Posts Terkini

Thursday, August 25, 2011

KTPC MelePAS Lagi..... Ish.....Ish.....Ish..... - Episod 4.

Pertama sekali, ucapan tahniah kpd seorang anak Kedah yg berjasa kpd negara kerana berjaya bersama pasukannya membawa pelaburan yg bernilai dalam anggaran RM2.8 billion ke Malaysia.

Kpd pembaca setia akan tahu sapa yg aku maksudkan  di atas.  Biar aku berikan maklumat lanjut mengenai berita baik ini.

Pada tengahari 23 Ogos, 2011, satu MoU telah ditandatangani oleh Senai High Tech Park (SHTP) dgn Solexel Inc. dari US utk pelaburan Solexel membangunkan sebuah kilang mengeluarkan panel solar di Senai High Tech Park di Senai, Johor.  MoU ini telah disaksikan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia di Putrajaya.

Ini membawa kita kpd kisah Hj Patrick (pada artikel lalu) yg lalu dimana terdapat satu ‘claim’ beliau utk berjumpa dgn syarikat tersebut di US.  Mengikut sumber dalaman yg sahih dan boleh dipercayai, Hj Patrick & Hj Anuar sangat yakin akan dapat membawa Solexel Inc ke Kulim Hi-Tech Park (KHTP).  Mereka juga khabarnya cuba memberitahu bahawa KHTP adalah tempat paling sesuai utk Solexel di Malaysia dan memperlekehkan kawasan lain.

Namun, setelah tiga tahun menjalankan kajian kesesuaian (feasibility studies), maka Solexel telah membuat keputusan utk melabur di Senai High Tech Park, Johor.  Dan ini berjaya dilakukan tanpa perlu pengurusan Senai High Tech Park pergi melobi hingga ke US berjumpa dgn mereka.  Berbanding dgn cara kerja Tuan Haji Annuar Mohd Safar (THAMS) dari KHTP yg percaya bahawa cara kerja melobi utk pelaburan (FDI) ini mestilah dibuat hingga perlu melawat syarikat tersebut di US (Milpitas, California).  Sebenarnya seperti yg didedahkan terdahulu ialah utk makan angin luar negara secara percuma.

Keistimewaan panel solar Solexel berbanding dgn panel solar lain; sebagai contoh First Solar ialah teknologinya yg membolehkan kita melihat melaluinya (see-thru cells).  Ianya menyerupai seperti cermin kaca dan sesuai dibuat tingkap bangunan (pada masa yg sama menjadi panel solar). Buat masa la, semua panel solar tak berfungsi macam ni.  Utk makluman pembaca, terdapat satu teknologi yg hampir sama dari Taiwan (boleh search bawah ‘heat insulation solar glass’).  Saja aku bagi ‘hint’ sikit kat KHTP.

Jadi apakah pengajaran dan iktibar yg dapat kita perolehi dari episod KHTP melePAS yg dah masuk bahagian ke 4 dah ni.  Ianya seperti di bawah:

1.  Tidak perlu mengeluarkan belanja besar melobi pelabur datang, cukup hanya berjumpa di Malaysia, membawa mereka ke tapak cadangan.
2.    Tidak perlu melawat hingga ke US, kerana MIDA sudah mempunyai pejabat mereka di sana dan cukup cekap menjalankan kerja mereka.
3.      Tidak memerlukan pasukan pengurusan yg besar utk membawa pelaburan bernilai besar ke Malaysia.
4.      Jangan menjadi terlampau ‘over-confident’.
5.      PR Manager sepatutnya tidak melaksanakan tugas Marketing Manager di KHTP.

Utk pembaca yg baru menjadi pengikut blog ni, disertakan beberapa pelaburan yg dilobi oleh KHTP dan terlePAS seperti berikut:

1.  Pusat Naniteknologi Malaysia (MOSTI) ke SHTP (ini juga dipohon oleh KHTP dalam Rancangan Malaysia ke 10).
2.  Bosch Solar ke Penang (Batu Kawan) – ini dilobi oleh Hj Sobri hingga pergi ke Jerman secara solo/berseorangan.
3.      Yg ni bukan pelaburan, tapi Kereta Camry yg dicuri walau pun terdapat sistem CCTV canggih (tak tau ada mana la ni), mungkin dah terlePAS ke Thailand.

