Posts Terkini

Wednesday, May 18, 2011

Ops Pemutihan Di KTPC.

Pada awal Mei, dunia telah digemparkan dgn ops Geronimo oleh Amerika Syarikat yg berjaya membunuh Osama bin Laden di Pakistan.

Kini kita tiba di bulan Mei, bulan yg agak bersejarah di Malaysia; pastinya kita semua ingat tarikh 13 Mei 1969.  Tarikh 11 Mei pula merupakan ulangtahun penubuhan parti keramat UMNO.

Pengurusan tertinggi KTPC juga telah memilih bulan Mei 2011 utk melakukan operasi pemutihan secara besar2an melibatkan orang2 yg disyaki membocorkan maklumat kpd laman blog hinggalah menimbulkan kemaluan yg teramat besar kpd Tuan Haji Muhammad Sobri Osman (THMSO), Presiden, KTPC, kerana terpaksa menjawab panggilan telefon dgn pihak Wisma setiap kali artikel baru disiarkan di laman blog.  THMSO berdasarkan laporan perisiknya amat percaya kebocoran ni didalangi oleh orang dlm, dan beliau telah mendapatkan khidmat bantuan dari beberapa orang pakar utk menyiasat kes pembocoran maklumat di KTPCPakar2 tu terdiri dari Tuan Hj Awang Hashim (VP), Tuan Hj Annuar Mohd Saffar (VP), Pn Norizan Dollah (Manager) dan  En Ibrahim Ahmad (Asst Manager).

Setelah hampir lima bulan menjalankan siasatan rapi dan terperinci, hasilnya diserahkan kpd THMSO.  Maka pada 2 Mei 2011, OPS PEMUTIHAN ni dimulakan dgn menukar seorang Penolong Pengurus, Bahagian IT dari syarikat KTPC (parent company) ke anak syarikat Kulim Golf & Country Resort (KGCR).  Akibat terlalu tertekan dgn penukaran tersebut, selang  saja beberapa hari; individu ni telah mengalami tekanan emosi dan akhirnya dimasukkan ke Hospital Metro, Sg Petani dan disahkan mengalami tekanan darah tinggi.  Bagaimana pun, keadaan mangsa dilaporkan stabil dan beliau sudah pun dibenarkan keluar dari hospital.  Beliau juga khabarnya diberi ubat penenang dan dinasihatkan oleh doktor supaya berehat sepenuhnya di rumah bagi menenangkan fikiran yg masih bercelaru/serabut.  Tak diketahui pula berapa harikah MC yg beliau dapat.

Langkah pertama ni akan disusuli dgn pertukaran seorang lagi eksekutif KTPC pada pertengahan bulan Mei ke satu lagi anak syarikat iaitu Kedah BioResources Corporation (KBioCorp).  Utk melengkapkan ops ni, Pengurus Kewangan juga akan dipindahkan dari KTPC ke KGCR, juga tanpa dikenakan sebarang yuran perpindahan.  Selain dari ketiga-tiga mereka tersebut, dua lagi individu dari KTPC juga berada dlm perhatian dan siasatan THMSO.  Diberitakan terdapat spy yg baru direkrut oleh THMSO tetapi belum diketahui umum di KTPC.  Mereka ni langsung tak disyaki oleh kakitangan di KTPC menjadi spy kpd THMSO.

Disebalik polisi pemutihan ni pula, penyokong dan ahli PAS di KTPC diberi ganjaran dgn KENAIKAN PANGKAT, BONUS LEBIH DAN KENAIKAN GAJI LUMAYAN.  Sebagai contoh, lihat sahaja kes Hj Shahiran yg gajinya tersilap kira tahun lepas telah di ‘adjust’ kembali tinggi kat bawah.  Mereka yg dinaikkan pangkat di KTPC oleh THMSO pada tahun lepas dan tahun ni akan faham siapakah mereka ni dan di pihak manakah mereka berada ketika ni.
Tuan Hj Awang Hashim bagaimana pun belum boleh merasa selesa kerana maklumat tetap bocor dan apa yg beliau harapkan dgn menukar kakitangan yg disyaki bocorkan maklumat ke laman blog akan menutup segala kebocoran itu, masih belum menjadi kenyataan sehinggalah ke hari ni.

