan dari ayahnya Lim Kit Siang dan juga berkiblatkan PAP (Singapura), sebenarnya memang mahir dlm taktik manipulasi dgn menggunakan segala jentera kerajaan negeri dan pusat utk ‘political mileage’ beliau. Walau pun beliau tahu yg buat semua kerja menarik pelaburan FDI, insentif, promosi dan membangun infrastruktur ialah kerajaan pusat (terutamanya MIDA), tetapi beliau yg buat pengumuman dan perasmian kilang di Pulau Pinang. Beliau tahu sebenarnya pelabur luar membuat pelaburan berasaskan kemudahan infrastruktur sedia ada di Pulau Pinang dan insentif pelaburan kerajaan pusat. Kerajaan negeri pula mendapat hasil dari pajakan tanah sekitar RM20 sekaki persegi ke atas; di Pulau Pinang dan Seberang Perai. Malah tiada sebarang insentif yg ditawarkan oleh Lim Guan Eng dan kerajaan negeri. Kadar air juga adalah sama utk semua tempat di Pulau Pinang. Kadar pajakan tanah ini adalah yg tertinggi di Malaysia. Sedangkan semua infrastruktur seperti jambatan Pulau Pinang, Penang Port, lapangan terbang antarabangsa, jambatan kedua, jalan raya dan prasarana pelaburan disediakan oleh kerajaan pusat. 

Kedah pula mempunyai banyak kelebihan iaitu Kulim Hi-Tech Park (KHTP) yg mempunyai IPP sendiri (NUR) dan tarif air yg lebih rendah dari tempat lain di Kedah. 

Persoalannya mengapakah Pulau Pinang (DAP) memperolehi lebih pelaburan berbanding Kedah (PAS) pada 3 tahun lepas.....? Sedangkan faktor menarik pelabur lebih berpihak kpd Kedah, dan harga pajakan tanah juga lebih murah berbanding dgn Pulau Pinang. Harga pajakan tanah adalah sekitar RM12 ke RM18 sekaki persegi di KHTP. 

Hakikatnya DAP sedang berusaha menaikan prestasi mereka dlm PR manakala PAS masih syok sendiri dan masih berkhayal kononnya mereka sedang membasmi rasuah di Kedah, dan sekarang berbangga bahawa semua deal pelaburan di Kedah tiada lagi deal ‘under the table’. 

Kalau pun kita bandingkan prestasi Kedah sewaktu pemerintahan BN/UMNO, ianya jauh lebih baik, malah mencapai sasaran Kedah Maju 2010, iaitu pelaburan sebanyak RM1 billion setahun sewaktu Syed Razak menjadi Menteri Besar Kedah. 

Sila bandingkan prestasi Kedah dan KHTP di bawah dgn jadual terdahulu di atas yg dibantangkan oleh Teresa Kok, Exco Industri Selangor, dan lihat perbezaan ketara di bawah BN/UMNO (1997-2007) dan PAS (2008-2010).

Kejayaan KHTP/KTPC juga telah menjadi kebanggaan rakyat Kedah satu ketika dahulu, seperti yg dipaparkan dlm jadual dibawah:
2008...2009...2010...2011...?????
Sebagai penutup, kalau kita kaji acuan komponen PR, tak banyak bezanya dari BN, seperti jadual kat bawah ni:

Yg ketara bagi PR, walau pun memperjuangkan setiap parti mereka berbilang kaum, yg nyata di kalangan rakyat sekarang ialah PAS = Melayu, DAP = Cina dan PKR = India. PKR walau pun Presiden dan Timbalan Presiden Melayu, telah didominasi oleh kaum India. Jadi apakah bezanya mereka dgn BN.....? PR hanya tiru acuan BN (COPYCAT), walau pun kini mereka merasakan mendapat sokongan dari golongan penduduk kawasan Bandar.

AYUH MARI KITA GEMPUR PAS DAN PAKATAN RAKYAT DI KEDAH PADA PRU 13 DAN KEMBALIKAN TAMPUK PEMERINTAHAN KEPADA BARISAN NASIONAL.

 
[ READ MORE ]

Thursday, July 14, 2011

Selingan Sat - Gelombang K-Pop Melanda Malaysia..... KHTP Juga Tak Ketinggalan.....

KHTP kini boleh berbangga walau pun terdapat penyusutan pelaburan tetapi demam K-POP, iaitu kegilaan menonton drama dan artis Korea terus melanda KHTP iaitu di Tingkat 3, KHTP Business Centre. Tingkat 3 adalah pejabat syarikat pengurusan KHTP, iaitu Kulim Technology Park Corporation (KTPC).

