Posts Terkini

Saturday, August 27, 2011

KTPC Bakal Menerima Ahli Lembaga Pengarah Baru.

Mungkin ramai org yg terkejut apabila membaca berita laman web Bernama yg mengumumkan “Persaraan Wajib” Y.Bhg Dato Jalilah Baba, sebagai Director General MIDA pada hari Jumaat (19 Ogos 2011) lalu.

Umum amat mengetahui desas-desus perkhidmatan Dato J sebagai DG MIDA akan disambung selama 2 tahun lagi, walaupun ianya telah tamat. Berita pengumuman “Persaraan Wajib” beliau juga telah disusuli dgn berita pelantikan DG MIDA yg baru iaitu Datuk Noharuddin Nordin yg berkuat kuasa juga pada 20 Ogos 2011, yg sebelum ni bertugas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE.

Ini bermakna KTPC akan menerima peletakan jawatan Dato Jalilah Baba sebagai Ahli Lembaga Pengarah (Board of Directors), sebagai mana kebiasaannya akan mengangkat sapa saja yg dilantik sebagai DG MIDA menjadi Ahli Lembaga Pengarah KTPC.

Artikel terdahulu ada aku bagi tau pasai pa Kulim Hi-Tech Park (KHTP) masih gagal menarik pelaburan pada tahun ni, walaupun di kalangan Ahli Lembaga Pengarah adalah merupakan DG MIDA. Nampaknya dgn pengumuman pelantikan DG MIDA yg baru ni, Perdana Menteri Malaysia telah bertindak lebih awal dgn keputusan yg akan memberi impak besar kpd negara, di mana MIDA adalah satu agensi yg penting di bawah MITI. Jawatan DG MIDA adalah satu jawatan yg amat diidami oleh ramai org kerana kepentingan MIDA menbawa masuk pelaburan luar negara (foreign direct investment/FDI).

Oleh itu sama2lah kita nantikan impak yg akan di bawa oleh Datuk Noharuddin sebagai Ahli Lembaga Pengarah KTPC yg baru. Juga beliau diharap dapat membantu mengembalikan sinar kpd KHTP yg dilihat semakin suram sejak kebelakangan ni, dan membantu Pengerusi KTPC, YB Datuk Amiruddin (masih “honeymoon” kahwin kot.....?) dan Tuan Haji Presiden Muhamad Sobri Osman, utk menarik pelaburan dari dalam dan luar negara.

Jangan hanya pejabat KTPC saja kelihatan kemas setelah 5S (ada ambil gambar sebelum & selepas), tapi pelaburan yg diterima tidak berbaloi dgn segala infrastruktur bertaraf dunia yg telah disediakan di KHTP (berbanding dgn tempat lain di Malaysia) seperti:

1. Dedicated power plant (NUR)
2. Dedicated water plant (Pinang Tunggal)
3. Dedicated highway to port & airport (BKE)
4. Dedicated local authority (PBT-KHTP)

KHTP amat beruntung kerana diberi peruntukan yg amat besar berbanding dgn tempat lain di Malaysia, tapi sayang seribu kali sayang Kerajaan PAS Negeri Kedah tak dapat memanfaatkan keadaan ni sebagaimana yg dibuat tiga tahun lepas.

Petikan kat bawah yg aku ambil dari akhbar atau boleh klik kat The Star On-line atau Bernama On-line.



Published: Friday August 19, 2011 MYT 11:13:00 AM

Datuk Noharuddin Nordin
KUALA LUMPUR: Matrade chief executive officer Datuk Noharuddin Nordin has been appointed as the director-general of the Malaysian Industrial Development Authority (Mida), effective Saturday.

Datuk Jalilah Baba
He succeeds Datuk Jalilah Baba, who will go on mandatory retirement Saturday,  aid Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan, in a statement here Friday.

Mohd Sidek said Noharuddin, 55, was appointed to the position based on his experience and knowledge that could help Mida created the best investment environment and services, in line with the country's aspiration as outlined in the Economic Transformation Programme (ETP).

Noharuddin began his career in the civil service as an enforcement officer with the Road Transport Department in 1978. He later joined the administrative and diplomatic service in 1986, before joining Matrade in 1994, where he served as CEO from 2006.

Mohd Sidek also announced the appointment of Dr Wong Lai Sum as the new Matrade CEO effective Saturday, in place of Noharuddin. Dr Wong was previously the Matrade deputy CEO 1.- Bernama


Akhir kata, aku nak sidetrack sikit. Soalan sekarang yg patut ditanya oleh PAS selain mensensasikan cerita PM & isteri dlm Harakah ialah:

1.     Berapakah kos jumlah perjalanan yg dibuat oleh Anwar Ibrahim ke luar negara.....? Berapakah jumlahnya dalam RM.....? Siapakah yg menaja semua kos perbelanjaan tersebut.....?
2.     Adakah jam Omega dipakai oleh org miskin.....? YA atau TIDAK
3.     Berapa jumlah harga rumah Anwar Ibrahim di Segambut.....?
4.     Berapakah jumlah harta (asset) yg dimiliki oleh Azmin Ali.....?

