Thursday, July 21, 2011

ANTARA DUA DARJAT (PAS & DAP): KISAH KETUA MENTERI PULAU PINANG JADI JAGUH PELABURAN DAN MENTERI BESAR KEDAH PULA ALAMI SINDROM SUSUT PELABURAN.

Aku petik artikal ni dari member aku Sungguhka.blogspot.com utk kita kongsi bersama. Dgn izin.....Baru2 ini Teresa Kok telah dgn bangganya memperlihatkan jadual di bawah yg menunjukkan Selangor mencatatkan jumlah pelaburan tertinggi sepanjang 3 tahun pemerintahan Pakatan Rakyat. Selain dari tu, statistik di bawah juga menunjukkan Pulau Pinang mencatat pelaburan berjumlah RM12.238 billion pada tahun lepas, sehingga Lim Guan Eng menabalkan Pulau Pinang sebagai jaguh pelaburan Malaysia tahun 2010, disambut pula dgn konsert percuma dari artis Ning Baizura. 

Tetapi Pakatan Rakyat terlupa dlm mereka ghairah menaikkan nama Selangor dan Pulau Pinang di bawah teraju PKR dan DAP, dua lagi negeri Pakatan Rakyat, iaitu Kedah dan Kelantan menduduki tangga yg ke 8 dan 12. 

Adakah Teresa Kok mempunyai agenda tersirat atau pun beliau terlupa akan adanya Kedah dan Kelantan yg mendapat pelaburan yg kurang dan kedua2nya kebetulan berada dlm pentadbiran sekutu PR mereka iaitu PAS. 
Sumber MIDA
Jika dikira dari segi tanggungjawab, maka CEO negerilah yg bertanggungjawab utk menarik pelaburan ke negeri masing-masing. Jika analisis secara kasar ini dibuat dlm Pakatan Rakyat, maka prestasi MB Kedah, Ustaz Azizan sebagai CEO Kedah adalah tidak memberangsangkan langsung dan haprak, jika dibandingkan dgn prestasi Lim Guan Eng (Pulau Pinang) dan Khalid Gagap (Selangor). Mungkinkah ini adalah strategi secara halus DAP dlm PR utk memperlekehkan negeri di bawah tadbiran PAS yg jelas tidak berupaya menarik pelaburan, walau pun Kedah misalnya mempunyai sebuah permata destinasi pelaburan iaitu ‘Kulim Hi-Tech Park’ dan Kelantan yg dibimbing oleh Tok Guru Musryidul Am PAS Dlm konteks Kedah, ini juga nyata menunjukkan kegagalan CEO KHTP yg telah gagal membantu MB Kedah bagi menarik pelaburan mega FDI ke Kedah (contoh terbaru ialah Robert Bosch yg membuat keputusan utk melabur di Pulau Pinang). 

Lim Guan Eng yg mendapat latihan dari ayahnya Lim Kit Siang dan juga berkiblatkan PAP (Singapura), sebenarnya memang mahir dlm taktik manipulasi dgn menggunakan segala jentera kerajaan negeri dan pusat utk ‘political mileage’ beliau. Walau pun beliau tahu yg buat semua kerja menarik pelaburan FDI, insentif, promosi dan membangun infrastruktur ialah kerajaan pusat (terutamanya MIDA), tetapi beliau yg buat pengumuman dan perasmian kilang di Pulau Pinang. Beliau tahu sebenarnya pelabur luar membuat pelaburan berasaskan kemudahan infrastruktur sedia ada di Pulau Pinang dan insentif pelaburan kerajaan pusat. Kerajaan negeri pula mendapat hasil dari pajakan tanah sekitar RM20 sekaki persegi ke atas; di Pulau Pinang dan Seberang Perai. Malah tiada sebarang insentif yg ditawarkan oleh Lim Guan Eng dan kerajaan negeri. Kadar air juga adalah sama utk semua tempat di Pulau Pinang. Kadar pajakan tanah ini adalah yg tertinggi di Malaysia. Sedangkan semua infrastruktur seperti jambatan Pulau Pinang, Penang Port, lapangan terbang antarabangsa, jambatan kedua, jalan raya dan prasarana pelaburan disediakan oleh kerajaan pusat. 

