Friday, August 30, 2013

Top 10 Pemimpin Yang Akar Umbi Mahu Mereka Berundur Supaya Umno Lebih Kuat…..!

Selama lebih 2 minggu Keris telah membuat kaji selidik di kalangan orang UMNO secara verbal dalam majlis-majlis UMNO. Bertanya kepada akar umbi siapa pada mereka perlu undur diri demi kesejahteraan dan kemajuan UMNO.

Mula-mula Keris nak cakap ini dari akar umbi. Bukan Keris suka-suka nak hentam mana-mana pihak. Apapun mari kita lihat siapa 10 nama paling banyak Keris dengar untuk ditukar :

10. Dato' Sulaiman Mohd Karli


Beliau dikatakan punca kekalahan paling teruk di Kuala Langat dan sejak 2008, UMNO Bahagian Kuala Langat menjadi antara bahagian bermasalah. 

DKS....dia ni suka bergerak sendirian tanpa sayap pemuda,wanita dan puteri. Ada kedekut sikit.....

9. Dato' Shaziman Abu Mansor 


Ahli Parlimen Tampin. Apa salah YB ni ya? Ikut orang cakap dia antara MT yang gagal. Hmm…..


8. Dato' Sri Dr Ir Jamaluddin bin Mohd Jarjis 


Ketua UMNO Bahagian Rompin ini sebenarnya disukai di bahagian dia sendiri. Namun ada suara-suara mengatakan dia merupakan 'pencatur calon' pada PRU13 yang lepas membuatkan akar umbi menolak dia untuk MT.


7. Datuk Zainal Abidin Osman


Ketua Perhubungan Negeri Pulau Pinang. Sebab musabab dia ditolak adalah sifat 'ignorance' dia terhadap kepimpinan Pulau Pinang. Apa masalah sebenar dia mesti orang UMNO Pulau Pinang lebih mengetahui. Lagipun BN Kalah di Pulau Pinang, boleh tukar kot untuk idea dan strategi baru.6. Dato' Tajuddin Abdul Rahman


Ahli Parlimen Pasir Salak yang sudah berapa penggal. Antara veteran UMNO yang patut sudah boleh angkat kaki dan beri peluang kepada anak muda. Dia juga terkenal sebagai orang yang memalukan BN di dalam Parlimen Malaysia bila mudah baran dan suka maki.

DKS.....dia saja yg betoi, berlagak samseng, apa pun janji asukkkkk.....


5. Dato' Hj Tajul Urus B Hj Mat Zain


Gagal di bahagian sendiri. Terus terang orang yang sombong dan angkuh. Bercakap berdasarkan pengalaman. Sepak kamera kawan Keris tapi tak minta maaf. Siap jeling lagi. Ini nak menerajui kepimpinan UMNO?

DKS.....Cukup pandai bermuka2. Kalu sapa2 nak jadi Exco Kedah boleh tanya dgn mangkok hayun ni lagu mana caranya….. 


4. Datuk Wira Syed Ali Bin Tan Sri Syed Abbas Alhabshee 


Seorang Ketua Bahagian yang sangat aktif dalam mencari kesalahan orang lain. Kerja dia kritik, kritik, kritik. Bahagian sendiri sampai sudah tak menang-menang tapi dok sibuk cerita pasal bahagian orang lain. Lagipun takkan tak ada orang lagi dekat Cheras yang boleh bagi formula memenangkan BN? 

DKS.....pintu belakang penting nak hidup.....3. Hj Abdul Rahim bin Kamaruddin 


Gagal di Gombak maka sebagai orang bertanggungjawab, sudah pasti dia harus berundur demi memastikan BN merampas kembali Gombak. Lagipun Gombak bahagian yang bermasalah selepas Kuala Langat. 

DKS.....pelakon handalan.....

2. Y.B Dato’ Ir Mohd Zin Mohamed


Pemimpin UMNO Selangor yang bukan anak jati Selangor. Harus bertanggungjawab diatas kekalahan Selangor buat penggal yang kedua. Dia juga dikhabarkan sebagai 'pencatur calon' yang akhirnya memusnahkan UMNO Selangor. Manusia yang memalukan Perdana Menteri ketika itu yang merupakan Pengerusi Perhubungan Negeri Selangor. Dia sendiri kalah di Sepang dengan wakil rakyat PAS yang perangai buruk.


1. Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil


Ada ramai ahli-ahli Wanita kata pada Keris, Shahrizat sudah tiba masanya untuk berundur. Terlalu banyak kontroversi yang mana melemahkan sayap Wanita UMNO. Dia juga kalah pada Nurul Izzah dan tidak tercalon pada PRU13 (bukan winnable candidate kot?). Sampai bila persepsi negatif terhadap Wanita UMNO harus ditanggung oleh akar umbi? Banyak kelemahan dia telah menjadi bayangan kepada Wanita UMNO. Nak simpan lagi?


Mungkin ada yang rasa perlu letak orang lain dalam Top 10 ini tapi macam Keris cakap ini semua suara akar umbi. Rais Yatim, Rafidah Aziz, Bushro semua 'gentleman' untuk beri peluang pada orang lain.

Formula baru diperlukan dengan kepimpinan yang lebih efisien. Bukan dengan kekalkan yang kita tahu sudah kalah. Kenapa nak simpan orang yang diberi peluang memimpin namun gagal?

Ehsan dari: kris7lok

0 comments:

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top