Posts Terkini

Friday, October 21, 2011

Hj Sobri Perlu Belajar Dari Sifu FDI Dari Kedah.....

Kita sama2 baca artikel di bawah yg disiarkan pada 16 September 2009 yg lalu:


FEDERAL GOVT TO PARTLY FUND SENAI HI-TECH PARK (klik sini)

16 SEPTEMBER 2009, BY BUSINESS TIMES 

The federal government has agreed to partly finance the infrastructure for the 404.69ha Senai Hi-Tech Park. 

International Trade and Industry Minister Datuk Mustapa Mohamed said the Johor government, through the State Economic Planning Unit (EPU), had applied for a grant amounting to RM300 million from the total cost of RM515 million. 

"The federal government has agreed in principle to finance part of the infrastructure cost and we will meet the state and federal EPUs to discuss the matter soon." 

He told reporters this after chairing the Joint Industrial Coordination Committee Meeting with the Johor government in Johor Baru yesterday. 

Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said with the high technology park, more foreign investors will be drawn to the Iskandar Malaysia development region. 


La mai kita lihat hasil pemberian geran RM300 juta tersebut:


SENAI HI-TECH PARK A HOT ATTRACTION (klik sini)

The park has attracted two major investors since it was opened, with its latest addition Solexel following EQ Solar Technology International from China. 

Kuala Lumpur: Malaysia's second high-technology park in Johor can repeat the success of its northern counterpart in the electronics sector with a similar investment interest in the solar and green technology. 

So far, the park has attracted two major investors since it was opened, with its latest addition Solexel Inc following on the heels of EQ Solar Technology International Sdn Bhd from China.

Senai Hi-Tech Park Sdn Bhd chief executive officer Datuk Ahmad Shukri Tajuddin is happy with both Solexel and EQ Solar. Having first tenants of such stature is important for the success of any industrial park, he said, referring to his experience in Kulim Hi-Tech Park, touted as one of Malaysia's success stories. 

The 1,700ha Kulim Hi-Tech Park in Kedah is the first hi-tech industrial park in Malaysia that houses industries in advanced electronics, telecommunications, biotechnology, advanced materials, research and development and emerging technologies. 

Senai Hi-Tech Park is keen on the green technology industries of the future. It focuses on the high-end semiconductor solar advanced technology and materials. 

So far, the park has attracted investments in semiconductor, solar, advanced material industries and nanotechnology to the tune of RM3 billion

Solexel has pledged to invest RM2.8 billion to build a photovoltaic (PV) cell manufacturing plant in Senai Hi-Tech Park. 

Ahmad Shukri, the very person who helmed Kulim Hi-Tech Park when it drew Intel and other big multinational corporations (MNCs) like Infineon or First Solar to Kulim, says Senai Hi-Tech Park has its own potential apart from incentives and human resource. 

Being close to Singapore is one. Flanked by ports like Port of Tanjung Pelepas and Johor Port and next to Senai Airport are among the main logistics criteria which discerning international investors are on the lookout for. 

They also have the infrastructure link to get across to Changi Airport in Singapore or alternatively from the island republic to Kuala Lumpur in three hours. 

Intellectual property support is also a key deciding factor for companies like Solexel which has its own R&D centres. 

"We hope that we can play a supporting role, fronting the industrial development for Iskandar Malaysia, attracting high-end companies with value-added, into Senai," said Ahmad Shukri in an interview. 

He said the park is looking at China, India, Korea, Taiwan and Japan to woo investors from the green technology sector. 

Investment flow into hi-tech parks are also market-driven and, in the case of Senai, many are watchful for the feed-in tariff. 

Ahmad Shukri agreed that with the current external uncertainties, securing foreign direct investments (FDIs) in Senai Hi-Tech Park would be challenging. 

"We'll have to be more creative in our approach, but fortunately we have Iskandar Malaysia which will assist things to move faster."

The northern industrial park also commenced business during a recession period, followed by a financial crisis soon after. 

"Having Solexel here, with movements and activities on site, more interest will come in. And, this will be enhanced by activities in the nanotechnology technology centre," he added. 

Small- and medium-sized enterprises, both domestic and international, will be the supporting companies which Senai Hi-Tech Park, together with the Malaysian Investment Development Authority (Mida) are targeting to support the four solar companies that have invested in the country. 

With its aim to become the world's third-largest solar photovoltaic cell producer, Malaysia's investment package has also attracted Tokuyama, Osram, Fuji, Rohm-Wako and Nichia over the past three years. 

Clustering the small businesses with these major industries is important and this, he said, can be possible through private or joint-venture participation. 

Solar technology is a major growth opportunity for Malaysia, with the energy technology industry enjoying a 20 per cent annual growth rate. 

