Posts Terkini

Thursday, August 11, 2011

There Is No Compulsion In Islam - KTPC…..?

Dlm bulan Ramadan ni, bulan yg baik, maka Hj Awang dengan niat yg baik telah menghantar memo yg antaranya menyatakan bahawa semua kakitangan diwajibkan utk menghadiri sessi ceramah agama anjuran syarikat, termasuklah kakitangan anak syarikat. Niatnya memang baik, tetapi boleh dilihat dari aspek lain bahawa ianya berunsur paksaan, sedangkan dlm Islam seperti dinyatakan dlm tajuk di atas, tiada paksaan dlm Islam. 

Malah diberitakan sejak Hj Sobri memegang jawatan Presiden di Kulim Technology Park Corporation (KTPC) ni, kehadiran ke ceramah mingguan telah di terima pakai dlm membuat evaluation utk prestasi kerja tahunan utk kenaikan gaji dan pangkat (performance evaluation).

Adalah menjadi sesuatu yg tak kena apabila kakitangan KTPC kini dipaksa secara rela (dlm MEMO Hj Awang disebut sebagai ‘diwajibkan’) utk menghadiri ceramah. 

Kepada pengurusan, kalau hendak terapkan nilai Islam, ianya memang baik, tapi biarlah kena caranya, agar kakitangan tidak merasakan mereka dipaksa. 

Cuba biarkan mereka hadir secara sukarela, dan tidak secara paksa, barulah semua orang mendapat pahala. Apa pun , kita lihat MEMO di bawah ni dan anda semua nilaikan adakah ianya bersifat paksa atau sukarela. 


Satu lagi soalan kepada Hj Awang Hashim ialah adakah ‘Hj’ Patrick juga perlu menghadiri sessi ceramah agama tersebut memandangkan tiada perkataan semua kakitangan beragama Islam sahaja diwajibkan hadir…..?

THAMS pun dok panas pungkok belajaq nak jadi calon........

19 comments:

Anonymous said...

sapa2 yg nak dapat promotion kena la menghadirkan diri ke tazkirah, kalau tak ketinggalan la, tak dipandang oleh HJ

Anonymous said...

dah nama pun Hj Patrick, mestila dia kena hadir tazkirah tu, tapi kena bagi warning siap2, dia blom sunat lagi

Anonymous said...

kasi sunat sekali la, potong mana yg patut

Anonymous said...

Ya betul tiada paksaan dalam Islam, tak boleh nak paksa staff pi dengaq ceramah chek awang oiii

Anonymous said...

SEbenaqnya memo ni Hj Shahiran yg draftkan, nampak sangat, begitu ketara sekali, sampai tak ambik pot yg non muslim pun ada keja di KTPC, nasib baik ishvari dah belah, kalau tak dia pon kna pi jugak tazkirah

Anonymous said...

Kemarin dengar kata sesi tazkirah dah cancel sebab penceramah ada meeting kat MPKK, pulak dahhh

Anonymous said...

awat hj shahiran tak tulis lagi dlm memo tu kalau tak hadir tazkirah, tindakan tatatertib akan dikenakan atau pun akan dikenakan surat tunjuk sebab (show cause letter) atau showcause e-mail (e-mel tunjuk sebab)

Anonymous said...

THAMS panas pungkoq sebab nak kena gasak dgn Wisma, Haji Sobri bukan berani nak marah dia, takut

Anonymous said...

memang betoi pun, hj awang tukang sign memo saja, bukan dia baca pun, tu la dia tak tau nak amend agar ditulis kakitangan beragama Islam. apa la yg dia tau, main sign memo saja tak check pun, nanti orang draft surat dia resign pun dia akan sign tanpa membacanya

Anonymous said...

awang akan sign apa2 saja, dia saja gila glamer sign, biasala dulu dok sign cheque kat hong leong bank

Anonymous said...

hj awang adalah kawan surau hj sobri kat surau taman sejati, tak lebih dari itu, apala yg dia tau sangat kan? Selalunya bukan ada sangat kat pejabat, tau tau samada mengulat, atau ke KL atau buat apa, sebenarnya dia ni jarang ada kat pejabat, dalam seminggu mungkin mai 2/3 kali je

Anonymous said...

geng hamPAS di KTPC tu semuanya belagak lebih, buat kerja tak teghq mana pun, dari atas sampailah ke bawah

Anonymous said...

kan tiap2 minggu dah ada khutbah masa sembahyang jumaat, ok la tu, lagi pun tkt 3 tu staf semua ok2 punyer, tak kalut dan tak kacau, semua nak cari makan dan bukan nak cari pasal

Anonymous said...

kalau puak2 ni rajin baca, mana2 religion akan bagi tau there is no compulsion in religion, tiada paksaan dalam agama, melainkan kureng membaca, biasalah awang boceh

Anonymous said...

tuan haji awang, hang raya tahun ni pakai kreta pa balik kg?

Anonymous said...

M

Anonymous said...

Reply from hj awang (Ada Wang): semestinya kreta baru la bro, mana main pakai kreta sama tiap tahun balik pendang raya

Anonymous said...

Memandangkan KHTP berada dlm kawasan Kulim, maka eloklah Tuan-Tuan dan Puan-Puan baca sedikit sebanyak tulisan-tulisan dalam blog ini:

http://zul4kulim.blogspot.com/

Harap Tuan-Tuan dan Puan-Puan buang sekejap rasa benci pada parti politik yang Tuan-Tuan dan Puan-Puan tidak sokong dan fikirkan semasak-masaknya akibat terhadap anak-anak dan cucu-cicit kita di masa akan datang disebabkan kelemahan kita membenarkan mereka-mereka yang biaDAP berleluasa di negara yang majoriti penduduknya adalah orang Islam.

Anonymous said...

Sikit info utk makluman. Dulu YB Zul ni Chairman KTMSB, tapi sekarang dah kena drop kot sebab dah jadi bebas. YB Gobala pun dah kena drop dari BoD KTPC setelah jadi MP bebas.

Biasa la tu dalam politik

Apa pun anda bebas dalam mengemukakan pendapat dalam blog. Seperti dalam Bill of Guarantee MSC Malaysia no 7 kot- 'no censorship on the Internet'

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top