Inilah mimpi ngeri kepimpinan yg dilantik PAS di KTPC setelah dimalukan dgn pelbagai pendedahan maklumat dalaman syarikat dlm laman blog;  THMSO terpaksa pula berbohong dgn pihak Wisma dgn menyatakan semua yg dilapor di laman blog mengenai KTPC adalah tak benar dan fitnah semata-mata.

Kalau tak benar, mengapa sekarang berlaku pertukaran kakitangan dari KTPC ke anak syarikat...? Mungkin Pengurus Sumber Manusia KTPC boleh menjelaskan polisi terbaru ni jika ianya bukan ops pemutihan/’ethnic cleansing’ utk membersihkan KTPC dari pengaruh atau saki-baki BN/UMNO.

Jelas sekali bahawa THMSO sudah tak berupaya menjelaskan sebab berlakunya pendedahan maklumat tersebut dan masih gagal hingga ke hari ni utk mencari punca kebocoran maklumat sulit KTPC di laman blog, yg sebenarnya memang maklumat yg amat tepat, benar dan fakta semata2.

Begitulah secebis kisah kehidupan di bawah PAS Kedah Sejahtera di Kulim Hi-Tech Park. 

Rupa-rupanya isu maklumat bocor ni belum settle lagi walau pun THMSO telah mengarahkan Tuan Hj Awang Hashim menyiasat sejak dari bulan Januari 2011. 

Seperti biasa aku akhiri coretan dan sembang kali ni dgn contoh beberapa e-mel yg bocor seperti di bawah:


E-mail Amera (receptionist)           
Good Day!
Dear, All

The updated name of list telephone directory for May 2011 as per attached.
Please be informed the extension number of staff as follows:-

Ms. Aida binti Zainol Abidin (New staff)              Ext. No. : 120
(Executive for Legal Dept.)
Mr. Syahizan bin Mohd Sanusi                               Ext. No. : 149
(Executive for IT Dept.)
Mr. Mohd Khairul Najmi bin Ramli                        Ext. No. : 149
(Executive for IT Dept.)

Thanks and regards,
NOR AMERA BINTI HASSANI
(ADMINISTRATION DEPT.)
KULIM TECHNOLOGY PARK CORPORATION SDN BHD
SUITE 3.01-3.02, 3RD FLOOR
KHTP BUSINESS CENTRE
KULIM HI-TECH PARK, 09000 KULIM
KEDAH DARUL AMAN, MALAYSIA.
TEL:  (6) 04 – 403xxxx FAX:  (6) 04 – 403xxxx
EMAIL: xxx@khtp.com.my


E-mail Hj Patrick pasai gangguan bekalan air (sekali dgn attachment)

Tuan/Puan,


Dikepilkan pemberitahuan SADA mengenai Gangguan Air di kawasan-kawasan termasuk KHTP pada Ahad, 8 Mei 2011.



Sekian, harap maklum.

Patrick




E-mail Hj Fithri jemput kenduri 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.



Saya mewakili Isteri dan keluarga manjemput seisi KTPC dan KTPCC kerumah bermula jam 1230 untuk makan tengahari pada 5 May 2011.



Sekian terima kasih.



Khairul Fithri Osman
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

(hai kenduri lagi; syukur kot pasai ada orang dah kena transfer ka ni...?)