Walau pun berada di bawah lindungan PAS sejak 3 tahun lepas, kakitangan KTPC yg terpilih, yg ternyata tiada kerja kini telah beralih utk menonton siaran drama Korea yg banyak boleh di tonton secara ‘download’ dari laman YouTube semasa waktu pejabat. Difahamkan kaum hawa di tingkat 3 menjadi peminat setia drama Korea dan video artis K-POP; dan jumlah mereka ini lebih dari 5 orang.

Walau pun kebanyakan website telah disekat (terutamanya blog seperti DKS & Kedah Times) di KTPC, tetapi terdapat mereka yg mempunyai kedudukan istimewa dlm syarikat yg juga mendapat kenaikan pangkat serta memiliki keistimewaan mendapat akses Internet utk laman YouTube dsbnya.

Oh ya, terlupa pula satu kisah di mana Hj Sobri telah menyatakan bangunan KHTP Business Centre terdapat banyak ‘website’, dan kesilapan perkataan ini telah digelakkan secara berjemaah oleh kakitangan yg hadir pada sessi bos bertemu staf. Apa yg dimaksudkan oleh Hj Sobri sebenarnya ialah ‘cob web (sarang labah-labah). Inilah masalahnya kalau jarang bertutur Bahasa Inggeris sewaktu bekerja, tetapi berlagak lebih, sampaikan email pun orang lain kena drafkan untyk dia jawab kpd investor.

Melalui sumber yg boleh dipercayai, peminat K-POP ini bukanlah anak gadis yg single seperti Cik Alfa, tetapi mereka yg agak veteran dan senior. Persoalannya di sini ialah kakitangan ni dibayar gaji utk bekerja sepenuh masa, dan bukannya menonton filem/drama/artis Korea di YouTube.

Mengikut carta pengguna Internet di KTPC, ianya diungguli oleh Hj Awang Hashim, manakala tempat ke 2 jatuh kpd Puan Ruslizan.

Malah demam kegilaan K-POP ini telah menular di kalangan pelajar praktikal dari UniMAP yg juga dilatih oleh kakitangan senior utk melayari laman-laman web yg berkaitan dengan drama Korea dan video K-POP. Hebatnya latihan praktikal yg dijalani oleh pelajar2 UniMAP ni. Sudahla terdapat kakitangan yg pergi makan angin apabila terdapat lawatan luar negara oleh KTPC, kakitangan yg selebihnya pula bersantai dlm pejabat melayan K-POP dan drama Korea. Habis tu siapa yg dok buat kerja nak cari pelabur ni.....?

Patutla KHTP mengalami kesusutan pelaburan FDI, apa taknya, kakitangan KTPC dok mengalami demam K-POP. Diharap pengurusan KTPC mengambil maklum akan keadaan ni dan memantau kakitangan secara intensif. Dahulunya Annuar Saffar pernah mendemo satu software yg dapat memantau setiap skrin komputer kakitangan kpd Datuk Shukri. Jadi, gunakanlah software tersebut utk memantau kegiatan menonton K-POP sewaktu masa bekerja agar tak mengecewakan amanah pengundi PAS yg telah mengundi PAS utk menjadi pemerintah di KTPC pada PRU 12.

Ingatlah kita pada masa Hj Sobri pernah berkata ‘KERJA ADALAH IBADAH’, dan bukannya kata sewaktu kerja boleh menonton drama Korea secara minimize skrin komputer.

Seperti kebiasaan terjahan email kali ni, disiarkan email Hj Sobri yg ditanya oleh staf beliau apakah mimpi beliau semalam (nasib baik Hj tak jawab mimpi jumpa girlfriend). Staf ni pun tak tau kot sebenarnya suami beliau adalah rakan baik Hj Sobri (sebab tu la Hj tau pasai hal anak dia).  


From: Muhamad Sobri Osman
Sent: Tuesday, December 22, 2009 10:12 AM
To: Ruslizan Mustaffa
Cc: Mustaffa Said
Subject:

Assalammualaikum Ruslizan

How is your son – Nur Ariff?



From: Ruslizan Mustaffa
Sent: Tuesday, 22 December, 2009 2:51 PM
To: Muhamad Sobri Osman
Subject: FW:

Wa’alaikum salam Tuan Haji,

Anak I takat sebulan dua ni Alhamdulillah.  Tuan Haji mimpi apa semalam ?  How do you know about my son ?

