Posts Terkini

Tuesday, May 31, 2011

KTPC Sibuk Dgn Promosi 5S.

Aku heran tengok gelagat and perangai puak2 Hj2 ni. Sampai tak tau apa nak buat dah bagi mencari pelaburan utk KTPC. Dah hampri setengah tahun... "Apa pun tak boleh...". Staff dah mula meluat dgn perangai puak2 ni. Pengaruh kronisma bertambah menjadi2 dan boleh dilihat dgn jelas. Pengilang2 yg wujud di KTPC dah mula menampakkan reaksi kurang selesa dgn pentadbiran KTPC.

La ni pulak KTPC dok sibuk dgn promosi 5S saja sebab dah tak dak kerja nak buat, investor pun belah, staf pun resign. Kalut dgn 5S pasai ada Preliminarily Audit Dalam bulan Jun ni. So kena buat kalut nak tunjuk kata result nanti "The Best Hi-Tech Park In Malaysia"... Senang nak mintageran apa yg patut dari State dan Faderal.

e-mail Hj Shahiran pasai 5S:


Saya baru saja dimaklumkan bahawa pegawai – pegawai dari Malaysian Productivity Corporation akan melakukan lawatan preliminary odit amalan 5S ke atas Kumpulan Syarikat Kulim Technology Park Corporation Sdn. Bhd. pada ketetapan berikut :

 TARIKH : 2HB. dan 3HB. JUN, 2011
 HARI       : KHAMIS DAN JUMAAT
 MASA      : AKAN DIMAKLUMKAN
 TEMPAT   : KTPC, KBIO CORP, KTMSB DAN KGCR

1)  Semua kakitangan di keempat – empat syarikat adalah diminta membuat persiapan bersesuaian dengan apa yang telah kita pelajari melalui kursus amalan 5S yang diadakan pada 22 – 23hb. Disember, 2010 lalu termasuk yang terbaru pada awal bulan ini yang dikendalikan sendiri oleh MPC
2)    Semua Jawatankuasa 5S yang dilantik adalah juga diminta mengemaskini maklumat / Fail – Fail 5S masing – masing
3)        Sudut 5S di syarikat masing – masing juga hendaklah dikemaskinikan
4)    Nama – nama Kumpulan dan layout zon / kumpulan hendaklah juga disertakan / dilekatkan di Sudut 5S
5)    Latihan Odit selama 2 hari kendalian MPC akan bermula seminggu selepas preliminary odit oleh MPC. Kepada VP dan Penyelaras 5S di organisasi masing – masing adalah diminta membuat persediaan mengemukakan nama – nama staff ( termasuk staff dari JawatanKuasa Odit 5S ) seramai 12 orang / syarikat.

Sekian, harap maklum

Email dalaman ( KTPC ) saya  bertarikh 18/5/2011 berhubung pindaan nama – nama ahli adalah dirujuk.

Sekian, harap maklum.


Maka semuanya sibukkan diri berlumba2 nak tunjuk department sapa yg terhebat...


TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB ORGANISASI AMALAN 5S

1)  Jawatankuasa Pemandu/Kerja

1)       Menentukan MATLAMAT perlaksanaan Sistem Amalan 5S
2)       Membentuk pelan perlaksanaan
3)       Menentukan belanjawan atau sumber kewangan
4)       Menetapkan polisi, peraturan serta garis panduan perlaksanaan
5)       Mengenalpasti ahli jawatankuasa dan ketua kumpulan
6)       Menetapkan sistem penghargaan dan ganjaran
7)       Mengawasi/menilai kemajuan perlaksanaan dengan bantuan AJK Odit
8)       Mengawasi kemajuan program dengan pembentukkan ”Standard” yang sesuai berkaitan sistem 5S yang perlu diwujudkan

2)  Penyelaras

1)       Menjalankan tugas kesetiausahaan kepada AJK Pelaksana dan Kumpulan 5S dengan tujuan mengkoordinasi perjalanan program
2)       Menyimpan rekod/minit mesyuarat
3)       Menolong mengurus aktiviti-aktiviti Promosi, Latihan dan Odit
4)       Menghebahkan maklumat terkini perjalanan program 5S dalam Syarikat


3)  Jawatankuasa Latihan :