Apa pun sebagai bukti bahawa aku siarkan FAKTA dan bukan AUTA, disiarkan emel THAMS mengenai kisah Solexel ini:

-----Original Message-----
From: Annuar Mohd Saffar [mailto:annuar62@gmail.com]
Sent: Friday, October 02, 2009 4:30 PM
To: hmlow168@gmail.com
Cc: Muhamad Sobri Osman; Tengku Nasir; Eric Chooi
Subject: FW: Solexel Incorporated

Dear  Mr HM Low
Sr.Director, Facilities and EHS
Solexel Incorporated

Thank you for your interested in Kulim Hi-Tech Park (KHTP).  On behalf of the President, Mr Sobri Osman, I would like to thank you for proposing KHTP as one of the potential site for Solexel Asia's  first high volume manufacture plant, to your senior management.

I am Annuar M Saffar, VP for Industrial Development and Research.  We are more than happy to receive delegation from Solexel during second week of November.  My marketing team and myself are still
free/available.

As for your queries on land, gas, and power matters, my marketing
colleague, Mr Eric Choi (and Mr Tengku Nasir), will send the necessary data (investment guide) to you, latest by Monday 5th Oct.  This email is copied to him.

The President and I look forward to seeing the CEO and team from
Solexel during week of Nov 9-14, 2009.

Thank you.

Regards,

Annuar Mohd Saffar
Vice President (Industrial Development & Research)
Kulim Technology Park Corporation
MALAYSIA



On Oct 5, 2009, at 12:39 PM, Annuar Mohd Saffar wrote:

Dear Mr HM Low,

I am re-sending this message. Original one was send last Friday 2 Oct 2009.

TQ.

Annuar Mohd Saffar
Vice President (Industrial Development & Research)
Kulim Technology Park Corporation



---------- Forwarded message ----------
From: han mia low <hmlow168@gmail.com>
Date: Thu, Oct 15, 2009 at 12:22 PM
Subject: Re: Visit to Kulim Hi-Tech Park (KHTP)/Solexel Incorporated
To: Annuar Mohd Saffar <annuar@khtp.com.my>
Cc: annuar62@gmail.com, Eric Chooi <eric@khtp.com.my>, Kami Honardoost
<honardoost@solexel.com>

Encik Annuar
We have finalized our trip and the date to visit KHTP will be at 2pm on 10th of November 2009.
Only myself (HMLOW) and Mr. Kami Honardoost, Sr. VP of Manufacturing will be on this visit.
Mr. Michael Wingert (CEO) will not be coming this trip as he is tie up with some other business matters.
We will plan for his visit on another day.
We would like to meet the officials of KHTP and review infrastructures, incentives, sitesavailability and view potential sites.
We would also like to review and understand the short comings of the parks such as ability to hire the right people, pay structures and others that the park can help us to understand better so that we can be successful in KHTP .

Thanks



From: Annuar Mohd Saffar [mailto:annuar62@gmail.com]
Sent: Friday, October 16, 2009 1:47 AM
To: Muhamad Sobri Osman; Tengku Nasir
Subject: Fwd: Visit to Kulim Hi-Tech Park (KHTP)/Solexel Incorporated

Dear All,

Please read messasge below.  Self explanatory.

THAMS


Bab pelaburan Solexel ni baru keluar TV berita jam 8pm pada 24/08/2011. Pembaca tentunya dah baca ceritanya di akhbar2 tempatan.....(kilk sini).....
Bangganya Senai.....


California-based Solexel to invest RM2.5b in crystalline solar cell production

2011/08/23 – NST.

