Posts Terkini

Wednesday, July 27, 2011

Tup.....Tup..... Hj Patrick Dan Nak Pencen.....

Komen2 yg lalu tu ada sebut pasai Patrick..... So aku sempat mengorek sikit pasai mamat ni. Mamat ni cukup cekap cover kerja dia, susah juga aku nak menggali.....

Teh Guan Hoe atau lebih dikenali dgn panggilan Hj Patrick di era pentadbiran PAS Kedah bersama KHTP akan menamatkan kerja2 mengaut kesenangan dan makan anginnya pada 17 September 2011 akan datang.


Personal Information
Name
0087   Teh Guan Hoe
Retirement Age
55 years
Birth Date
14/09/1956
I/C No.
560914-07-5881
Relative
Tan Poh Cheoh
1.  Jessica Teh Lee Fong
Birth Date
06/04/1960
06/04/1984
Retirement Benefit
Retirement Date
18/09/2011
Last Drawn Salary
RM6,750.00
RM6,750 x 10 mths
RM67,500.00
RM6,750.00 / 365 days x 361 days
RM6,676.03
Total Benefit
RM74,176.03
(Sumber: Jabatan Sumber Manusia (HR), KTPC)

Kalau pembaca setia blog DKS ingat satu masa dulu ada aku tulis bab Zulkefli Ahmad, VP, Development KTPC dipetisejukkan (cold storage) oleh Hj Sobri sebab dak 'sebulu' dgn dia, dan dikhabarkan surat tunjuk sebab (show cause letter) sudah dideraf oleh Pengurus HR, tapi masih belum ditandatangan oleh Hj Sobri saja…..?

Tapi kali ni, aku nak ceritakan apakah yg berlaku disebalik kisah ni.

Salah seorang pengampu Hj Sobri yg tersohor di KTPC ialah Mr Patrick Teh, Pengurus, PR.  La dia telah menerima gelaran Hj Patrick disebabkan hubungan rapatnya kpd semua Haji2 di KTPC.  Malah ada juga yg pergi jauh lebih dari tu dgn memberi gelaran Hj Patrick (MABRUR).  Dia ni ada MBA beli punya dari Preston University (mana tak beli, belum keluar result dah pun konvo). Macam mana saya tau.....? I know laaa. 

Di belakang Hj2 KTPC, Patrick kata dia kena la ampu depa ni untuk 'cari makan' (no choice la, dia pun nak pencen dah bulan September 2011).

Nak tau apa yg dia ni pernah email kpd En Zul, mari kita sama-sama lihat di bawah ni:


From: Patrick Teh Sent: Friday, August 27, 2010 10:07 AM
Subject: How To Deal With A Bad Boss: Don't!

How to Deal With a Bad Boss: Don't!

By Steve Tobak | August 23, 2010

Steve Tobak

Steve Tobak is a consultant, writer, and former senior executive with more than 20 years of experience in the technology industry. He's the managing partner of Invisor Consulting, a Silicon Valley-based firm that provides strategic consulting, executive coaching, and speaking services to CEOs and management teams of small-to-mid-sized companies.

We spend an inordinate amount of time decrying and complaining about our bosses.

Don’t get me wrong. Examining bad management behavior is the only way to improve it. And there are times when we can all use a little help learning to cope with a dysfunctional boss. That said, most blogs on bad bosses quickly deteriorate into whine-fests that sound remarkably like children crying about how their parents are mean and just don’t get it.

Well, I’ve got news for you. When you behave like a victim, wallow in self pity, or act like you’re entitled to something better, not only does it do you no good, but you may end up getting yourself fired or doing real harm to your career. To help you avoid that, here’s a dose of reality about dealing with problem bosses:

         If you go head-to-head with your boss, you’ll lose. In What They Don’t Teach You in Harvard Business School, Mark McCormack describes a situation where an employee got into a heated exchange with his boss and got himself fired. “No matter how wrong or intemperate his boss might have been, that, unfortunately, was now a nonissue. The situation did not reflect well on this particular employee’s boss — but his boss still had a job.”

         You actually have choices; exercise them. That’s right, you can’t pick your boss, but if you don’t like him, it’s a free country, you can quit. If you like or need your job, on the other hand, then get over yourself and suck it up. The choice is yours. But if you decide to go over your boss’s head or to HR, don’t be surprised if it ends badly for you. You may not want to hear this, but from the company’s viewpoint, you’re just a thin-skinned troublemaker who they’d just as soon not have to deal with.