Mintalah kedua2 mereka buat “asset declaration” dan lihatlah nilai itu nanti; tentunya semua ahli PAS akan terkejut besar.

PS: Dulu Yusrin (bekas menantu MB Kedah/KJ versi PAS) kata kat KTPC “beruk pun boleh jual tanah”; sekarang hamPAS di KHTP yg “terkejut beruk” kerana masih gagal menarik pelaburan mega utk tahun 2011.

[ READ MORE ]

Friday, August 26, 2011

KAKITANGAN SYARIKAT MILIK 100% KERAJAAN NEGERI KEDAH TIADA PERUNTUKAN BONUS SEMPENA HARI RAYA TAHUN NI?


Artikel bawah ni, aku terima luahan dari seorang pembaca setia.....

Di tengah2 kerajaan persekutuan mengumumkan bonus setengah tahun untuk semua kakitangan dan RM500 untuk mereka yang pencen (ini baru nama jaga kebajikan), terdapat sebuah organisasi di selatan Kedah yang tidak mendapat bonus dengan pihak pengurusan memberi alasan bahawa mereka telah dihentam teruk oleh kakitangan sendiri dalam blog. Organisasi ini juga adalah milik Kerajaan Negeri Berkebajikan 

Sebenarnya, ini adalah satu alasan yang tidak masuk akal kerana semua orang tahu alasan sebenar ialah kegagalan pengurusan menarik pelaburan ke dalam kawasan tersebut. 

Malah kakitangan yang telah bekerja lama di situ telah pun masak dengan perangai pengurusan terkini setelah 3 tahun lebih bertakhta; yang hanya asyik meletakkan kesalahan ke atas bahu orang lain, dan bukannya atas mereka yang berada di pengurusan tertinggi. 

Inilah akibat terlalu pandai berceramah hingga lupa nak buat kerja. Tambah pulak boleh bercerita kepada orang ramai, kerja menjual tanah teramatlah senang, hinggakan beruk pun boleh buat. Begitulah angkuhnya perangai mereka. 

Sekarang apabila ‘honeymoon year’ selama 2 tahun sudah tamat, dan masuk tahun ketiga, telinga mereka sudah tidak tahan dan mata mereka sudah sakit akibat terlalu membaca dan mempercayai berita dari laman blog. 

Sekarang apabila ‘the ball is in their court’, ternyata mereka hanya mampu berkata kepada kakitangan bahawa ‘tahun ini semua orang tiada bonus kerana terdapat banyak sangat berita dalam laman blog yang mengata kepada pengurusan tertinggi syarikat milik kerajaan negeri ini’. 

Kononnya mereka membalas dendam, dan mereka berpuas hati menidakkan hak kakitangan kerana bagi mereka, jika mereka sendiri tidak dapat bonus (Hj Presiden & Hj AdaWang, tak apa kerana gaji mereka sebenarnya cukup banyak. Tetapi mereka terlupa kakitangan bawahan amat perlu wang ‘extra’ untuk belanja sempena Hari Raya tahun dengan kenaikan kos dan harga barang. 

Inilah dia salah satu demonstrasi aksi syarikat milik 100% Kerajaan Negeri Kedah yang amat bertentangan dengan slogan Menteri Besar Kedah iaitu: 

‘KALAU NAK BUAT KERJA, BUATLAH CARA ISLAM’ 

serta tagline KEDAH NEGERI BERKEBAJIKAN 

Akhir kata, saya ingin mengucapkan: 

‘SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI; MAAF ZAHIR BATIN’ 
kepada semua pembaca laman blog ini dan teruskan membaca sehingga ke PRU13


P/S:  Kedah Sejahtera..... Nikmat Untuk Semua.....
[ READ MORE ]

Thursday, August 25, 2011

KTPC MelePAS Lagi..... Ish.....Ish.....Ish..... - Episod 4.

Pertama sekali, ucapan tahniah kpd seorang anak Kedah yg berjasa kpd negara kerana berjaya bersama pasukannya membawa pelaburan yg bernilai dalam anggaran RM2.8 billion ke Malaysia.

Kpd pembaca setia akan tahu sapa yg aku maksudkan  di atas.  Biar aku berikan maklumat lanjut mengenai berita baik ini.

Pada tengahari 23 Ogos, 2011, satu MoU telah ditandatangani oleh Senai High Tech Park (SHTP) dgn Solexel Inc. dari US utk pelaburan Solexel membangunkan sebuah kilang mengeluarkan panel solar di Senai High Tech Park di Senai, Johor.  MoU ini telah disaksikan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia di Putrajaya.

