Posts Terkini

Thursday, July 14, 2011

Selingan Sat - Gelombang K-Pop Melanda Malaysia..... KHTP Juga Tak Ketinggalan.....

KHTP kini boleh berbangga walau pun terdapat penyusutan pelaburan tetapi demam K-POP, iaitu kegilaan menonton drama dan artis Korea terus melanda KHTP iaitu di Tingkat 3, KHTP Business Centre. Tingkat 3 adalah pejabat syarikat pengurusan KHTP, iaitu Kulim Technology Park Corporation (KTPC).

Walau pun berada di bawah lindungan PAS sejak 3 tahun lepas, kakitangan KTPC yg terpilih, yg ternyata tiada kerja kini telah beralih utk menonton siaran drama Korea yg banyak boleh di tonton secara ‘download’ dari laman YouTube semasa waktu pejabat. Difahamkan kaum hawa di tingkat 3 menjadi peminat setia drama Korea dan video artis K-POP; dan jumlah mereka ini lebih dari 5 orang.

Walau pun kebanyakan website telah disekat (terutamanya blog seperti DKS & Kedah Times) di KTPC, tetapi terdapat mereka yg mempunyai kedudukan istimewa dlm syarikat yg juga mendapat kenaikan pangkat serta memiliki keistimewaan mendapat akses Internet utk laman YouTube dsbnya.

Oh ya, terlupa pula satu kisah di mana Hj Sobri telah menyatakan bangunan KHTP Business Centre terdapat banyak ‘website’, dan kesilapan perkataan ini telah digelakkan secara berjemaah oleh kakitangan yg hadir pada sessi bos bertemu staf. Apa yg dimaksudkan oleh Hj Sobri sebenarnya ialah ‘cob web (sarang labah-labah). Inilah masalahnya kalau jarang bertutur Bahasa Inggeris sewaktu bekerja, tetapi berlagak lebih, sampaikan email pun orang lain kena drafkan untyk dia jawab kpd investor.

Melalui sumber yg boleh dipercayai, peminat K-POP ini bukanlah anak gadis yg single seperti Cik Alfa, tetapi mereka yg agak veteran dan senior. Persoalannya di sini ialah kakitangan ni dibayar gaji utk bekerja sepenuh masa, dan bukannya menonton filem/drama/artis Korea di YouTube.

Mengikut carta pengguna Internet di KTPC, ianya diungguli oleh Hj Awang Hashim, manakala tempat ke 2 jatuh kpd Puan Ruslizan.

Malah demam kegilaan K-POP ini telah menular di kalangan pelajar praktikal dari UniMAP yg juga dilatih oleh kakitangan senior utk melayari laman-laman web yg berkaitan dengan drama Korea dan video K-POP. Hebatnya latihan praktikal yg dijalani oleh pelajar2 UniMAP ni. Sudahla terdapat kakitangan yg pergi makan angin apabila terdapat lawatan luar negara oleh KTPC, kakitangan yg selebihnya pula bersantai dlm pejabat melayan K-POP dan drama Korea. Habis tu siapa yg dok buat kerja nak cari pelabur ni.....?

Patutla KHTP mengalami kesusutan pelaburan FDI, apa taknya, kakitangan KTPC dok mengalami demam K-POP. Diharap pengurusan KTPC mengambil maklum akan keadaan ni dan memantau kakitangan secara intensif. Dahulunya Annuar Saffar pernah mendemo satu software yg dapat memantau setiap skrin komputer kakitangan kpd Datuk Shukri. Jadi, gunakanlah software tersebut utk memantau kegiatan menonton K-POP sewaktu masa bekerja agar tak mengecewakan amanah pengundi PAS yg telah mengundi PAS utk menjadi pemerintah di KTPC pada PRU 12.

Ingatlah kita pada masa Hj Sobri pernah berkata ‘KERJA ADALAH IBADAH’, dan bukannya kata sewaktu kerja boleh menonton drama Korea secara minimize skrin komputer.

Seperti kebiasaan terjahan email kali ni, disiarkan email Hj Sobri yg ditanya oleh staf beliau apakah mimpi beliau semalam (nasib baik Hj tak jawab mimpi jumpa girlfriend). Staf ni pun tak tau kot sebenarnya suami beliau adalah rakan baik Hj Sobri (sebab tu la Hj tau pasai hal anak dia).  


From: Muhamad Sobri Osman
Sent: Tuesday, December 22, 2009 10:12 AM
To: Ruslizan Mustaffa
Cc: Mustaffa Said
Subject:

Assalammualaikum Ruslizan

How is your son – Nur Ariff?



From: Ruslizan Mustaffa
Sent: Tuesday, 22 December, 2009 2:51 PM
To: Muhamad Sobri Osman
Subject: FW:

Wa’alaikum salam Tuan Haji,

Anak I takat sebulan dua ni Alhamdulillah.  Tuan Haji mimpi apa semalam ?  How do you know about my son ?

Anywhere thank you for asking.



To:         Ruslizan Mustaffa
Cc:         

I know Nur ariff not feeling last few month< so just checking his current situation. Kalau dah sihat alhamdulillah
Saya tak mimpi apa apa


Ingat Hj oiiiii..... isteri org ni..... Multimedia universiti tu nak letak kat mana.....?