As at June this year, the total solar energy investments totalled RM15.8 billion, involving various businesses that are due to create about 14,300 jobs

Senai High-Tech Park is a wholly-owned subsidiary of Senai Airport Terminal Services Sdn Bhd, under the MMC Group of Companies.


Ringkasannya ketika Dato' Shukri pegang KTHP dan SHTP…..

BIL.
KAWASAN & JANGKA MASA
GERAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
NILAI PELABURAN/FDI YG DICAPAI
1.
Kulim Hi-Tech Park (KHTP); 1995 - 2008
RM2 billion
RM23 billion
2.
Senai High Tech Park (SHTP); 2009 - 2011
RM300 million
RM6.36 billion

Ya, mungkin Tuan Haji Sobrie kita boleh menuntut ilmu mencari FDI dari Y. Bhg Dato Hj Ahmad Shukri & team (semua terdiri dari pengurusan kanan ex-KTPC), yg ternyata dapat menghasilkan formula kejayaan (replicating the success of KHTP) untuk menjana FDI di Senai dalam masa jangkamasa singkat iaitu tiga tahun sahaja.

17 comments:

Anonymous said...

Tahniah utk Team SHTP yg telah menunjukkan bahawa pengalaman merupakan asset yg berharga, dan bukannya fahaman politik. These are truly professional people handling the management of Senai High Tech Park.
Give credit where it is due; BTW yg lagi dua org kat SHTP ex KTPC; yg org bagi tau kat aku ialah Encik Ibrahim & Mr Eric; cayalah

Anonymous said...

Di KHTP la ni ada the three hajis ala2 3 musketeers; hj sobri, hj awang solahuddin & hj anuar; lepaih tu plus 3 haji juniors iaitu hj fitri (baru baik & insaf & tobat nasuha sejak hamPAS mai), hj patrick (kontrek sambung 1 thn lagi) & hj shahiran (baru naik tocang).

Kalau sapa2 dari pihak Kerajaan ada baca, tolong siasat sat apa sebab MoF dok layan hj fitri & hj awang selalu sangat pi sana. Kot2 ada org MoF yg geng depa kot. Kena siasat Mr Chou yg keja kat MoF ni, selalu sangat nak tulong depa

Anonymous said...

Lepas BN menang di Kedah, Dato' Hj Shukri kena pindah dari SHTP ka KHTP. Boleh, kan?.

Harapa dari DBHAM

Anonymous said...

Kalau BN menang PRU 13 aci kerat anu sekali lagi Dato Shukri tak mai balik dah ke KHTP., dah hancok. Caya la.

Syed Mokhtar uplagi dia punya perk.
Kah...kah....kah....yeee....haaa happy hunting.

Anonymous said...

Tak pa Mukriz pun boleh up jugak offer nak patah balik ke KTPC untuk tendang & terajang semua geng hamPAS & penjilat2 depa di KHTP kalau BN dpt balik Kedah pada PRU13 ni

Anonymous said...

Apa yg Hj Sobri buat masa mula2 mai KTPC pada 2008 ialah menurunkan pangkat Dato Shukri dari Group CEO kepada Senior Vice President (SVP).

Hj Sobri ni memang tak ada respect langsung kepada org yg mempunyai pengalaman yg luas dan pada masa yg sama menaikkan dirinya dari Exec Director kepada Presiden KTPC dgn bantuan Dato Rahman Ibrahim, KE, PKNK (yg terpaksa sokong PAS kerna cari makan?) serta YB Amruddin (Selamat Jalan Romeo) pada ketika itu, walau pun pengalamannya dlm korporat dunia adalah tersangat ciput.

Memang sekarang ni baru dia rasa bahang apabila tiada pelaburan besar masuk ke KHTP.
Itulah balasan kepada org yg bertopengkan agama tetapi lebih dahsyat dari org lain

Agaknya siapalah yg rekomen Hj ni jadi Presiden KTPC? Jawapnya tak lain dan tak bukan MB Kedah la

Anonymous said...

MB KEDAH NI MEMANG TERUK; HOPELESS

Anonymous said...

er..er..boleh ka BN mng?

Anonymous said...

BN memang boleh menang, tapi kena la buat keja & cari calon profesional & yg buat keja. Memang ada ramai, tapi tak ada jawatan dlm Bhg. BN kalau nak menang, UMNO kena kena la bangkit dari tidur, Kalau setakat Ketua Pemuda & Ketua Puteri yg ada sekarang di Kulim tu belum ada ummpphh lagi tu

Anonymous said...