Ini membawa kita kpd kisah Hj Patrick (pada artikel lalu) yg lalu dimana terdapat satu ‘claim’ beliau utk berjumpa dgn syarikat tersebut di US.  Mengikut sumber dalaman yg sahih dan boleh dipercayai, Hj Patrick & Hj Anuar sangat yakin akan dapat membawa Solexel Inc ke Kulim Hi-Tech Park (KHTP).  Mereka juga khabarnya cuba memberitahu bahawa KHTP adalah tempat paling sesuai utk Solexel di Malaysia dan memperlekehkan kawasan lain.

Namun, setelah tiga tahun menjalankan kajian kesesuaian (feasibility studies), maka Solexel telah membuat keputusan utk melabur di Senai High Tech Park, Johor.  Dan ini berjaya dilakukan tanpa perlu pengurusan Senai High Tech Park pergi melobi hingga ke US berjumpa dgn mereka.  Berbanding dgn cara kerja Tuan Haji Annuar Mohd Safar (THAMS) dari KHTP yg percaya bahawa cara kerja melobi utk pelaburan (FDI) ini mestilah dibuat hingga perlu melawat syarikat tersebut di US (Milpitas, California).  Sebenarnya seperti yg didedahkan terdahulu ialah utk makan angin luar negara secara percuma.

Keistimewaan panel solar Solexel berbanding dgn panel solar lain; sebagai contoh First Solar ialah teknologinya yg membolehkan kita melihat melaluinya (see-thru cells).  Ianya menyerupai seperti cermin kaca dan sesuai dibuat tingkap bangunan (pada masa yg sama menjadi panel solar). Buat masa la, semua panel solar tak berfungsi macam ni.  Utk makluman pembaca, terdapat satu teknologi yg hampir sama dari Taiwan (boleh search bawah ‘heat insulation solar glass’).  Saja aku bagi ‘hint’ sikit kat KHTP.

Jadi apakah pengajaran dan iktibar yg dapat kita perolehi dari episod KHTP melePAS yg dah masuk bahagian ke 4 dah ni.  Ianya seperti di bawah:

1.  Tidak perlu mengeluarkan belanja besar melobi pelabur datang, cukup hanya berjumpa di Malaysia, membawa mereka ke tapak cadangan.
2.    Tidak perlu melawat hingga ke US, kerana MIDA sudah mempunyai pejabat mereka di sana dan cukup cekap menjalankan kerja mereka.
3.      Tidak memerlukan pasukan pengurusan yg besar utk membawa pelaburan bernilai besar ke Malaysia.
4.      Jangan menjadi terlampau ‘over-confident’.
5.      PR Manager sepatutnya tidak melaksanakan tugas Marketing Manager di KHTP.

Utk pembaca yg baru menjadi pengikut blog ni, disertakan beberapa pelaburan yg dilobi oleh KHTP dan terlePAS seperti berikut:

1.  Pusat Naniteknologi Malaysia (MOSTI) ke SHTP (ini juga dipohon oleh KHTP dalam Rancangan Malaysia ke 10).
2.  Bosch Solar ke Penang (Batu Kawan) – ini dilobi oleh Hj Sobri hingga pergi ke Jerman secara solo/berseorangan.
3.      Yg ni bukan pelaburan, tapi Kereta Camry yg dicuri walau pun terdapat sistem CCTV canggih (tak tau ada mana la ni), mungkin dah terlePAS ke Thailand.

Apa pun sebagai bukti bahawa aku siarkan FAKTA dan bukan AUTA, disiarkan emel THAMS mengenai kisah Solexel ini:

-----Original Message-----
From: Annuar Mohd Saffar [mailto:annuar62@gmail.com]
Sent: Friday, October 02, 2009 4:30 PM
To: hmlow168@gmail.com
Cc: Muhamad Sobri Osman; Tengku Nasir; Eric Chooi
Subject: FW: Solexel Incorporated

Dear  Mr HM Low
Sr.Director, Facilities and EHS
Solexel Incorporated

Thank you for your interested in Kulim Hi-Tech Park (KHTP).  On behalf of the President, Mr Sobri Osman, I would like to thank you for proposing KHTP as one of the potential site for Solexel Asia's  first high volume manufacture plant, to your senior management.

I am Annuar M Saffar, VP for Industrial Development and Research.  We are more than happy to receive delegation from Solexel during second week of November.  My marketing team and myself are still
free/available.

As for your queries on land, gas, and power matters, my marketing
colleague, Mr Eric Choi (and Mr Tengku Nasir), will send the necessary data (investment guide) to you, latest by Monday 5th Oct.  This email is copied to him.

The President and I look forward to seeing the CEO and team from
Solexel during week of Nov 9-14, 2009.