  1. Bengkel 5S
  2. Bengkel Odit Dalaman 5S
  3. Pengurusan Setor
  4. Pengurusan Fail
  5. Penyediaan ‘Training Need Analysis” ( TNA ) berdasarkan lapuran odit
  6. Mengadakan slot 5S dalam kursus induksi kepada kakitangan baru

4)  Jawatankuasa Promosi :

1)       Menganjurkan pertandingan slogan 5S
2)       Menganjurkan pertandingan 5S di antara zon bagi mengelakkan aktiviti 5S terhenti
3)       Lawatan oleh pengurusan tertinggi ke setiap zon
4)       Promosi 5S melalui email
5)       Pemberian poster – poster 5S kepada setiap zon
6)       Rancang aktiviti peningkatan kualiti yang baru.

5)  Jawatankuasa Odit :

1)       Mengadakan odit dalaman berkala sebelum odit terakhir persijilan 5S
2)       Menyediakan pelan audit dalaman dan mengadakan audit termasuk audit
3)       susulan mengikut jadual yang ditetapkan
4)       Mewujudkan Pasukan Audit Dalaman QE Organisasi
5)       Mewujudkan kriteria audit yang bersesuaian dengan persekitaran Organisasi
6)       Menyimpan dan memelihara semua rekod audit
7)       Menyediakan laporan audit untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Pemandu

6)  Tugas Ketua Kumpulan

1)       Memberi latihan kepada ahli/pekerja
2)       Mengadakan mesyuarat pendek (15-30 minit) sekali seminggu berbincang mengenai pencapaian amalan 5S
3)       Menggalakkan ahli supaya memberi idea dalam mesyuarat
4)       Mewujudkan peraturan/disiplin kumpulan yang perlu dipatuhi oleh ahli kumpulan

7)  Tugas Ahli Kumpulan

1)       Menghadiri mesyuarat yang diadakan – mengambil catatan ringkas
2)       Menyertai aktiviti 5S secara aktif sepanjang masa
3)       Bekerjasama dalam kumpulan
4)       Bertanggungjawab untuk memperbaiki tempat kerja sepanjang masa
5)       Suasana harmoni di kalangan ahli
6)       Mampu membuat persembahan tentang pencapaian aktiviti 5S





KUMPULAN TRUST
KUMPULAN VIGOUR
1
Zulkefli Ahmad
1
Noor Izam Ishak
2
Muhammad Nazmi Abdullah
2
Mohd Fauzi Ismail @ Sharif
3
Md Shahiran Hassan
3
Ku Masharizal Ku Mahmood
4
Azhar Abd Hadi
4
Mohd Nazem Bahurdin
5
Nurshahida Mohd Hashim
5
Shahril Affandi Ramli
6
Azizah Ahmad
6
Mohd Khairul Zakaria
7
Mat Sharif Shaidin
7
Fazidah Mohamad
8
Abdull Rahim Abu Hassan
8
Md Nayan Matt
9
Kanapathy a/l Murugesan


10
Sofiah Abdullah
KUMPULAN VIGOUR
11
Zubaidi Abdullah
1
Noor Izam Ishak


2
Mohd Fauzi Ismail @ Sharif
KUMPULAN DYNAMIC
3
Ku Masharizal Ku Mahmood
1
Annuar Mohd Safar
4
Mohd Nazem Bahurdin
2
Tengku Mohd Nasir Tg Ab Majid
5
Shahril Affandi Ramli
3
Abdul Syukur Ahmad
6
Mohd Khairul Zakaria
4
Ibrahim Ahmad
7
Fazidah Mohamad
5
Ahmad Shiraz Kamarudin
8
Md Nayan Matt
6
Nor Salman Saad


7
Alfa Sudinar Azudin
TIADA KUMPULAN
8
Wan Muhamad Naim Wan Ahmad
1
Tn Haji Muhamad Sobri Osman
9
Mohd Shahizan Sanusi
2
Aniza Ramli
10
Muhamad Hanif Omar Baki
3
Umar Arif
11
Awang Mohamad Razlan Awang Dol
4
Teh Guan Hoe
12
Mohamed Azhar Mohamed Ismail
5
Ahmad Sabki Yusof
13
Azlizawati Jaini
6
Norizan Dollah
14
Mohd Khairul Najmi Ramli
7
Husniyah Yahaya