16 comments:

naga hitam said...

depa ini belajak dari peranagi umno jugalah.pulunlah masa da kuasa dan jawatan.masa umno dulu pun apa korang.hari ini giliak puak PAS lah pula sapu bersih dan licin.rupanya hitech tempat buat duit dan harta.Masa umno dulu dah wujud dua tiga orang jutwan songlap.Kini giliak PAS pula buat duit kearah jutawan songlap.Kalau aku pun ada kat situ ada peluang aku sapu juga.Bukan senang nak jadi kaya raya.Hangpa ingat hangpa tu baguih semua ke.Orang politik UMNO ke PAS ke serupa sahaja.Yang susah pekerja biasa kerja macam nak mampuih .Yang senang tu yang ada pangkat dan kuasa.Semua haprak belaka.

mala aun said...

Bulan Mei adalah ulangtahun penubuhan UMNO.Bulan Mei juga UMNO Bahagian Padang Mesyuarat di kawasan hitech.Bulan Mei juga terdapat Ketua Bahgian Padang Serai diselongkar isu Dijuburi.Aku ingat dalam PKR sahaja ada.Dalam parti UMNO hampa pun ada juga.Bertuah lah bulan Mei.Kah kah kah kah kah.

Anonymous said...

Awat takdak sorang pun ahli parti "pertubuhan sesat nak hudud tapi tikam ekor tiap-tiap minggu" berani menjawab apa yang berlaku di kulim hitech ni? yang tulis pun dok beralih cerita lain saja, sedang isu yang ditulis tak dijawab langsung.

Serupa dengan Anwar bila ditanya, adakah beliau menyumbat daging bawahnya kedalam tempat terlarang, dia jawab : U wartawan mana? Boleh naik pangkat cepat ni. Bagi yang berfikir, tentu tahu bahawa tiada kaitan langsung natara penyumbatan daging bawahnya ketempat terlarang dengan kenaikan pangkat wartawan.

Anonymous said...

masa zaman BN dulu pun Dato Shukri buat pembersihan juga.Dia pun jaga kroni dia juga.Tapi dia dah kaya raya.Hidup senang di KL katanya.Tapi sabaklah sat.Bila BN menang esok dia balik semula ke Hitech hangpa pula senang balik.Saleh Cina dan Kadiak Mamak tu seronok lah.Hangpa pun tumpang sekaki.Hidup ini ibarat roda.Hari ini hari depa esok hari hangpa lusa hari depa balik.Yang mampuih dan kena jual rakyat biasa.

Anonymous said...

Sapa Saleh Cina & Kadiak Mamak, setahu aku Saleh Cina ni kamceng dgn Hj Fithri, selalu buat biznes sekali. Kadiak Mamak tu lak yg aku dengar crite ialah geng kepada salah seorang staff kat KTPC Construction. Awat depa ni kroni Dato Shukri ke? Kalau ada crite boleh share dgn kawan2, tapi aku rasa pasai dia dok di KL senang, tu dia pasai dapat kerja yg offer gaji gila2 punya di KL, setelah ditolak keluar oleh PAS yg berwakilkan Hj Sobri, yang tak sabar2 nak tawan KHTP dari UMNO/BN. Betoi hidup ni ibarat roda, tapi kalau dari parti Islam, takkan nak buat benda yg tak elok kot seperti apa yg berlaku sekarang? Apa pun memang betoi, PAS Kedah tak ada jawapan untuk KEGAGALAN PENTADBIRAN YANG SEDANG BERLAKU DI KHTP. PAS TERUS DIAM DAN MEMBISU SAHAJA. Untok makluman saudara di atas, pembodek Dato Shukri di ofis KTPC adalah sama sahaja seperti sekarang, top 3 ialah Hj Annuar, Hj Fithri dan Hj Patrick. Saleh Cina dan Kadiak Mamak pun aku ada dengar crite masih dapat kontrak dari KTPC. Pada fikiran aku la, depa bi bukan kroni sapa2, tapi lebih kepada opportunis sahaja, business as usual la katakan. Time Dato Shukri dulu dia ada good management team, tapi la ni semua dah jadi opportunis dalam ofis kat tkt 3, khtp business centre tu, yg dulu receptionist pun la ni dah boleh jadi purchasing manager, tahniah bro & SEMOGA KEDAH SEJAHTERA SELALU DI BAWAH LINDUNGAN BULAN

Anonymous said...