Thank you.

Regards,

Annuar Mohd Saffar
Vice President (Industrial Development & Research)
Kulim Technology Park Corporation
MALAYSIA



On Oct 5, 2009, at 12:39 PM, Annuar Mohd Saffar wrote:

Dear Mr HM Low,

I am re-sending this message. Original one was send last Friday 2 Oct 2009.

TQ.

Annuar Mohd Saffar
Vice President (Industrial Development & Research)
Kulim Technology Park Corporation



---------- Forwarded message ----------
From: han mia low <hmlow168@gmail.com>
Date: Thu, Oct 15, 2009 at 12:22 PM
Subject: Re: Visit to Kulim Hi-Tech Park (KHTP)/Solexel Incorporated
To: Annuar Mohd Saffar <annuar@khtp.com.my>
Cc: annuar62@gmail.com, Eric Chooi <eric@khtp.com.my>, Kami Honardoost
<honardoost@solexel.com>

Encik Annuar
We have finalized our trip and the date to visit KHTP will be at 2pm on 10th of November 2009.
Only myself (HMLOW) and Mr. Kami Honardoost, Sr. VP of Manufacturing will be on this visit.
Mr. Michael Wingert (CEO) will not be coming this trip as he is tie up with some other business matters.
We will plan for his visit on another day.
We would like to meet the officials of KHTP and review infrastructures, incentives, sitesavailability and view potential sites.
We would also like to review and understand the short comings of the parks such as ability to hire the right people, pay structures and others that the park can help us to understand better so that we can be successful in KHTP .

Thanks



From: Annuar Mohd Saffar [mailto:annuar62@gmail.com]
Sent: Friday, October 16, 2009 1:47 AM
To: Muhamad Sobri Osman; Tengku Nasir
Subject: Fwd: Visit to Kulim Hi-Tech Park (KHTP)/Solexel Incorporated

Dear All,

Please read messasge below.  Self explanatory.

THAMS


Bab pelaburan Solexel ni baru keluar TV berita jam 8pm pada 24/08/2011. Pembaca tentunya dah baca ceritanya di akhbar2 tempatan.....(kilk sini).....
Bangganya Senai.....


California-based Solexel to invest RM2.5b in crystalline solar cell production

2011/08/23 – NST.

PUTRAJAYA: Solexel (M) Sdn Bhd (Solexel), an innovative solar PV module manufacturer, based in Milpatas, California, plans to produce crystalline solar cell and modules with an aggregate investment of RM2.8 billion in the next five years.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said this significant investment would provide 2,300 jobs for the people and generate significant economic activities in the region.

Solexel's solar cell project was one of the technology sectors that the government was highly promoting currently to encourage green and renewable energy industry in the country that would form the foundation for future green energy policy for the nation, he said.

The project would also bolster the nation's economy, said Najib, who is also Finance Minister, who witnessed the signing of a memorandum of understanding (MoU) between Solexel and Senai Hi-Tech Park Sdn Bhd.

The MoU is to set up a manufacturing facility for the production of crystalline silicon solar cell on a 100-acre site in collaboration with the Senai Hi-Tech Park at the Iskandar Industrial Zone Phase 1.

The MoU was signed by Senai Hi-Tech Park chief executive officer Datuk Ahmad Shukri Tajuddin and Solexel president and ceo Michael Wingert.

Present were Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman and International Trade and Industry deputy minister Datuk Mukhriz Mahathir. - Bernama


Ringkasan Mengenai Pelaburan Solexel Inc di Senai High Tech Park, Senai, Johor.

1.      Sumber negara asal pelaburan Amerika Syarikat (US)
2.      Nama syarikat tempatan diperbadankan Solexel (M) Sdn Bhd
3.      Jumlah pelaburan RM2.8 billion
4.      Produk  Photovoltaic (PV) cells (panel solar)
5.      Keluasan kawasan 100 ekar
6.      Kapasiti pengeluaran tahunan 1 GW
7.      Anggaran pekerja 2,300 orang
8.      Permulaan pembinaan kilang Januari 2012
9.      Pengeluaran Hujung tahun 2013
10.  Jangkaan perolehan tahunan RM3 billion
11.  Pasaran eksport US & Eropah

Warga KTPC tentunya kenal dgn wajah yg duduk di sebelah kanan tu.....
Dengar khabar juga ada lagi satu syarikat dalam KHTP yg juga bercadang memindahkan operasi mereka ke Penang.  Apakah nama syarikat tersebut.....? Hai takkan nak terlePAS lagi KHTP (kali ke berapa pulak ni.....?).  Stay tuned to this channel.