8
Nurmisha Khor Abdullah
KUMPULAN RAPID
9
Maizan Hj. Hassan
1
Awang Hashim
10
Noor Izam Ishak
2
Mustaffa Said
11
Zakinudin Bakar
3
Jali Jusop
12
Isrozaini Ishak
4
Wan Sharina Wan Osman
13
Nazri Kamaruddin
5
Rohiza Sudin
14
Ilias Md Rashid
6
Zaharah Ahmad
15
Abd Halim Saadin
7
Azian Zakaria
17
Rosemayatee Osthman
8
Siti Nadia Mahayadin
18
Nor Ameera Hassani
9
Anas Aidi Md Rozai
19
Ramlah Ahmad
10
Mohd Firdaus Zolkifli
20
Salinda Hashim
11
Mohammad Yatim
21
Khairul Fithri Osman
14
Zarina Awang


15
Rosly


16
Ruslizan Mustaffa



Aku bubuh kat sini bukannya apa... senang staff KTPC nak refer. Nak buka or hantaq e-mail kat KTPC tu kena hati2. Nanti depa cop pembocor maklumat. Bukannya apa... nanti kena macam Aniza dan... 

e-mail Noriza Dollah (HR Manager dan Company Secretary KTPC)


Tarikh: 24.5.2011
Masa: 9.21 am

As-Salam dan selamat sejahtera,

Sila maklum bahawa tugas-tugas Puan Azian Zakaria akan diambilalih oleh Puan Aniza Ramli berkuatkuasa 30 Mei 2011.  Puan Aniza juga ditugaskan membantu Setiausaha Syarikat.  Beliau akan berurusan terus dengan VP berkenaan maklumbalas dan kertas kerja yang akan dibentangkan kepada Lembaga Pengarah KTPC dan juga anak-anak syarikat.

Saya berharap semua kakitangan dapat memberi kerjasama kepada beliau.

Terima kasih.

NorizanDollah
Norizan binti Dollah
Kulim Technology Park Corporation Sdn Bhd
Suite 3.01-3.02, 3rd Floor, KHTP Business Centre
Kulim Hi-Tech Park
09000 Kulim
Kedah
Tel  :    604-403xxxx
Fax :    604-403xxxx


Puan Aniza dulu Secretary Hj Sobri dah kena transfer jaga Admin. Kesiaaannnnnnnnnn ke diaaaa...... Lagu ni la puak PAS... Kalau bagi tau kata org depa yg dok bocoq maklumat, TOBAT LAHONG depa nak percaya. Hj Awang pulak masih penin lalat dok pikiaq isu information leakage.

18 comments:

Anonymous said...

5s adalah topik kegemaran Hj Sobri selaain dari mengorat minah2 di ofis dan di KL. Sapa2 yg tera buat 5s boleh la dapat promotion bulan 6 nak mai ni, ada la dapat 2 atau3 increment kot. Selamat menghadapi audit MPC semua rakan dan taulan.
Ada org bagi tau yg suspect pembocoran maklumat ni HJ Sobri dah nak dapat dah & satu laporan polis akan dibuat tak lama lagi, baguih la tu HJ. jangan buat kesilapan tuduh org yg tidak bersalah sudah la. Ingat dosa kesilapan tu kita yg kena tanggung dan akan menghantui kita. Kata orang periuk nasi kita kalau tak mau kena kacau, kita jgn kacau periuk nasi orang bro. Apa pun suspek utama aku pembocor maklumat ialah org PAS, hangpa nak tau, aku dok suspek HJ jugakla, mungkin org yg sibuk2 jaga 5S ni kot

Anonymous said...

