Posts Terkini

Thursday, February 24, 2011

Hj Sobri KTPC Yang Malas Membaca...?

Aku dok dengaq ramai member2 di KTPC dan Sg Petani dok sembang kata Hj Sobri ni memang tak minat membaca. Kalau bab kerja dia mau semuanya simple saja.

Kalau aku tengok repot yg dia minta tu, bukannya tak baik, tapi kalau ini la caranya report kepada Presiden mampus org bawahan dia nak karang. Hangpa nilai la sendiri...

Email THMSO kpd staffnya - Arahan menghantar report bulanan.
------------------------------------------------
Mon 7/12/2010 10:45 AM
From:  
Muhamad Sobri Osman
To:  
Abd Syukur bin Haji Ahmad; Ahmad Sabki Yusof; Ahmad Shiraz; Annuar Mohd Saffar; Awang Bin Hashim; Husniyah Yahya; Ibrahim Ahmad; Khairul Fithri Osman; Ku Masharizal Ku Mahmood; Maizan Mohd Hassan; Mohammad Azhar; Mustaffa Said; Nazmi Abdullah;Noor Izam Ishak; Nor Salman; Norizan Dollah; Patrick Teh; Shahiran Hassan; Tengku Nasir;Zulkefli bin Ahmad; Abdul Kadir; Ahmad Takiuddin Bin Shuaib; Aminudin; Annuar Mohd Saffar; Anuwar; Azizan; Elleza; Francis Xavier; Ghazali Bin Ahmad; Hasnah; Kadri; Laily Gmail; Mohd Bakry bin Abu Kasim; Mokhtar; Murali; Najmi; Nor Laily Mat Sharif; Nur Azrin;Saidin; Saridun; Saridun Gmail; Shahril; Shaliza; Shaliza Gmail; Suhaimi; Thiagarajan; Wan Sharina; Zaidi; Zaidi Gmail; Zaiton; Zulkefli bin Ahmad
Cc: Aniza Ramli

Subject: Monthly Report

Asslammualaikum dan salam sejahtera

Please submit your monthly report as requested.

As a reminder, please take note on the items listed below:

1. Subject/Title: Monthly Report (June 2010). Name of month will be change accordingly. This aims to ease sorting task.

2. Date of submission: Before 7th every month.

3. Item to report:
    a.  Trend of achievement
    b.  Good News
    c.  Bad News

4. Length of report:  Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down) - Aku tak tau la apa nak tulis kalau report dari satu GLC yg gah di Kedah kalau dlm 1 mukasurat, dah tu tanpa scroll down. Mungkin senang dia nak copy semua report send terus kat Exco.).

5. Report to who ? 
    a.  All VP/DVP submit to President
    b.  All managers, AM and relevant head of unit – to submit to your immediate superior and cc to VP and P

Thank you and have a nice day
------------------------------------------------

Aku percaya VP ka DVP ka akan pening nak tulis report. Apatah lagi kalau Manager ka AM ka lagi la berserabut. Kena pula yg ada subordinate ramai. Mampus nak compile report seperti yg diminta "Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down)".

Aku ambil contoh salah satu Monthly Report yg sempat aku korek di bawah: 

Monthly Report yang dihantar oleh THAMS kpd THMSO.
------------------------------------------------
From: Annuar Mohd Saffar 
Date: Tue, Oct 12, 2010 at 10:15 AM
Subject: Monthly Report September 2010
To: Muhamad Sobri Osman

Salam THMSO,

Good News:

1. Pilkington is serious about coming into KHTP Phase 4 by May 2011. Solexel is also coming for the third visit in October 2010.  - (Sampai la ni sunyi sepi walaupun dah 3 kali Solexel mai melawat. Ada harapan THAMS pi melawat Milpitas California pulak).

2. Ministry of Finance has indicated that funding of P-VED underRMK-9 Sambungan amounting to RM 2.1 mil is already approved. In actual case, from that RM 2.1 mil., the amount that has not been spent yet is RM 1.0 mil. - (Approved RM2.1 mil. baki yg tak spent RM1.0 mil. Mana pi RM1.0 mil. lagi...?)

3. MITI has requested KTPC to re-submit proposal for continued funding VDP Program, which was previously under MeCD’ s work scope. Last year (2009), KTPC obtained RM 876,000 for this VDP Program.