         Did it ever occur to you that it may be you.....? I’m not trying to burst your bubble here, but maybe you’re not god’s gift to bosses. Maybe the boss would be more relieved to get rid of you than you are to get rid of him. Sure, nobody thinks he’s a rotten employee, but they’re out there, and in far greater numbers than rotten bosses. So, if you actually like or need your job, you might want to take a long look in the mirror before you do anything drastic.

         Burned bridges have a way of piling up. Maybe you’re young and carefree now, but the choices you make and the behavior you exhibit today will follow you throughout your career. More and more, employers are checking references you don’t provide, and a few little red flags can add up to one big red flag that says, “don’t hire this guy.” The truth is, if you burn enough bridges, you may very well find yourself all alone on an island somewhere with nobody else in sight. No bosses and no jobs, either.

Bottom line: Look, I’ve had more than my fair share of dysfunctional and abusive bosses, so I don’t mean to appear insensitive to what employees of crappy bosses really go through every day. Still, if you act subjectively without gaining some perspective, you may end up making things even worse for yourself. Just remember, you always have a choice. You can always quit.



Ni jawab Zul:


Thks Patrick.



Ada dua kesimpulan yg boleh dibuat disini:

1.       Hj Patrick juga mengaku yg Hj Sobri ialah 'bad boss'. Hampa translate la sendiri apa itu 'bad boss'
2.       Hj Patrick menasihatkan En Zul supaya resign kalau dah tak tahan dgn 'bad boss' aka Hj Sobri (last sekali email tu tulis 'you can always quit'

Inilah salah satu contoh di KTPC ni. Depan Hj Patrick bodek 'boss' Hj Sobri. Belakang dalam email kata kat Hj Sobri 'bad boss' (boss yg teruk/'lousy'). Tapi sebenarnya memang Hj Sobri ni teruk pun.

Jika diperhatikan aktiviti Encik Patrick Teh Guan Hoe, sejak kebelakangan ni ,menjelang persaraan beliau banyak tertumpu ke arah lawatan ke Amerika Syarikat bersama Tuan Haji Annuar Mohd Saffar.  Mengapa beliau berbuat demikian…..?.  Beliau pergi ke US utk melawat anak perempuan yg melanjutkan pelajaran (sekarang peringkat pHD, tajaan Kerajaan Persekutuan/JPA).  Satu lagi sebab ialah apabila pergi keluar negara, banyak elaun perjalanan (travel allowance) yg diperolehi, sebagai contoh mereka yg selalu pergi ke luar negara, seperti Ahmad Shiraz mampu membeli smartphone Samsung Galaxy S2, secara cash.  Demikian juga dengan Patrick, sebelum nak pencen ni kautlah wang elaun seberapa banyak yg boleh kerana hanya tinggal dua bulan sahaja lagi sebelum nak pencen.

Sebelum kita akhiri artikel ini, aku ingin mengingatkan kpd pengurusan KTPC (Tuan Haji Muhamad Sobri) agar tidak mengambil semula Hj Patrick ni selepas beliau bersara, kerana terdapat khabar2 angin bertiup kencang di sekitar KHTP mengatakan bahawa selepas Hj Patrick menerima wang retirement benefit (RM74K), beliau akan menghantar surat utk memohon bekerja semula dengan KTPC secara kontrak tahunan.  Untuk pengetahuan HJ Sobri, masih terdapat ramai lagi mereka yg berpengalaman dlm KTPC dan ada juga individu yg mempunyai Ijazah Sarjana dlm Komunikasi Massa yg dgn senang dapat mengambil alih kerja beliau secara lebih cekap dan teratur.

Cukup la selama 9 tahun kita dihidangkan dengan lakonan bodek kelas pertama di era Datuk Shukri (Patrick ni selalu dapat 2 increment setiap tahun selama 6 tahun) dan di era Hj Sobri (Patrick ni selalu dapat pergi ‘makan angin’ di US selama 3 tahun berturut2).  Terbaru pada minggu ketiga Julai 2011.

‘SELAMAT BERSARA MR PATRICK TEH’

16 comments:

Anonymous said...