17 comments:

Anonymous said...

patut la awang ni pengguna tertinggi, dia ada guna blackberry, i pad & samsung galaxy tab dan juga sebuah laptop, memang hebat, tapi malangnya semua tu hanya digunakan untuk surf internet, dan melayan blog DKS, nak cari kot2 nama dia atau gambar dia tersebar lagi

Anonymous said...

ruslizan ni pun apa kurangnya, peminat korea no 1 di ktpc ni, sama naik la dgn hj awang, kerja tak buat, buat2 sebok layan drama korea setiap hari kerja, kalau kena tegur sikit dan tarik muka masam. dulu pun kena tahan increment, lalu semua subordinate & datuk shukri kena sembur, siap baca yasin doa bagi kena bagi bala lagi, teruk tu

Anonymous said...

saja aku nak celah kat sini, aku heran juga & tertanya-tanya kenapakah tiada komen yang dapat dilihat dari ahli atau penyokong PAS untuk mempertahankan ahli mereka. sepatutnya, mereka lah yang pertama memnberi komen, kerana mereka ini amat aktif berdemonstrasi, jadi takkanlah tak larat nak bagi komen bagi mmepertahankan ahli mereka difitnah di blog ni? betoi dak? kenapa diam membisu sahaja? adakah semua yang diceritakan ini benar belaka? kalau BERSIH tu org tak bagi pi KL, sanggup pi, tak takut kena tangkap

Anonymous said...

Setuju, sepanjang aku dok pantau baca komen kat sini, tak pun kelibat PAS atau mereka yang simpati dengan PAS mempertahankan bos mereka, dalam opis KTPC ni pun ramai yang ambil kesempatan bodek PAS dari kakitangan bawahan hinggalah ke kakitangan atasan, cium tangan dah, kalau boleh puak2 ni nak cium kaki Hj Sobri kut2 dapat naik pangkat atau dapat dua increment

Anonymous said...

aku pun ada nampak budak praktikal tu dok layan artis Korea ni, lecturer UniMAP kalau ada baca artikel ni tolong tengok sat

Anonymous said...

website=sarang labah2? =Hj Mat Bri biol, memang patut hang resign post tu & bertanding ADUN layak la, tapi post tu hangpa PAS nak kasi kat sapa jadi Mr Presiden? Adakah org yg layak dari geng hangpa di Kedah ni> Terpaksala impot dari Selangor atau tempat lain

Anonymous said...

Baguihnya awang dok usyar blog ni, nanti kalau hang kena keluaq KTPC, nak pi kerja bank balik ka? hj sobri tak pa dia kalau kalah PRU13 pun, dia masih jadi konsultan ISO & 5S untuk PKNK. Hang awang nak keja tang mana pulak? he he he! jangan marah no

Anonymous said...

kalau la aku menjadi mr president kat ktpc tu dah lama aku pecat org yg suka tengok drama korea kat ofis ni. takkan la tak dan nak tunggu balik rumah kot. bagi tau kat depa ni semua, drama korea ni tengok sebelah malam, siang kena la buat kerja dalam ofis. ni gaji hampa nak sapu, kerja tak mau buat pun

Anonymous said...

PAS pun dah minat drama korea la ni

Anonymous said...

i want no butty no butty butt you,
i want no butty no butty butt you,

p/s:lagu ni nuat mat kepit suka sangat

Anonymous said...

yang aku tau peminat k-pop & drama korea di ktpc ni geng wanita, boleh kata memang ralit dok tengok sampai kerja pun terlupa, lepas tu cover cepat2 kata tak dan buat semua kerja, sebab terlalu banyak sangat kerja. tapi naik pangkat depa mau. dan depa ni juga adalah ahli PAS kebanyakannya. mungkin tiada tindakan ke atas mereka oleh pengurusan ktpc atau pun HR, kerana sama parti, lain la kalau yg tengok drama korea tu org BN/UMNO, sahih kena tindakan tatatertib atau pun kena show cause letter

Anonymous said...

kalau geng umno yg tengok drama korea tu, mesti hj mat brie kita transfer dgn segera ke kgcr, org kata within 24 hours, macam dia buat kat puan bashrah dulu tu, iaitu org pertama yang ditukarkan ke kgcr (tempat cold storage ktpc). tapi kalau lelaki yg kena transfer pi kgcr tu ok sebab ramai awek cun & muda kat situ, lagi la syok keja kat situ, tak ngantuk pun

Anonymous said...

saya sebagai staf dekat sini ada juga dok perhatikan budak2 unimap ni...mereka bukan dok saja ada juga kerja yang mereka buat cuma kita je yang xperasan...lagi pun profession mereka bukanlah dalam bidang ni...harap anda semua faham

Anonymous said...

kalau setakat keja fotostat jer, baik tak payah bagi kat depa, bagi la keja yg berat sikit, ni sikit2 fotostat kertas, apa faedah latihan praktikal mcm tu?

Anonymous said...

klu tny depa,aku rasa depa pun tak sanggup nak duduk melangut tak buat apa setiap hari. lagipun,depa buat kerja tapi orang yang tak nampak. yang hampa nampak semua yang tak baik,yang baik buat2 xnampak pastu dok mengata org. Tak bleh salahkan depa ja..cuba ltak diri hampa sebagai technician/engineer dalam bidang lain,hampa boleh survive ka? jgn smpai ludah jilat balik sudah la..

Anonymous said...

dari dulu pun budak praktikal ni depa tak bagi keja, tu la dok tengok cerita korea, depa tengok yg lain don tengok, depa pun tumpang sekaki la, tak pa depa praktikal student, tapi yg pekerja/staff dok tengok jugak drama korea kat ofis tu pasai pa, takkan tak dak kerja jugak kot? tolong jawap sat. THE ISSUE HERE IS THE STAFF WATCHING THE KOREAN DRAMA, FORGET ABOUT THE PRACTICAL STUDENTS. GET YOUR PRIORITY RIGHT

Anonymous said...

klau dok tengok utube drama korea saja , baik berenti keja, resign &jadi fultime housewife, habis cerita bro

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top