Dato Shukri pun one man show juga dulu.Sebab sebelum ini ada restruktur semula.Organisasi inilah yang dipraktis sekarang yg dirancang zaman BN nak padam.Anuar dgn Shukri setahu aku macam kunyit dengan kapor atau anjning dengan kucing.Zaman tu pun dsh ada projek isi temolok.Tak payah gebanglah.

Anonymous said...

Yang komen kata "zaman BN dulu Dato Shukri pun ada operasi pemutihan juga", memang sah menipu.

Dulu masa zaman BN tidak ada faktor politik langsung dalam pelantikan, sekarang, tidak ada lantikan tanpa pengaruh politik.

Anonymous said...

Yang aku tau dulu masa BN/Dato Shukri, bukan semua yg keja di KTPC tu UMNO, ada yg PAS (Zaharah, Rohiza, Shahiran), PKR (Annuar, Aminudin Shuib, Mokhtar, Nash) tapi tak dak apa2 ops pemutihan pun, malah bonus semua dapat sama rata.
Anon 12.52, FYI, Dato Shukri bawa masuk Anuar sebab depa sama2 blajaq di Missouri Uni, US. Yg jadi anjing dgn kuching tu apabila Det Kalid jadi MB, Anuar sudah guna keldai dia Sabrina PU3 Kulim utk gulingkan Dato Shukri, tapi tak dapat bertakhta di KTPC. So, yg ada la ni org. chart KTPC tu semua direncanakan Anuar, dan di 'endorse' sahaja oleh HJ Sobri. Mcm jugak la ni pun, proses pemutihan aka transfer ni semua direncanakan oleh Hj Anuar la, sapa lagi, dan di sintok limau sahaja oleh Hj Sobri & Hj Awang. Dato Shukri yg aku perati bukan one man show, dia dulu ada kekuatan tenaga yg betul2 profesional yg buat kerja membantu dia, sebab TU LA laju dpt FDI, bukan mcm sekarang ni, Penang dah jauh tinggai Kedah dalam menarik FDI, dulu projek besaq2 elektronik masuk KHTP, la ni jadi terbalik pulak, yg kecik2 masuk KHTP (Whizz, LMA, St Gobain), yg besaq pi Penang (Honeywell, Ibiden).
SYABAS DAP PENANG DAN PAS KEDAH. JOB WELL DONE.
PENANG SEJAHTERA; KEDAH TAK BERMAYA

Anonymous said...

Lagi satu whistleblower lupa tulih ialah Puan Aniza, Secretary Hj Sobri juga dah ditransfer keluar, dan diganti dgn Cik Fazidah Joned. Jadi salah satu lagi suspek pembocoran maklumat sudah kena pindah. Pengurus Kewangan KTPC juga dah transfer ke KGCR. Selamat la KTPC untuk puak Hj PAS control sebab duit First Solar dah masuk dah 10juta, kenyang sakan la kontraktor PAS/PKR akan dapat projek naik taraf bangunan KTPC, atau pun Kadiaq Mamak dah sapu semuanya? Sila beri input anda, semua geng di tkt 3 (level 3 boys). Ni kira nak lawan la dgn level 4 boys zaman pak lah dulu

Anonymous said...

gambar mak-mak lampir pun ade jgak

SEEERRRRRAAAAAMMMM!!!

sesapa yg putih kat tingkat 3 tu aku kenal sangat.putih-putih,sihat-sihat,gebu-gebu,tembam-tembam,montok-montok,merah-merah,jambu-jambu.tak lain dan tak bukan mr VP ehem sorang tu la.ttg staf ktpc yg jd geng mamak akawana tu pun aku kenal sangat.lepas ni jgn lupe buat kenduri kesyukuran bro.kenduri pisang pun kire ok jgak.tak lupa juga kepada si pencacai ostaz jijan ni aku nak bg ucapan tahniah sbb musnahkan UUM tempat anak melayu & anak jati kedah kita menuntut belajar.ptuuihh

p/s:ini semua adalah fitnah puak-puak BN,jangan bace blog fitnah ni.ptuuih

Anonymous said...