Kedah pula mempunyai banyak kelebihan iaitu Kulim Hi-Tech Park (KHTP) yg mempunyai IPP sendiri (NUR) dan tarif air yg lebih rendah dari tempat lain di Kedah. 

Persoalannya mengapakah Pulau Pinang (DAP) memperolehi lebih pelaburan berbanding Kedah (PAS) pada 3 tahun lepas.....? Sedangkan faktor menarik pelabur lebih berpihak kpd Kedah, dan harga pajakan tanah juga lebih murah berbanding dgn Pulau Pinang. Harga pajakan tanah adalah sekitar RM12 ke RM18 sekaki persegi di KHTP. 

Hakikatnya DAP sedang berusaha menaikan prestasi mereka dlm PR manakala PAS masih syok sendiri dan masih berkhayal kononnya mereka sedang membasmi rasuah di Kedah, dan sekarang berbangga bahawa semua deal pelaburan di Kedah tiada lagi deal ‘under the table’. 

Kalau pun kita bandingkan prestasi Kedah sewaktu pemerintahan BN/UMNO, ianya jauh lebih baik, malah mencapai sasaran Kedah Maju 2010, iaitu pelaburan sebanyak RM1 billion setahun sewaktu Syed Razak menjadi Menteri Besar Kedah. 

Sila bandingkan prestasi Kedah dan KHTP di bawah dgn jadual terdahulu di atas yg dibantangkan oleh Teresa Kok, Exco Industri Selangor, dan lihat perbezaan ketara di bawah BN/UMNO (1997-2007) dan PAS (2008-2010).

Kejayaan KHTP/KTPC juga telah menjadi kebanggaan rakyat Kedah satu ketika dahulu, seperti yg dipaparkan dlm jadual dibawah:
2008...2009...2010...2011...?????
Sebagai penutup, kalau kita kaji acuan komponen PR, tak banyak bezanya dari BN, seperti jadual kat bawah ni:

Yg ketara bagi PR, walau pun memperjuangkan setiap parti mereka berbilang kaum, yg nyata di kalangan rakyat sekarang ialah PAS = Melayu, DAP = Cina dan PKR = India. PKR walau pun Presiden dan Timbalan Presiden Melayu, telah didominasi oleh kaum India. Jadi apakah bezanya mereka dgn BN.....? PR hanya tiru acuan BN (COPYCAT), walau pun kini mereka merasakan mendapat sokongan dari golongan penduduk kawasan Bandar.

AYUH MARI KITA GEMPUR PAS DAN PAKATAN RAKYAT DI KEDAH PADA PRU 13 DAN KEMBALIKAN TAMPUK PEMERINTAHAN KEPADA BARISAN NASIONAL.

 

3 comments:

Anonymous said...

Sebenaqnya PAS dah terkena sumpahan akiba mengkafirkan UMNO satu ketika dahulu. Inilah akibatnya apabila terlampau gila dan mabuk kuasa dan juga apabila telah terkena sindrom al juburi

Anonymous said...

Sebenarnya siapa yang nak dengar sangat cakap ahli parti yang kastanya paling rendah didalam pakatan?Tarafnya hanya menjadi pencacai DAP. Sekarang mahu bercakap soal kepentingan agama. Apa lagi yang ada dengan Islam sekarang ni,semuanya habis dilacurkan oleh khawarij PAS.

p/s:nanti kalau ahli PAS mati kita pakat2 bawak lilin sorang satu suruh aljuburi jadi imam.pastu kita bakor je kita bakor je

Anonymous said...

kira pi kot mana pun yg untung ialah DAP dalam Pakatan Rakyat

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top