Kalau Kerajaan Negeri Kedah hantaq mai Hj Sobri & Hj Awang ke KHTP hanya untuk buat 5S ni buat apa? Dulu pun dah ada ISO dah. Ni kerja untuk tahap Pengurus saja yang buat. Kalau tahap Mr President atau Mr Vice President, kena la buat keja yang lebih banyak lagi, takkan nak buat kerja nak bagi tempat nampak kemas dan dok kesah nak buat line style macam production line kat kilang. Kalau atas meja kita kosong saja, maknanya kita takdak keja. Masa tu nanti Hj Sobri nanti kata, sapa yg meja dia kosong, depa ni tak dak kerja kot, nanti boleh la dia terminate depa2 ni yg selalu dok bangkang dia kat office tu

Anonymous said...

five ass harkkhptuih

pada masa yang sama haji2 ni dok samun habis harta syarikat.bikin serupa bapak depa punya syarikat.adeei piiirah.
yela nak kaburi mata geng2 ahli neraka kat dalam ofis tu a.k.a geng pro kerajaan barisan totok.tu la yg pakat hantaq habis transfer staf yg confirm ahlul nuraka ni pi dok diam2 kat anak2 syarikat.manakala ahli2 syurga yang tinggal la ni di tingkat 3 tu dok kalut dgn five ass,maka ahli2 syurga ni pun pada masa yg sama dok sibuk rompak harta2 syarikat.almaklum la pilihanraya nak dekat dah.harta mau kena cari pasai mau bg sama itu jentera2 pasberg bikin ceramah sama pasang bendela.oh ye hj awang boceh ni satu hal,memanjang je out station.hai sibuk dok cari kenderaan terpakai ke haji?kereta kat umah dia ni pun mmg banyak dan bermacam2 jenis dan brand.klu tak caye tanye la kat mat yatim atau boleh terus direct tanya kat hj awang ni.tak kan la pak haji nk menipu kot.....

Anonymous said...

KHTP berada dalam Parlimen Padang Serai.Sebab tu hangpa pun kalut dan serabut macam UMNO Padang Serai.KHTP berebut RM sesama sendiri.UMNO Padang Serai rebut kuasa.
Kalau orang kata semua Melayu bodoh pianh hangpa marah.Melayu dalam PAS pun bodoh .Melayu dalam UMNO pun bodoh.Melayu yg ada dalam KHTP lagi bodoh.

Anonymous said...

Anon 7.51 am, sedapnya mulut.. melayu dlm KHTP lagi bodoh yaaa.. kalau takde melayu-melayu bodoh tu.. dah lama KHTP bungkus laa bodoh...sebab melayu yang datang dari PAS gantikan melayu sebelum lagi bodoh dari tahap bodoh... bodoh sombong.. bodoh bangang.. bodoh biadap... kalau tidak.. melayu sebelum tu kat KHTP tu sebodoh2nya pun.... bawak masuk projek berjuta-juta.. bukan mcm kamu yang bodoh mengatakan orang bodoh..

tapi kalau kata Melayu PAS yang ada kat KHTP sekarang ni bodoh.. tu memang betul... sebab kamu dan dia memang bodoh...

Anonymous said...

Apa la pi kutuk kata Melayu bodo, Melayu pandai la, sampai ada kerja di NASA, di Singapore dan punya otak bergeliga. Melayu kat KHTP/KTPC memang pandai, tapi la ni dah kurang sebab kena terajang keluaq oleh Melayu PAS yang terbukti kurang cerdik, hanya fikir untuk diri sendiri, tak mau fikir periuk nasi orang lain. Ada jugak org mcm Hj Fitri & Hj Anuar, kalau masa BN/UMNO, mereka lebih dari BN/UMNO, bila mai PAS, mereka lebih PAS dari PAS, siap ubah pakai songkok/ketayap, spender pun siap ada logo PAS, tak caya tanya kat bini depa, tu la MElayu yg kurang cerdik yg ada la ni. Dulu susah nak kira dgn jari kalau kata Melayu bodo. Tu jgn kata org bodo, nanti kita yg bodo. AKU SOKONG KENYATAAN BAHWA DULU OK KHTP, HANYA SEKARANG MENUJU KEGAGALAN/TOTAL FAILURE

Anonymous said...

Dalam golongan pandai pun ada puak bodo dan bahlul.Puak yg ada degree pun ramai bodo.Ada juga MB bdo.Menteri bodo,CEO bodo,Manager bodo.Bagusnya bodo-bodo depa pun masuk lebih tebai drp hangpa.Hangpa yg cerdik makan kuah.Depa yg bodo makan isi.Itulah alam Melayu hari ini.Terutama di Msia dan di KHTP.