Anywhere thank you for asking.



To:         Ruslizan Mustaffa
Cc:         

I know Nur ariff not feeling last few month< so just checking his current situation. Kalau dah sihat alhamdulillah
Saya tak mimpi apa apa


Ingat Hj oiiiii..... isteri org ni..... Multimedia universiti tu nak letak kat mana.....?

[ READ MORE ]

Sunday, July 10, 2011

Terjahan Terbaru Bab Hj Sobri Yg Mencengkam Hati.....

Haji Sobri bertambah ‘bengkek’ & hairan mengapakah langkah2  drastik beliau menukar kakitangan (kaki & tangan saja ka…..?) KTPC ke anak syarikat tak membuahkan hasil spt yg dijajakan dan digerentikan oleh VP beliau, Anuar Safar akan dapat menumbangkan geng serpihan penyokong BN/UMNO di KTPC.

Mr Presiden KTPC ni telah diberitahu (sebenarnya DIARAHKAN) oleh Anuar Safar supaya menggunakan tektik beliau iaitu pecahkan pasukan pengaruh BN/UMNO di KTPC ke KBio & KGCR.  Ini telah dilakukan secara besar2an, sehinggakan Pengurus Kewangan KTPC pun ditukarkan ke KGCR.

Malah Hj Sobri telah digerenti oleh Hj Anuar Safar bahawa pertukaran kakitangan ni akan PAStinya menenggelamkan semua tohmahan palsu yg tertera dlm pelbagai blog picisan di Internet, seterusnya menghentikan segala artikel palsu lagi fitnah dlm laman blog.

Akan tetapi, setelah melakukan Ops Pemutihan dua bulan lepas, ternyata anggapan Hj Sobri  meleset.  Hits blog DKS telah melonjak dari 12,000 dua bulan lepas menjadi 17,000 terkini.  Malah di ruangan komen pulak, walau pun terdapat ramai komen menggunakan ‘Anonymous’, ianya menunjukkan respon yg memberangsangkan apabila satu artikel sahaja telah mendapat 40 komen.  Hj Sobri juga ada mengesyaki bahawa yg memberi komen ni adalah terdiri dari kakitangan KTPC sendiri yg jelas tak berpuas hati dengan cara pengurusan beliau yg tak bermaya itu.

Terbaru, disahkan oleh seorang security guard bangunan KHTP Business Centre bahawa pada hari Rabu, 6 Julai 2011, kesemua VP KTPC dan anak syarikat telah dipanggil mengadap Hj Sobri seorang demi seorang bagi mendapatkan penjelasan serta pandangan dari mereka semua mengenai kemelut ni.

Kali ni nak dedahkan yg sebenarnya Hj Sobri ni telah pun diberikan nasihat dan peringatan melalui e-mail dari seseorang yg juga merupakan saudara kepadanya.  Ini juga sebenarnya salah satu dari banyak email dan juga nasihat yg beliau telah terima melalui SMS dan juga percakapan telefon.

Umum telah mengetahui dek kerana terlalu canggihnya sistem email KTPC ni telah menyebabkan ianya amat mudah untuk ditembusi, termasuklah juga ‘sent item’ dan ‘in-box’ Tuan HJ Sobri kita ni.  Nampaknya Encik Ibrahim Ahmad dan juga Syahizan (Jacksharing) dari Jabatan IT, KTPC masih belum boleh dinaikkan pangkat mereka pada tahun ni. 

Ada banyak cerita sensasi kisah percintaan beliau dengan minah KL dlm email beliau (sensasi ‘hot chocolate’); akan tetapi terdapat satu email yg amat menarik perhatian penulis dan ingin dikongsikan bersama dgn pembaca setia DKS yg telah menolong melonjakkan hits blog picisan ni secara mendadak.

Kita sama-sama baca dan hayati email yg telah menghiris kalbu Hj Sobri ni:
  

From: xxx@xxx.com
Sent: Fri 10/24/2008 6:52 PM
To: Muhamad Sobri Osman
Subject: RE: KTPC’S problem

Dear Pak Ngah Sobri,

I am sending you this mail as a proof of my honesty and sincerity in assisting you, KTPC, Kedah state and my xxxx YAB MB. I was counting on the opportunity to meet up with you to voice out my concern but then things do not goes the way we wanted.