Bad News

1. RMKe-10 New Funding for Phase 4 Infra, Techno Centre Equipment (RM 25 mil), P-VED (RM 10 mil) and PRISE (RM 1 mil) have been put on-hold for 2011-2012. - (On hold benda2 lagu ni yg buat pelabur malas nak mai KTPC).

Trend/Area of Concerns

1. St Gobain wants RM 10 mil facility built for them for Phase 1 of their project. Otherwise, they will supply glass to First Solar from their plant in Chennai. - (Nak bagi facility lagu mana, KTPC dok lena dan nagnga perabih duit kot lain. Kemudahan asas di dlm KHTP put masih lagi tidak memenuhi kehendak pelabur).

2. Suniva, Miasole, and Solexel are requesting various incentives from MIDA/MITI/MOF. These requests can delay their decisions to come into KHTP. - (Adakah alasan sebegini utk THAMS mencari jln utk melancung lagi kot...?). 

END OF REPORT
--
Annuar Mohd Saffar
------------------------------------------------

Inilah Monthly Report datangnya dari seorang Executive Director kepada Presiden. Mungkin terlalu rumit nak compile, THAMS terpasa delay 5 hari utk hantar report yg sepatutnya due date yg ditetapkan oleh THMSO "Before 7th. every month".

Report yg cukup simple sehinggakan kalau aku la selaku Presiden, seolah2 menjadi satu beban bagi aku terpaksa fikir dan menilai mencari2 sejauh mana perkembangan dan pembangunan KTPC telah dicapai.

7 comments:

Anonymous said...

Sobri ni kalau nak tau, password nak masuk ISO system KTPC pun dia tak ingat. Maknanya dia tak pernah masuk pun selama dia dok ada kat situ. Sembang saja lebih, kononnya expert dalam 5S, ISO dan TQM (Total Quality Management), tapi procedure dalam company dia tak pernah selidik dan kaji, sebab tu tak tau password sendiri. Setiap kakitangan KTPC diberi PASword, dia sorang saja yang ingat. Hal ni semua kakitangan KTPC amat maklum. Jangan la Sobri heran macam mana maklumat dalaman boleh bocor, sedangkan dunia dah disajikan dengan WikiLeaks. Kalau dia ingat PAS hebat, ada lagi orang lain yang hebat juga. Tak pa siasatla Sobri ooi, jangan tak siasat. Kalau lagi senang, hang letak saja jawatan hang tu, sebab Idris Jala mai KHTP pun hang dah kena sound gila-gila. Saja nak tanya Sobri mai KL hari Rabu semalam buat apa? Ada jumpa sesiapa ka? Ada orang dah ambil gambar khabarnya

Anonymous said...

Bro, aku nak betulkan sikit hang punya komen berapi tu. Setiap kakitangan KTPC diberi PASword, cuma dia sorang saja yang tak ingat. Hal ni semua kakitangan KTPC amat maklum. Mungkin dia tak ingat kot sebab dok ingat pasai pompuan saja dalam otak dia. Macam-macam nama ada Norlela, Azian, Shadiah dll. Aku menyokong penuh apa yang cuba didedahkan oleh DKS ini walau pun bagi PAS mungkin dia kata tipu, tapi biar kita semua tahu bahawa ada kepimpinan PAS negeri yang ada pertalian saudara dengan MB Kedah ni berkelakuan tak sepatutnya. Aku suka DKS ni sebab ada fakta yang diketengahkan, bukan saja-saja tulis sesuka hati macam blog PAS/PKR atau DAP

Anonymous said...

tskpe.. takpe.. hari ni mereka pergi brainstorming di Sungai Petani untuk cari alasan hahahahah

Anonymous said...

Woww tekejut saya yang tengah dok minum kopi kat kedai di Merbok nie. Haji ni hebat jugak. Sebab tu la MB pilih dia terajui KHTP. Memang dia adalah calon yang tepat dan berkelayakan untuk KHTP dan memang semua kilang kat situ sokong dia 100%. Hidup Hj Sobri, jangan jual orang sudahla, jual kereta dan motor company sudahla

pantaimerdekakamitkpilagi said...

depa pi Sg Petani buat apa.. pi mandi kat Pantai Merdeka kot. Nak cari alasan nk jalan-jalan satu Malaysia..sambil ambik gambaq guna kamera company. huhuhu

DKS said...

Lupa pula nak habaq... sebenonya si Sobri ni dah compom dgn pak sedara dia PRU13 dia akan bertanding di Pantai Merdeka.

PAS la dok kalut susun calon.

Anonymous said...

yeah

take beer

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top