PUTRAJAYA: Solexel (M) Sdn Bhd (Solexel), an innovative solar PV module manufacturer, based in Milpatas, California, plans to produce crystalline solar cell and modules with an aggregate investment of RM2.8 billion in the next five years.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said this significant investment would provide 2,300 jobs for the people and generate significant economic activities in the region.

Solexel's solar cell project was one of the technology sectors that the government was highly promoting currently to encourage green and renewable energy industry in the country that would form the foundation for future green energy policy for the nation, he said.

The project would also bolster the nation's economy, said Najib, who is also Finance Minister, who witnessed the signing of a memorandum of understanding (MoU) between Solexel and Senai Hi-Tech Park Sdn Bhd.

The MoU is to set up a manufacturing facility for the production of crystalline silicon solar cell on a 100-acre site in collaboration with the Senai Hi-Tech Park at the Iskandar Industrial Zone Phase 1.

The MoU was signed by Senai Hi-Tech Park chief executive officer Datuk Ahmad Shukri Tajuddin and Solexel president and ceo Michael Wingert.

Present were Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman and International Trade and Industry deputy minister Datuk Mukhriz Mahathir. - Bernama


Ringkasan Mengenai Pelaburan Solexel Inc di Senai High Tech Park, Senai, Johor.

1.      Sumber negara asal pelaburan Amerika Syarikat (US)
2.      Nama syarikat tempatan diperbadankan Solexel (M) Sdn Bhd
3.      Jumlah pelaburan RM2.8 billion
4.      Produk  Photovoltaic (PV) cells (panel solar)
5.      Keluasan kawasan 100 ekar
6.      Kapasiti pengeluaran tahunan 1 GW
7.      Anggaran pekerja 2,300 orang
8.      Permulaan pembinaan kilang Januari 2012
9.      Pengeluaran Hujung tahun 2013
10.  Jangkaan perolehan tahunan RM3 billion
11.  Pasaran eksport US & Eropah

Warga KTPC tentunya kenal dgn wajah yg duduk di sebelah kanan tu.....
Dengar khabar juga ada lagi satu syarikat dalam KHTP yg juga bercadang memindahkan operasi mereka ke Penang.  Apakah nama syarikat tersebut.....? Hai takkan nak terlePAS lagi KHTP (kali ke berapa pulak ni.....?).  Stay tuned to this channel.

PS: Jutaan terima kasih diucapkan kpd Hj Patrick & Hj Anuar dari KHTP yg bersudah payah melobi Solexel hingga terpaksa mengembara ke Milpitas, California, US sehinggalah mereka membuat keputusan utk melabur di Malaysia, tapi sori la tak dak komisen utk hangpa dua orang nooo (kan PAS dah kata, nothing under the table bro).

Seandainya Mantan CEO KTPC Datuk Shukri tidak diusir keluar..... dari KTPC, nescaya Solexel terukir di Kulim.

9 comments:

Anonymous said...

pelabur nak mai macam mana kat Hitek Kulim.Isu ayak pun belum selesai dengan SADA .Kerajaan PAS Kedah main kayu tiga atau wayang tongkoi berhung isu ayak ini.begitulah lembabnya dan mandomnya serta lembeknya antara Gomen PAS Kedah dengan tuan punya kilang di Hitek Kulim.

Aku ingat kalau macam ini dalam empat lima bulan lagi semua kilang pelabaur cabut lari habis.

Lepas itu dikawasan Hitek buka kilang belacan berteknologi tinggi.Atau pun buka kilang serban warna hijau cap bulan untuk kegunaan puak PAS. sahaja.

Anonymous said...

memang isu air di KHTP nampaknya tidak berkesudahan, kadar air akan dinaikkan dan ini akan menyebabkan kilang di KHTP merasakan terbeban, sudahla menanggung kerugian akibat krisis air Oktober 2009. Sepatutnya Kerajaan Negeri mengekalkan kadar air di KHTP, memandangkan terdapat masalah terdahulu. Apa pun, MB Kedah khabarnya tak nak layan kilang KHTP, begitu juga SADA, macam mana nak anggap negeri pro-pelaburan macam ni? Hj Sobri jgn cakap la, dah tak dapat nak bagi alasan kat Wisma. Tu la lain kali org dah bagi tau work smart. Org yg tau buat kerja di KTPC hangpa tendang keluar buang. Ada dua lagi team member dari KTPC yg dok assist CEO SHTP, also congratulations to them (GM & Asst Mktg Manager, Senai High Tech Park)

Anonymous said...