As you know, I joined KTPC in 1997 and had worked there for 7 years. Though how much dissatisfaction and de-motivation that I had to endure back then, I must admit that KTPC is the only workplace where I could feel at home. My relationship with the staff are almost like family. Even our families know each other quite well too. Some of the staffs are still in touch with me, though not very often, but enough, to give me the chance to understand their whining, frustration and worries about where the company is heading NOW.

Although I left the company long ago, I still very much care for the company as much as I care for the state of Kedah. And, I coud not put aside the fact that my relative is directly responsible as to what is going to happen to the company and the state, generally, from now on.

KTPC is one of the investment arms in Kedah and the only one that has received global recognition. This has made the company become the center of interest of the corrupt politicians of Kedah. These people treated the company like a gold-mine or a personal money factory where they used the Management to manipulate procedures, contracts, tenders and anything they could put their hands into, solely for personal gain. Of course, if you look at it positively. You must admit that this is also proof that KTPC has been a successful company to be able to attract not only the investors but also the wolves’ all the same. Which, further proved, that the Management and staff had done an acceptable good job all these while.

Forgive me for I must tell you frankly that unfortunately, the staffs and those around the company have been very-very skeptical on whether KTPC would be able to maintain its position and standard in the global playing field now that you have taken over the pilot seat.

Staffs of KTPC are begging and bugging me to do anything in my position as a xxx or as an MB’s xxx to voice out their worries, but I just could not do such a thing before I confront you directly or it would not be fair to you.

The staffs have expressed to me personally time and time again that they had given you the benefit of the doubt when you came along. They believed, the person appointed by MB who is known to be very clean, must be the best person.

But after 5 months, they are now having a different perception.

If you recall, I have hinted to you about the characters of the staffs. Some of them are not in very good terms with Dato’ Shukri, BUT none of them would be able to deny that Dato’ Shukri is a good leader and a professional despite the accusation of corruption.  As his xxxxxxxx I would describe him as a good boss, very polite, humble in nature and definitely NOT a political animal. He is not the type to go around playing politics. If he wanted better post, he could have accepted the offer to be PKNK CEO once upon a time ago but he declined.

Dato’ Shukri has a lot of enemies ranging from those who are eyeing for his post, right down to the unsatisfied and de-motivated staffs due to his insensitivity of their needs or simply due to being influenced by his enemies around him at the office and what made me chose to be on his side is his true leadership quality for not stooping down to his enemy’s level by trying to influence others to go against them.  However, his enemies often do that to him. Bottomline is, as far as Dato’ Shukri, I see that his good overshadowed his bads

That is why I have always have this loyalty to him which I don’t intend to hide from you. But believe me, I am not a blind loyalist to anyone. I would call a spade, a spade regardless of my like or dislike of the subject. For me, Dato’ Shukri is a good man and a good leader and that’s the fact and no matter what dirt he had before, could not change the fact. Almost all of the staff agrees that if anyone wants to fill in his shoes, the person must be either as good, or better than him. Sadly, until todate, I have been hearing from the staffs that they do not perceive you are either.

But then, as far as I’m concerned, DATO’ SHUKRI IS NOT THE ISSUE HERE.

And I am fully aware that I have no right whatsoever to tell you what to think of him, or what action should be taken against him should you found him guilty of anything at all. THE MAIN ISSUE TO BE ADDRESSED HERE, IS THE COMPANY.

I know that you do want the best for the company, and so do the staffs. That is why I keep hearing cries and complains about what is going on in the company and most disturbing is their complains on your leadership. What they say, among others, include:

1. Your are prejudice in your judgment ie. you divide the staffs in two groups that are

a) those who are with Dato’ Shukri must be against you

b) those who are with you must be against Dato’ Shukri.

Therefore, you tend to listed ONLY to those whom you think are with you without the slightest doubt that they could be worse than Dato’ Shukri himself.

2. This leads to more problems when those whom you listen to, started taking advantage of your trust and doing things without consulting anyone and don’t even care to follow procedures.  Do you know that the staffs are already compiling evidence against these culprits? They are not keen to go to the authority just yet as they still hope that you would change.

3. Their respect for you is declining further when you ignore the evidence of the fishy transactions made by your trusted’ persons even though clear evidence were presented to you. Consequently, you are seen as only interested to clean up dirt under Dato’ Shukri’s leadership but you let the dirt mount up fast, under yours.