PS: Jutaan terima kasih diucapkan kpd Hj Patrick & Hj Anuar dari KHTP yg bersudah payah melobi Solexel hingga terpaksa mengembara ke Milpitas, California, US sehinggalah mereka membuat keputusan utk melabur di Malaysia, tapi sori la tak dak komisen utk hangpa dua orang nooo (kan PAS dah kata, nothing under the table bro).

Seandainya Mantan CEO KTPC Datuk Shukri tidak diusir keluar..... dari KTPC, nescaya Solexel terukir di Kulim.

[ READ MORE ]

Sunday, August 21, 2011

Laporan JAIS Operasi Akidah di Kompleks Dream Center.

Laporan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama, sampai la, perkara ni masih lagi dibincangkan.


1. PENDAHALUAN

Laporan ini disediakan untuk memberi penjelasan berhubung operasi pemeriksaan orang Islam oleh Bahagian Pengutkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor di Kompleks Dream Center, sebuah kompleks yang disyaki beroperasi sebagai pusat komuniti dna gereja yang dijalankan pada 3 Ogos 2011 bersamaan 3 Ramadhan 1432 H beralamat di Dewan 3, Dream Center, Jalan 13/1, Seksyen 13, 46700 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

2. LATAR BELAKANG

2.1 Pemeriksaan dibuat berdasarkan maklumat yang mendakwa berkalkunya jemputan beberapa orang Islam ke Majlis berbuka puasa di gereja yang dinamakan “THanksgivng DInner sepertimana alamat di atas.

2.2 Tindakan dibuat berdasarka peruntukan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) tahun 1995 iaitu Menghina atau mempersendakan ibadat Agama Islam di kalangan penganut Agama Islam sendiri.

2.3 Siasatan susulan juga akan dibuat mengikut peruntukan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalanagn Orang Islam) Negeri Selangor Tahun 1988 yang berkuatkuasa ke atas orang bukan Islam dan orang Islam.

2.4 Program Thanksgiving Dinner ini diyaki bertujuan meraikan kemasukan sebahagian orang-orang Islam itu ke agama Kristian sambil menghina dan mempersendakan agama Islam kononnya sebagai Majlis Berbuka Puasa dengan melibatkan orang ISlam sendiri.

2.5 Operasi ini disertai oleh 13 Pegawai Pengutkuasa Agama Jabatan Agama Islam Selangor dan dibantu oleh sepasukan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) seramai 20 orang dari IPD Petaling Jaya dan SEA PArk.

3. PELAKSANAAN OPERASI

3.1 Taklimat Operasi telah diberi di Bilik Gerakan Penguatkuasaan JAIS lebih kurang jam 8:40 malam.

3.2 JAIS seterusnya bergerak ke lokasi berkumpul di Balai Polis Daerah PEtaling Jaya dan taklimat kepada anggota PDRM telah diberikan sebelum ke lokasi sasaran.

3.3 Lebih kurang jam 9:20 malam, anggota terlibat telah bergerak ke lokasi sasaran dan tiba lebih urang jam 9:30 malam.

3.4 Tiba di lokasi, didapati kompleks tersebut lebih berbentuk kompleks komuniti yang diletakkan tanda nama Dream Center secara menarik, manakala perkataan Damansara Utama Methodist Church lebih kecil dan kabur pada waktu malam. Keadaan di kawasan tersebut tenang dan pasukan peguatkuasa dan anggota PDRM terus ke tempat yang disyaki iaitu Dewan 3 tanpa disekat oleh pengawal keselamatan yang bertugas di pondok pengawal.

3.5 Di dapati juga tempat yang tertulis auditorium dan penunjuk arah yang tercatat program Thanksgiving di Hall 3. Pintu Dewan 3 itu dihiasi bunga manggar tetapi tertutup dan lebih kurang jam 9:45 malam, beberapa orang dari pasukan penguatkuasa memasuki ke dewan 3 tersebut tanpa halangan dan berdiri berhempiran pintu masuk dewan berkenaan sambl membuat pemerhatian untuk memastikan sama ada terdapat orang Islam hadir dalam majlis tersebut.

3.6 Dianggarkan lebih kurang 100 orang yang terdiri dari berbagai-bagai bangsa termasuk yang disyaki berbangsa Melayu berada dalam majlis tersebut sedang mengdengar seorang sedang berucap (testimony) tentang dirinya yang pernah dibesarkan sebagai orang Islam.

3.7 Setelah membuat pemerhatian semalam beberapa minit, kami seterusnya didatangi oleh wanita yang tertulis nama di tag bajunya “Sofea” dan bertanyakan hal kedatangan kami. Kami mengadakan perbincangan di luar dewan tersebut dan membiarkan program yang sedang berjalan itu diteruskan.

3.8 Anggota PDRM dan JAIS yang telah masuk dewan tersebut diminta keluar sambil diberi arahan untuk menghormati majlis tersebut kerana dihadhiri oleh beberapa orang kenamaan dari dalam dan luar. Selain itu, mereka menyatakan bahawa tempat tersebut adalah tempat persendirian dan mereka mempunyai hak ke atas kawasan tersebut.