Memang betoi seperti kata artikel ni, yang ada kerja di Senai tu 3 org sahaja, semua exKTPC, tak perlu nak lobi ke US, cukup hanya pi site visit ke tapak, & selainnya, gunakan kebijaksanaan & pengalaman sahaja. Apa pun tahniah untuk team Senai High Tech Park yg dah tarik berbillion-billion pelaburan dalam solar panel & juga Pusat Nanoteknologi Malaysia. The 3 man team of SHTP - sorang dari Kedah, sorang dari Perak & sorang lagi dari Penang. Caya lah

Anonymous said...

Kurangnya pelaburan di KHTP akan juga mengurangkan ekonomi Kulim, dan ini adalah tanggungjawab PAS Kedah untuk mengatasinya. Jumlah pelaburan yang kurang juga akan mengakibatkan penguncupan aktiviti ekonomi Kulim, yang telah membangun dengan pesat hasil dari perkembangan KHTP selama 20 tahun lepas

Anonymous said...

Apa yg jadi selama ini adalah paparan yang Allah nak tunjukkan sapa yg betoi sapa yg tak betoi. Kita jangan sesekali menghukum org dengan cara penganiayaan dan jelas kini semuanya boleh dilihat tentang kepincangan pentadbiran puak hamPAS ni. jangan kita mendabik dada mengatakan kita lebih baik dari org lain yg terdahulu yg lebih berpengalaman dan berpengetahuan dari kita ni. Jangan sombong dan takbur mengatakan kita ni lebih Islam dari org lain. Dok kata pentadbiran dulu tak betoi la dan mcam2 lagi. La kita boleh lihat sendiri tentang kerakusan puak2 ni terutamanya dari penyelewengan, korupsi dan salah guna kuasa. Kalu depa tak nampak lagi memang depa ni Tuhan kata buta hati.....

Anonymous said...

Kalau nak ikutkan STX Solar, EQ Solar, Solexel ni dah lebih RM5 billion pelaburan di Senai tu, yang aku ada baca KHTP ada la masyuk St Gobain RM30 juta awal tahun 2011.Tu pun St Gobain supplier 1st Solar. Org kata result pelaburan tu akan tunjuk sapa yg tau buat keja & sapa yg dok makan gaji buta la ni di KTPC.

sent from my typewriter

from
Mat Serbu Sg Batu

Anonymous said...

Senai Hi-Tech buat kerja senyap2, tup2 saja buat MoU terus, bak kata pepatah:
diam2 ubi berisi=Senai High Tech Park;
diam2 penggali berkarat=Kulim Hi-Tech Park.

Anonymous said...

Aku ada tengok THAMS email tu guna gmail, adakah ini bermakna gmail THAMS juga telah bocor? Kalau macam tu baguslah, harap2 banyak lagi terjahan akan dilakukan kepada Hj Preziden, THAMS & Awang. Ada ura2 yg mengatakan hj pat akan disambung kontrak pulak setahun lagi. Apa ilmu yg hj pat ni pakai? Powerr tu

Anonymous said...

Kita mintak kawan2 yg di hitech tu tulong habaq sat apa pulak alasan hj kali ini, adakah dia nak kata ni sabotaj kerajaan pusat lagi kot? tu yg bosch solar pi penang takkan mukhriz kot yg suruh. Aku cadang hangpa kat ofis ni pakat buat demonstrasi pakat suruh hj letak jawatan, dah la bonus tak mau bagi, kedekut taik idung masin. Tak pun hangpa buat banner selamat hari raya tanya mana bonus kami

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top