Kepada yang tak tau... dato shukri ni mmg brilliant... bawak investor masuk mmg tak dinafikan... team yg ada dulu mmg best dan berkaliber. Tp team2 yg ada dulu sorang pun tak berani nak sound satu tabiat buruk bos depa ni iaitu buat agreement jual tanah kat private co iaitu Lam Ho/Mbas Jaya dan developer of Loft Garden yg berat sebelah... tak menguntungkan syarikat. Untung la tokey2 cina tu beli tanah dah la murah pas tu ktpc plak kena bayar kos buat infrastructure kat tanah depa tu. Tanah2 kat area hi-tech especially tanah2 perumahan dah habis dibagi kat tokey2 ni. Sib baik la sempat buat rumah kulim perdana tuu.. Satu lg habit buruk dato' ni... rasanya semua staff ktpc tau... sapa nak tau apa dia try la korek dgn depa kat tgkat 3 tu naaa... so buat yg puja sgt dato ni... jgn la taksub sgt... bukan baek tara mana pun org tuu... kalau BN dpt ambik balik kedah pun majoriti staff ktpc sure tak mau la dato tu mai balik..

Anonymous said...

kau lah satu-satunya, insan yg teristimewa.. oooo.. Dato Shukri.. Shukri.. Bawalah ku pergi.. ooo.. ooo .. Latok Shukri..Aku cintak pada mu.. Kau lah the legend.. Aku sayang pada mu ..


Piece No War.

Anonymous said...

latok shukri mcam tu ka..awat nana tak pi repot..baru sempoi..

Anonymous said...

Kalau cakap kosong di kedai kopi boleh la. Kalau disediakan track record & bukti investment yg masuk, kena la give credit. Kalau hangpa PAS baguih sangat, hangpa bok mai la bukti org tajaan hangpa seperti Anuar Safaq tu berapa investment yg dia bok mai kat KHTP, satu habuk pun tarak, jgn cakap dgn tong kosong. Sejarah & track record membuktikan apa yg dibuat masa BN adalah lebih baik. Of course la nobody's perfect, tapi kena la give credit where it is due, jgn pulak ada yg buat argument secara emosional. Nak komen pun kena la backing dengan statistik & bukti, jgn la cakap macam Hj2 yg dok ada la ni, org dah bagi bukti pasai kelakuan AMS masih lagi tak nak caya, masih lagi kata org lain yg buat salah & AMS tu la yg bersih sebersihnya. Bro2 semua, nak bagi komen pun bagi la yg bernas & jgn lari dari tajuk. Hakikatnya, Hj Sobri apabila pegang KTPC & KHTP is a failure & kalau nak dibandingkan milestone,achievement & track record, memang total hamPAS. Please write your comments diligently, do not simply write due to your emotions

Anonymous said...

biasanya kalau ada komen yg nak sentuh isu peribadi selalunya mai dari puak pokka hijau hamPAS la tu, bukannya nak tau bagi pujian pun kalau org lain betul. Yg dia tau nak kondem org lain tak betoi, hanya depa saja yg betoi.
Aku rasa la kalau hang pi tanya mana satu yg ok la ni, samada Hj Sobri atau Datuk Shukri utk jaga Hi-Tech, aku rasa Datuk yg menang la ni, dan aku ni bukan pun penyokong taksub Datuk, cuma pemerhati dan penganalisa politik amatur yg mempunyai minat untuk menganalisa keupayaan dan pengalaman manusia dalam mentadbir taman teknologi di Malaysia

Anonymous said...

Datuk dah kena check dah dgn dgn BPR, cuma la ni aku nak tengok sama ada HJ kita ni pun nanti SPRM akan mai check sebab reduce harga tanah dari RM18 ke RM12 dengan sesuka hati, mesti ada kang tow punya dgn company yg beli tanah tu bro

Anonymous said...

Berdasarkan maklumat risikan MIO Kedah, Hj Sobri punya kes adalah dalam siasatan depa lagi, memang banyak yang tidak sahih, tetapi banyak bukti sedang dikumpul sekarang, cuma tunggu the right time sahaja nak xpose, contohya masa PRU13, barula semua ni akan diletupkan seperti time bomb.
Apa pun, memang yg dulu tu confirm lebih baik dari sekarang kalau dalam konteks pentadbiran dan pengurusan KHTP oleh KTPC. Ya, mungkin dulu ada team yg mantap & sekarang telah dihancurkan oleh HJ Anuar Safar, yg bermaharajalela, dan sebenarnya sedang membawa KTPC ke ambang kebankrapan (no money). Jadi kepada pencacai Hj Sob, jgn la berbangga sangat dgn Hj hangpa ni, silap2 soru pun nanti miss, bila hang tekan mesin ATM Maybank pada 26 hb, tiba2 gaji tak masuk lagi, baru taw, aku dapat tau lagi risikan MIO juga menyatakan duit sudah semakin kurang dlm akaun KTPC, biasala, bila gaji dinaikkan & tanpa income dari pemajakan tanah (lease), macam mana nak biayai pengurusan & bayar bonus? Tau tak per

Anonymous said...

Bukan saja MIO Kedah yg dok pantau KHTP tu, MIO Penang pun dok usyar jugak, jgn tak tau

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top