4. They complain that you sit on your job for over five months. The memos and documents presented to you are not attended to as quick as it should be. The company is stuck and not moving. They said that you keep asking the same questions for five months on issues pertaining the company. To the extent that they are now wandering and some have already confirmed that you do not even understand the nature of your job or the company.

5. They made fun of your Vice President Finance (I don’t remember his name). Is it true that he was just a bank officer? If so, you should advice the MB or whoever that had appointed him that this is no job for a bank officer.  KTPC is a global player in development of technology park. The person handling its Finance must be at least at par with a Corporate company’s Group Financial Controller or at least an Accountant. Don’t make KTPC the joke of the world. Obviously, the government of Kedah has no idea of what KTPC is all about.  And this automatically, make PAS government a joke too.

6. They accused you of not putting your priority right. You make it an ultimate and only goal in KTPC is to bring down the corruptors. Whereas you should focus on the company first, get things moving ie. set company goals, plan the company’s move and get everybody working fast. The staff claim that you are in the dark and do not know where to go and what to do. You have not digested the fact that KTPC is a global player and act as if it’s just a small little government of political organization.

You know, as a relative, I am very sad to hear all these, as a former employee I am very worried about the company, and as the MB’s xxx I am ashamed.

Allow me to give you some advice:

1. Leave the petty things to Department Heads. Look at the big picture.

2. Do not waste time digging past dirt. Only tackle the dirt of the past as it pops up and when need arises.

3. Most important is do not let new dirt forms or you will be dragged away too, one day.

4. Do not let anybody take advantage of your trust.

5. Lead.

I don’t mean to hurt your feelings or anybody through this email. If I do, I could have write an article in the paper and let it explode. I could not stand it when my relative is being the target of people’s grudge and criticism. I am a very straight forward person and my intension here is clear that is:

1. To let you know the things people are saying behind you.
2. To help you sort things out.
3. To help the company.

Kindly take action to correct things fast. Help yourself and help the company.

I’m sorry for having to write this mail but could not find any other way to get the points out fairly. Your understanding is all that I wish for.

My humble apology and all the best,

XXX


Jawab Hj Sobrl:


---On Sat, 10/25/08, Muhamad Sobri Osman <sobri@KHTP.COM.MY. Wrote:

From: Muhamad Sobri Osman <sobri@KHTP>COM>MY>
Subject: RE: KTPC’S problem
Date: Saturday, October 25, 2008, 6:25 PM

Asslammualaikum Xxx,
Thanks for your long mail. Appreciate your honest input and feedback.
As it is quite late now and I’ll be the moderator for tomorrow session, so I’ll call you after the program.

Pak Ngah Sobri
Awana Porto Malai, Langkawi


Jawab Mr XXX:


From: xxx@xxx.com
Sent: Tuesday, 28 October, 2008 11:48AM
To: Muhamad Sobri Osman
Subject: RE: KTPC’S problem

Waalaikumsalam,

Appreciate your earnestness but it’s not me that you need to call. I don’t think I have anything more to say. I have said it all. And, it is not my problem anyway. The mail is simply to convey to you the views from the eyes of the people outside your circle –as your concern relative and as a friend to the employees of KTPC.

Xxx


Ayat penutup dari Hj Sobri…..


From: Muhamad Sobri Osman <sobri@KHTP>COM>MY>
Subject: RE: KTPC’S problem
Date: Tuesday, October 28, 2008, 11:13 AM

Noted with thanks



Begitulah panjangnya email yg telah di ciluk dari sistem IT canggih KTPC.  Aku mohon maaf sebab nama pengirim email kpd  Hj Sobri  telah di xxxxx kan bagi melindungi identiti beliau.

Jika kita perhatikan, email ni telah ditulis dgn begitu panjang lebar dan pelbagai nasihat yg telah diberi kepada HJ SOBRI, malangnya bak kata orang putih; ‘it fell on deaf ears’.  Hj Sobri hanya akhirnya mampu menulis ‘Noted with thanks’.  Itu saja.

Walau pun sejak 2008 lagi beliau telah dinasihati oleh sanak saudara beliau yg tampak begitu risau dgn kekurangan gaya kepimpinannya, tapi beliau masih berlagak angkuh , hidung tinggi dan juga terbaru hidung belang. 

Akhirnya beliau hanya menerima cakap dari org yg bernama Anuar Safar (Mr GM/VP Forever) saja, atau lebih tepat dikatakan hanya MENERIMA ARAHAN DARI ANUAR SAFAR saja dlm pengurusan syarikat KTPC dan juga KHTP.

[ READ MORE ]

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top