Ooooo Kadiaq Mamak Akawana, dia ni zaman Dato Shukri pun dpt banyak projek, la ni dgn PAS pun dapat kontrak KTPC. Kira ni mcm talam dua muka la kot.
Apapun tukaq la staff mcm mana pun, kalau geng sendiri yg bocorkan maklumat, nak buat camna, bila aku tengok email company tu masih boleh dibaca kat blog ni, maknanya sendiri kena mau ingat la Hj Bri, hang dok rekrut spy baru pun, masih tak dpt nak check maklumat bocor. Hang kena ingat maknanya maklumat bocor ni dah mula sejak hang mai di KTPC May 2008 hinggalah la ni May 2011, berapa tahun dah tu? 3 tahun dah, hang dok kena muhong kat WISMA. Tak pa PRU13 koih dok dekat dah, sabaq sat no.
Lagi satu aku nak komen yg Anon kat ataih ni, Detektif Norizan HR tu dua kali tengok mcm PKR Zuraidah la pulak, aka mak lampir, memang menyeramkan bro

Anonymous said...

masing-masing pakat tegak benang basah.Pada hak nya serupa sahaja.Dulu pun masa BN KHTPC ini dah mula goyang juga.Malap macam sumbu pelita minyak nyok.Bila zaman PAS pun serupa jugalah.KHTPC dok berniaga jual tanah sahaja.Berapa lama nak boleh tahan.OOOOOOi komisyen agaknya dah jadi budaya laaa.Pi mai pi mai tang tu jugalah.Semua jadi lanun dan musang buah.Zaman BN pun ada kroni zaman PAS pun ada kroni.Yana lain memang susah nak lah nak cari rezeki kalau tak ada kira-kira.Cakap pasai melayu dan islam tapi semua pedukang.Ketuanan Melayu tapi yang kenyang toke bukan melayu.Satu lagi cakap pasai Islam tapi sapu macam kapai selam.Auta je lebih.

Anonymous said...

Cakap pasai Islam ke ,Melayu ke dua benda tak boleh percaya.Duit dgn burit.

Anak Sg Kob said...

Lagi satu ialah ........jubok pun jgn percaya juga.kah kah kah kah kah

Anonymous said...

saudara anak sg kob

pungkoq baboon klu make up cantek2 lawa2 pun geng2 pandi kutty rakyat & parti angkat sabun ni depa balon jgak.mcm depa dok balon projek 10 ringgit di ktpc ni la.pakat dok hurong pa lalat taik lg aku tengok.kah kah kah

Anonymous said...

Matlamat penubuhan KHTP bukan untuk jual tanah, tanah itu dipajak. Tetapi matlamat lebih utama ialah pemindahan teknologi dari negara luar ke Malaysia, dengan cara kilang di situ mengambil pekerja tempatan termasuk jurutera, dan belajar teknologi tinggi. Jadi graduan keluaran tempatan dapat mencari kerja. Tapi PAS anggap itu sebagai lubuk emas, jadi kerja cara Islam yang depa promote dah tersasar, lagi satu kerja adalah ibadah, ini pun dah tersasar. Depa ingat ada title Hj kat depan tu dah Islamik la. Sebenarnya ianya terletak di hati kita. Dulu yang aku dapat tau masa BN tak la seteruk la ni. Depa bagi yg betui2 tau buat kerja yg uruskan KHTP ni, tak la bagi kat org yg tak dak pengalaman langsung, tu la jadi berserabut la ni

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top