3.9 Kami menjelaskan tujuan pemeriksaan dibuat untuk memastikan sama ada terdapat orang Islam yang hadhir, namun Sofea dan seorang “tetamunya” cuba berdolak dalik dan cuba berjuhah serta mempertikaikan kuasa Penguatkuasa JAIS untuk memeriksa tempat persendirian. Mereka juga berjhujah bahawa mereka berhak menggunakan kalimah suci Allah dalam program Thanksgiving Dinner itu kerana tidak dilarang oleh kerajaan dan undang-undang kawalan sekatan Agama Bukan Islan tidak berkuatkuasa ke atas mereka. Kami jelaskan undang-undang telah berkuatkuasa dan mereka telah melakukan kesalahan jika terdapat orang Islam dalam dewan berkenaan.

3.10 Kami seterusnya meminta buku pendaftaran peserta program tersebut untuk memeriksa kehadhiran orang islam di majlis tersebut. Pada awalnya mereka memaklumkan bahawa program tersebut tidak dihadhiri oleh orang beragama Islam.

3.11 Cubaan kami untuk mendapatkan maklumat pendaftaranb dari penganjur, tidak mendapatkan kerjasama dari pihak penganjur dan kami telah merampas beberapa dokumen iaitu tentatif program. Terdapat unsur-unsur yang meragukan dalam tentatif tersebut iaitu nyanyian lagu – Alhamdulillah & Allahuakbar
Salinan tentatif sepertimana dilampirkan.
3.12 Terdapat juga borang kuiz berkaitan agama Islam yang disyaki diedarkan kepada peserta yang hadir. Sesalinan lampiran kuiz tersebut dilampirkan. Sementara itu, anggota JAIS yang menjaga di pintu belakang premis tersebut mendapati beberapa orang yang disyaki orang Islam cuba dibawa keluar oleh penganjur melalui pintu belakang tersebut.


3.13 Setelah berbincang selama hampir sejam, mereka bersetuju untuk membenarkan pemeriksaan dibuat selepas majlis tersebut tamat dan pemeriksaan ke atas individu dibuat selepas peserta keluar daripada dewan tersebut.

3.14 Semasa masuk ke dalam dewan 3 tersebut bagi kali kedua, kami telah memeriksa tong sampah dan didapati terdapat cebisan kertas soalan yang telah dikoyakkan dan disi oleh peserta di dalam tong sampah tersebut dan kami telah mengambilnya untuk dijadikan bahan bukti (Lampiran sepertimana dalam plastik rampasan barang kes).

3.15 Pemeriksaan individu yang dibuat mendapati seramai 12 orang Islam menghadiri program tersebut. Mereka diberi notis arah hadir Majlis Agama Islam (MAIS) untuk memberi keterangan berhubung program pada malam tersebut iaitu (No. KP tidak didedahkan):



i. Nadeane Binti Che Mohd Salleh (Sofea) (79xxxx-01-6094)
ii. Muhammad Khairul Dhillon Bin Abdullah (69xxxx-08-6039) iii. Ina Reima Fitriza Binti Mahadzir (85xxxx-71-5018) 
iv. Ade Andrian Putra Bin Mahadzir (94xxxx-02-5609). 
v. Nea Reima Mareana Binti Mahadzir (90xxxx-02-5778). 
vi. Rasyidah Binti Razak (77xxxx-01-5908). 
vii. Nur Umrah Binti Razak (95xxxx-01-6002). 
viii. Mohd Haslan Bin Bob Hasnan (80xxxx-10-5045). 
ix. Faridah Binti Abdul Rahman (71xxxx-12-5478) 
x. Nur-Al Ashikin Binti Shaikh Dawood (72xxxx-10-5072) 
xi. Faridah Binti Abdul Latep (72xxxx-71-5256) 
xii. Sahrunida Binti Asaad (81xxxx-08-6246)

    

3.16 Terdapat juga dikalangan ibu bapa yang beragama Islam yang hadir membawa anak-anak kecil.

4. ELEMEN YANG MENIMBULKAN SYAK

4.1 Walaupun dikatakan sebagai majlis berbuka puasa tetapi penunjuk arah dan itinerary program jelas mencatatkan bahawa majlis itu ialah “Thanksgiving Dinner” yang berunsurkan Kristian.

4.2 Hanya orang Islam yang dijemput khas telah hadir ke majlis tersebut dan ianya dibuat secara tertutup dan turut dihadiri orang bukan Islam.