Preston Uni memang confirm beli punya MBA, tak syak lagi. Hj Patrick ni dulu kerja KRDB, sebelum tu dia Cikgu English, sekolah mana pun aku tak ingat, ada sapa2 buleh tolong?

Anonymous said...

Tu dia anak dia gomen sponsor, takkan tu pun tak adil & zalim kot? Tu la kita kena bersyukor ada Kerajaan Pusat/Federal yang begitu baik hati bagi biasiswa kat anak kita dari degree sampai pHD kat US. Kalau duit sendiri mana mampu, betoi dak Encik Patrick?

Anonymous said...

satu lagi dia ambik komisen ialah bila KTPC buat video baru, uncle albert bila buat function, bila buat iklan kat NST, bila buat buku investment baru KHTP. Cuma satu saja dia lupa, iklan kat BKE tu dah kusam dan lapuk ditelan dek zaman

Anonymous said...

kaya la hang patrick dapat RM74k bulan depan, apa nak buat dgn duit tu

Anonymous said...

tima kacih HR kerana memberikan maklumat yang tepat & padat kepada kami semua, tq

Anonymous said...

apakah alasan rasmi yg digunakan kali ini utk Mr Patrick pi makan angin ke US bro? ada info sila la komen kat sini, mesti ada seminar vendor atau pun exhibition biotek atau pun elektronik jugak ni. Senang saja depa ni pi US, setahun, main ikut turn pi, mula2 Shiraz, lepas tu Alfa, lepas tu Patrick, lepas tu AZMZ, lepas tu AMS, senang saja balun duit geran, janji wang habis dibelanja, itulah KPI AMS utk balanced scorecard dia tahun 2011

Anonymous said...

dari apa yang aku baca setakat nie, aku dapat simpulkan bahawa depa semua Presiden serta puak PAS & kelab penyokong PAS buat company KTPC ni mcm bapak depa yg punyer jer, tadbir pun main hentam keromo, tiada nilai profesionalisma langsung

Anonymous said...

hangpa lupa nak sebut patrick the ni jugak spy no 1 HJ, dia akan menggunakan semua skil dia untuk merepot laporan harian kepada HJ termasuklah mengendap melalui celah2 cubicle, woww, memang ganas spy HJ macam ni, sanggup jadi peeping tom bro. Dulu masa tahun 2004 pun, dia dah kena sekali sebab nak bodek Datuk punya pasai, tolong menghebahkan berita yg masuk paper melalui hantaran multiple sms, hingga membuatkan beliau menerima satu sms sinis berbunyi "thank you for distributing the news". Apa hang nak buat bile pencen Patrick? boleh jaga kedai karaoke ka, jadi pengacara ka, atau pun apply jadi cikgu sandaran

Anonymous said...

patrik saja yg ikut THAMS pi US, mamoo shiraz bila lagi next trip, baguih punya dok boh dlm FB pi cuti besama famili di Indon, mestila bole pi la ni, banyak dah asyukk

Anonymous said...

ha ha ha, masih ku ingat akan kesah "thank you for distributing the news" tu satu ketika dahulu. Mr Patrick what a person, cari makan maaa

Anonymous said...

depa2 ni kalu sekali pi saja, sorang at least kena spend abt rm50k, tu tak termasuk air fare lagi, kurang2 lagi rm20k, dah jadi rm70k, utk satu trip ke US sahaja, cuba kalau setahun pi 2 atau 3 kali, berapa dah tu?

Anonymous said...

Ada bukti ka semua claim yg hj patrick buat ni? kalau ada kasi tunjuk mai

Anonymous said...

memey arr

DKS said...

Ko orang nak kata apa pun tak pa..... Mungkin org d KTPC saja yg tau samada tipu atau tidak.....

Nak juga bukti CLAIM, akan aku cuba usaha dapatkan. CCTV aktif, jenuh aku dok menyelit masuk. Tak pa jgn risau..... IT depa tu canggih.....

Sabaq sat.....

Anonymous said...

canggih macam buah manggih

Anonymous said...

tq DKS kerna tolong publish claim Hj Patrick tu, korang apa tunggu lagi, calll 04-4032420, terus tanya adakah ini fitnah, auta atau FAKTA kepada Hj Patrick sendiri, atau pun tanya Kak Zaharah in case Hj Patrcik pi toilet

There was an error in this gadget

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman 2013

Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman 2013

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top