Anonymous said...

Fresh 5ass yang selalu dibooking oleh d facto(aljuburin).calon-calonnya

1.Annua Saffar(selalu kena booking)
2.Awang
3.Sobri
4.Shiraz
5.Shahiran

p/s:Fithri hang nya ass tak best.Tak montok

Anonymous said...

lu olang melayu BN ka PAS ka apa suma pun bodo...hali2 lawan mau kasik tebalik sendili lu oalng punya bangsa...selupa cina tengok lu olang wa mau gilak saja...bodo lu olang....,wa pun helan apasat mau lawan kuat2...wa ala kawan ustad maa...lia ala cakap itu lu olang punya nabi pun ala sayang lia punya bangsa...nabi woo...ini lu olang mau mati punya bangsa pun lagi mau bunuh lu olang punya sendili bangsa..Lu BN ka ..Pas ka...Anuat Belahim ka..suma melayu kaa...suma bolo..talak baca kitab punya lu olang...

jaga rakyat said...

melayu pas bodo,melayu umno bodo.melayu pkr bodo.melayu khtp bodo.yang cerdik cina dap.yang pandai cina mca.yang pintar cina gerakan.
cina pkr

hangpa bandingkan semua ini sapa bodo.sapa cerdik.

KhairiJamalludin said...

Suka pula saya tengok blog ni. Tak apa. Apa-apa hal saya akan bantu mereka-mereka yang bantu saya.

Selepas saya bersara sebagai Ketua Pemuda Umno, saya mungkin akan berpindah ke Kulim. Sediakan saya satu kerusi BOD di KHTP.

Anonymous said...

Aku bagi hang kerusi BODoh satu di KHTP, no problem

Anonymous said...

Saalam Hj Sobri, aku selalu dok baca kat sini, aku nak nasihat hang pi la balik kerja di kilang pasai apa yang hang nak buat ni sebijik macam kilang aku dok buat, 5S he he he, hang memang jenih yang tak tau buat keja langsung, gaji buta dan syok mengorat bini orang dan minah KL saja keja hang, gaji gila punya banyak, rate Kulim kira gaji hang ni gred A la

Anonymous said...

apa yg nk diherankan sngat dgn si sobri ni. inilah PAS = parti ajaran songsang. Ingat PAS ingat Zina, Ingat PAS ingat Kohalal, Ingat PAS ingat syurga neraka mak bapak depa yg punya.PASS PISS PUSS.
Oh ye.sebodoh-bodoh melayu khtp dulu diorang tak la pulak menganiaya sesama bangsa melayu.lepas tu sebodoh-bodoh diorang pun tak pernah langsung nak ungkit pasal bonus & kenaikan pangkat yg diberi pada geng2 jilat yg bijak bistari yg dok ada la ni.bodoh-bodoh diorang khtp tersenarai dalam taman teknologi terkemuka di dunia yg jd pilihan utama pelabur.bodoh-bodoh rupanye diorang semua tu kan kan kan.tinggai yg dok ada kat tingkat 3 la ni melayu khtp yg semuanya bijak bistari.

Anonymous said...

Tok Hj Sobrie, hang ni dah nyanyuk atau masih tak tau hang la ni dah kerja jadi bos jaga taman teknologi, bukannya kerja sebagai manager di kilang hitachi metal/renesas. Apa ni dok ingat 5s saja, dah tak modai dah PAIH la ni

Anonymous said...

Hj la kot kalau nak bagitau bodo piang nie di KHTP, sampaikan petak parking camrie dia pun kena pi lukih kat dpn biz ctr tue

Anonymous said...

HJ SOBRI=MANAGER=PRESIDEN+CEO? it does not make sense to me bro

Anonymous said...

Aku agak la org PAS Sg Petani mesti defend Timb Presiden Kawasan depa dgn kata, tengok ada jugak Hj Sobri ni idea untuk memajukan KHTP. Ha Ha Ha, tu memang alasan yang tak boleh diterima akal, tapi Sanusi Setpoi mesti suka alasan tu. 5S pun 5S la Hj, tapi kalau tak dak investment tahun ni ke KHTP, tak dak lah bonus atau elaun kena la tarik balik kot dgn Chairman

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top