4.3 Walaupun majlis itu adalah “Thanksgiving Dinner”, terdapat usaha-usaha untuk mengelirukan orang beragama Islam kerana terdapat ciri-ciri tarikan iaitu:

4.3.1 Bunga manggar diletakkan di hadapan pintu masuk dewan tersebut.
4.3.2 Baju yang dipakai oleh peserta yang bukan beragama Islam iaitu baju kebangsaan, kebaya dan baju kurung.

4.4 Peserta (Islam) seramai 3 orang Islam cuba melarikan melalui pintu belakang secara senyap.

4.5 Nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR yang terdapat dalam tentatif sedangkan ia dilakukan di tempat yang tidak sepatutnya.

4.6 Soalan kuiz Islam yang diberikan kepada peserta yang hadir.
4.7 Cebisan kertas soalan kuiz Islam yang siap di isi yang telah dikoyakkan oleh penganjur (dan dibuang ke dalam tong sampah di dalam dewan).

4.8 Majlis tersebut dilakukan di premis milik organisasi kristian iaitu Damansara Utama Methodist Church yang jelas ketara elemen-elemen Kristian yang mendedahkan unsur-unsur penarikan (Terutama sekali evengelical mission melalui papan kenyataan dan wall paper yang dipamerkan di dinding ruang legar premis tersebut.)

4.9 Ketika dan selepas pemeriksaan, penganjur beria-ia benar menyembunyikan fakta sebenar perjalanan program Thanksgiving Dinner itu terutama sekali engenai ucapan (testimony) yang dilakukanb oleh seorang yang dalam proses menukar agamanya dari Islam ke Kristian dan mereka yang berselindung di sebalik program Makan Malam Muhibbah atas semangat 1Malaysia.

4.10 Salah seorang yang mendakwa dirinya oenganjur utama telah ditanya secara lisan oleh Penguatkuasa JAIS kepadanya samada dia beragama Islam, dan dia menjawab “I Believe in God” dan enggan mengaku beragama Islam sedangkan berdasarkan kadpengenalannya jelas beliau seorang Islam.

5. PENAFIAN

5.1 Tiada sebarang serbuah dilakukan, bahkan JAS telah melakukan rundingan sebelum melakukan pemeriksaan.

5.2 Panganjur dan JAS bersetuju untuk menjalankan pemeriksaan individu di dalam Dewan 3 berkenaan setelah Majlis selesai dijalankan.

5.3 Majlis tersebut dihadiri kemudiannya oleh wartawan. JAIS telah dituduh memanggil wartawan tersebut sedangkan tiada jemputan dibuat oleh JAIS.

6. PENUTUP

Laporan ini dibuat bagi memberi penjelasan berhubung kejadian sebenar yang berlaku semasa operasi yang dilakukan.

Disediakan oleh:

Penolong Pengarah (Perancangan & Stratejik)
Bahagian Penguatkuasaan
Jabatan Agama Islam Selangor

Tarikh: 4 Ogos 2011





Nak bertemu..... nak turun..... nak dapat penjelasan.....
TAPI ENTAH BILA.....

[ READ MORE ]

Monday, August 15, 2011

Alphard KCR484 Berlegar Di K Lumpur.....?

Toyota Alphard (White Pearl) KCR484 kenderaan 2nd hand kepunyaan KTPC dilihat berada di sekitar Kuala Lumpur bulan lepas…..? 

Polisi syarikat KTPC menyatakan bahawa hanya pemandu Kulim Technology Park Corporation (KTPC) sahaja yg diberi mandat boleh membawa MPV Toyota Alphard syarikat. Toyota Alphard ni yg dibeli secara 2nd hand (melalui kawan Hj Awang) la hanya digunakan utk membawa pelabur luar negara berpotensi yg selalunya diambil dari Penang Airport, Bayan Lepas hingga ke KHTP dan dibawa melawat kawasan KHTP serta tapak cadangan pelaburan. Ianya digunakan setelah MPV NazaRia milik syarikat KTPC telah didermakan kpd sebuah sekolah di Alor Star tahun lepas. NazaRia ni sebenarnya masih lagi dlm keadaan yg elok, tapi pengurusan tertinggi ‘the two Hj’s’ (Sobri & Awang) serta ‘the invisible hand of KTPC’ (Hj Annuar Mohd Saffar) dgn sendirinya telah membuat keputusan utk menderma NazaRia dan kemudian membeli Toyota Alphard (second hand). Hanya mereka sahaja yg tahu alasan mengapa kedua2 keputusan ini dibuat. 

