Posts Terkini

Friday, February 11, 2011

Cerita Staf KBioCorp Pulak.

Kalau nak tau Kedah Biotechnology Corporation Sdn Bhd (KBioCorp) ni adalah salah satu anak syarikat KTPC.

Aku ingat ka KTPC dan KTMSB saja ada masalah RM… Rupa2nya KbioCorp pun ada juga tergelincir bila mai bab RM ni. Heran…heran…heran…

 Ada sorang Eksekutif yg membuat pengakuan menerima RM20,000 dari pihak kontraktor utk projek 'Pilot Plant' tetapi tak ada tindakan diambil oleh Hj Sobri, malah la ni khabarnya telah dinaikkan pangkat menjadi Penolong Pengurus pulak.

Dalam pengakuannya, Eksekutif ni bagi tau bahawa duit tu digunakan utk membeli sebuah kereta second hand yg mana telah terlibat dgn kemalangan Duit RM20,000 ni pulak di bank-in dalam akaun Maybank beliau. Ini berlaku sekitar tahun 2007 kalau tak silap. 

Hj Sobri, Presiden KTPC amat maklum dgn hal ni, tapi memilih utk tak mengambil sebarang tindakan malah mengatakan Eksekutif tu tak bersalah sebab kontraktor tu yg nak bagi, bukan Eksekutif tu yg mintak. Hal ini memang terdapat dokumen dan perbualan pengakuan beliau ini juga dirakam, jadi pengakuan ini adalah secara sukarela, tiada paksaan.

Kes ni pula diketengahkan semasa Hj Sobri sekitar bulan March/April 2009. Hj Sobri ni seorang yg kurang minat membaca dan dokumen kes ini juga tak diteliti.

 Hj Sobri ni memang seorang yg berani utk mengambil tindakan, tapi sorang kaki ampu ni iaitu Pengurus Sumber Manusia KTPC juga patut dipersalahkan kerana memberi nasihat yg kurang tepat kpd  Hj Sobri. Mungkin dia nak cover apa2 entah la…

Jika Presiden KTPC melindungi perasuah, maka beliau juga layak menerima hukuman dari SPRM, samalah seperti orang yg menerima rasuah.

3 comments:

Anonymous said...

DKS,
resort kat hi-tech pun ada story gak(anak syarikat ktpc).presiden bawak masuk orang bank yg xda business background.dah la dulu miskin (80% staf gaji bawah paras kemiskinan tegar),la ni lg miskin (staf dok keja teruk untuk bayar gaji VP ngan finance exec@HOF beribu-ribu),keja depa dok aniaya staf.Ramai berenti sebab tak larat tanggung penyeksaan mental.Dapat gaji pun x berkat mai keja dok buat maksiat.Nampak depan mata pun Presiden x tegur. Dunia dah akhir zaman.

DKS said...

Terimakasih ataih maklumat yg diberi. Seandainya mempunyai bukti yg kukuh, alangkah indahnya dapat hantaq mai kat saya.

Sama2 kita menegakkan kebenaran.

Anonymous said...

Aku penah keja kat resort tu,gaji x smpi 1k,maklum la baru nak start idup,alhamdulillah,skrg ni aku dah dpt keja yg lbih baguih ngan gaji 3 kali ganda,aku setuju ngan anon 10.51,aku kesian ngan mbr2 aku yg masih dok keja kat sana,dh keja lbih 10 thn pun gaji x sampai 1k,mcm mana depa bela keluarga depa?management lama dulu teruk,ingatkn mai yg baru bole elok,almaklumlah kepimpinan parti islam,rupanya lg teruk,dpt VP baru gaji kat 10k,bos baru finance kat 3k,staf dok ada nganga mulut je la,kalo pemimpin islam ni adil,rmai mbr2 aku yg ada sijil,diploma,degree pun ada,tp gaji depa x smpi 1k,tang mn silapnya?depa ni x sefahaman politik ka?depa ni bkn kaki bodek ka?depa ni bkn 'my people' ka?depa ni hodoh sgt ka?(dengaq kata bos finance lawa-favorite mr.broken english),hanya org yg penah keja di situ saja tau keadaan kat sana mcm mn,hgpa pi la risik maklumat dari mbr2 aku kat sana.selamat berjaya!

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top