Jika kita analisa dgn terperinci dan merujuk kpd posting artikel terdahulu, mungkin juga …..keputusan ini telah didorong oleh hasrat Tuan Hj Awang yg teringin utk menggunakan Alphard Paerl White pulak utk ditayangkan kpd orang kampungnya di Pendang pada Hari Raya Puasa tahun ini, setelah berjaya menayang Volvo hitam pada raya tahun lepas. Episod ni kena la kita sama2 tunggu pada sebelah petang 29 Ogos 2011, apabila semua staff KTPC dah balik (selalunya depa di KTPC kerja half day saja last day puasa). Apa pun staff KTPC tak perlu bersusah payah membuat intipan terhadap Hj Awang tahun ini kerana CCTV kan dah tersedia ada.
Maklumat di atas tu adalah mukadimah sahaja. Berbalik kpd tajuk di atas. Ceritanya, dikhabarkan oleh sumber dlman baru-baru ni (sebelum mula puasa), MPV Toyota ini telah dikesan berada di Kuala Lumpur (KL) sekitar The Zone (kepunyaan Dato K); dekat2 dgn KLCC. Polisi dan prosedur syarikat KTPC (lengkap dgn borang sekali) ada menyatakan hanya membenarkan Alphard berada di sekitar KHTP dan juga ke Penang Airport. Jadi, apa pula yg dibuat oleh pemandu Alphard kepunyaan syarikat KTPC ini di KL pada bulan lepas…..? 

Hasil kajian, pemantauan dan siasatan dijalankan telah mendapati ianya dibawa dari Kulim oleh Tuan Haji Ahmad Zaidi Md Zain (AZMZ) aka Mat Kelate di KTPC yg menjadikan kepala botak ala Kojak dan janggut panjang berkaler putih sebagai ‘trademark’nya. Beliau ialah Pengurus Kanan di anak syarikat KTPC, Kulim Technology Management, bertugas menjaga CREST (Machine Centre) di Techno Centre. Beliau juga adalah pengikut nombor wahid Tuan Haji Annuar Mohd Saffar (THAMS), bos beliau dahulu dan kini (mungkin juga selamanya), sejak dari zaman Technology Park Malaysia/TPM, Bukit Jalil, dan menjadikan trend membontoti bosnya kemana sahaja THAMS pergi hinggalah ke KHTP terkini. Seorang lagi kroni THAMS, Encik Najmi (ex TPM) juga berada di KHTP menjaga METEX Centre, juga sebuah Machine Centre, yg turut terlibat dlm kontroversi pembelian mesin ‘water jet’ yg masih belum selesai. Tapi jangan takut Encik Najmi, kerna tiada siapa dlm KTPC termasuk anda yg akan dipersalahkan (semuanya orang THAMS), dan kesalahan ini akan diletakkan atas kepala pembekal mesin tersebut, Asian Autotec (mengikut wahyu THAMS & tidak akan dibangkang oleh Tuan Hj Muhamad Sobri). Utk pengetahuan, satu lagi mat kelate (PAS) di KTPC ialah Encik Ibrahim Ahmad, Ass. Manager, Jabatan IT/e-mail bocor.

Memandangkan kaitan rapat AZMZ dgn THAMS, maka dgn senang beliau dapat menggunakan Toyota Alphard utk dibawa ke KL, dgn melepasi prosedur HR utk penggunaan kereta syarikat. Berbekalkan hanya dgn wahyu THAMS, semua prosedur boleh lepas di KTPC. Selalunya alasan AZMZ utk kerap ke KL ialah berjumpa dgn customer/client CREST sambil main golf percuma (client cover). Selalunya kalau kita yg ada mesin canggih ni, syarikat vendor termasuk dari KL yg akan mai jumpa kita di KHTP, Kulim utk buat business/job atau mintak quotation. Tapi sebaliknya dlm kes AZMZ, beliau pula yg kena datang ke KL jumpa client. Pelik jugak, jumpa client ker atau ambik duit tol (ang pow) utk bos hang…..? 

Kes ni juga menunjukkan ujudnya double standard apabila MPV syarikat, iaitu Toyota Alphard boleh sewenang2nya digunakan oleh AZMZ (tak payah isi borang pun, ambik kunci terus dari Kak Zaharah, HR), sementara kakitangan lain pula langsung tidak dibenarkan utk menggunakannya kecuali driver sahaja. 

Masa dulu2 Alfa yg kerap datang ke KL jumpa balaks, tapi sekarang Alfard pulak yg kerap ke KL. Ada2 aje la KTPC nie. 

SAMA JE LA; ALFA = ALFARD 

Siapa pulak yg ikut AZMZ ke KL sampai penuh Alphard tu…..? Tolong cari sat semua geng AZMZ utk kita expose kat sini atau pun adakah dia bawak family dia jalan2 & shopping di KL macam Tuan Hj Fithri jugak…..? Dia kan anak ramai, kena la guna Alphard, Kia Carnival AZMZ yg diberi oleh RAB Engineering (syarikat kroni THAMS dari Ipoh) semestinya disimpan dirumah (Taman Haruan) & belasah la kereta syarikat cukup2 utk ke KL.

[ READ MORE ]

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top