Posts Terkini

Monday, September 12, 2011

Analisis KHTP Dlm Kontek Pelaburan Industri Pengeluaran Photovoltaics (PV)/SOLAR Panel Di Malaysia.

Kemas kini senarai pelaburan kilang PANEL SOLAR/PV di Malaysia
BIL
NAMA
NEGARA ASAL
LOKASI
PRODUK
KELUASAN
JUMLAH PELABURAN
1.
First Solar
U.S
Kulim Hi-Tech Park
Solar panel
(thin-film)
180 ekar
RM2 billion
2.
Q-Cells
Jerman
Selangor Science Park II
Solar cells
40 hektar
RM5 billion
3.
AUO SunPower
U.S & Taiwan
Rembia, Melaka
Solar panel
51.2 hektar
RM1.8 billion
4.
Tokuyama Corp
Jepun
Samalaju, Bintulu, Sarawak
Polycrystalline silicon
200 hektar
RM1.8 billion
5.
TS SolarTech Sdn Bhd
Malaysia
Penang Science Park
PV cells

RM94 million
6.
TCTI (Twin Creeks Technology Inc)/Red Solar
U.S
Perak Hi-Tech Park
PV cells
40 hektar
RM1 billion
7.
EQ Solar
China
Senai High Tech Park
Solar module & cells
10 hektar
RM1.7 billion
8.
STX Corp
Korea Selatan
Senai High Tech Park
Solar cells
Belum diumumkan
RM1.5 billion
9.
Bosch Solar Energy AG
Jerman
Batu Kawan, Penang
Solar panel
80 ekar
RM2.2 billion
10.
SolarTIF
Malaysia
Trengganu
Solar panel
1.2 hektar
RM20 juta
11.
Solexel Inc
U.S
Senai High Tech Park
PV cells (photovoltaic)
100 ekar
RM2.8 billion
(Nota: Syarikat di nombor 1, 2 & 3 sudah beroperasi)

Berdasarkan jadual di atas, kita dapat melihat dgn jelas bahawa pelaburan utk industri solar semakin meningkat di Malaysia, tetapi TIADA LANGSUNG di Kulim Hi-Tech Park (KHTP) selepas First Solar (tu pun hasil pelaburan masa zaman sebelum PAS perintah Kedah).

Sepatutnya setelah mendapat pelaburan pertama utk pengeluaran panel solar di Malaysia, maka sepatutnya  tidak ada masalah utk mendapat pelaburan tambahan dari syarikat solar yg lain, memandangkan terdapat bekalan tanah industri yg lebih dari mencukupi.

Jika kita lakukan satu lagi analisis pula, berdasarkan kepada individu yg mentadbir syarikat pengurusan taman teknologi, maka kita akan mendapati bahawa pelaburan First Solar, EQ Solar, STX Corp dan Solexel Inc adalah diterajui oleh Y.Bhg Datuk Ahmad Shukri Tajuddin, bekas Group CEO KTPC & la ni CEO Senai High Tech Park (SHTP).
CEO SHTP vs CEO KHTP
Soal kepimpinan ini adalah salah satu sebab utama mengapa KHTP tidak lagi berdaya utk mendapatkan pelaburan baru, terutamanya utk syarikat pengeluaran panel solar.

Jelaslah kat sini, isu besar yg dihadapi KHTP ialah yg melibatkan kepimpinan organisasi KTPC.

QUESTION: WHAT IS LEADERSHIP (EITHER YOU HAVE IT OR YOU DON’T)…..?

ANSWER: IN THE CASE OF KHTP/KTPC, OBVIOUSLY NOW THEY DON’T HAVE IT…..!

SUGGESTION: KHTP, PLEASE GET FEDERAL GOVERNMENT/NCIA ASSISTANCE IMMEDIATELY

The bottom line & the proof are in the investment gained & not by other actions.
Sekali sekala boh orang putih sikit tak pa kot nooooo…..

6 comments:

Anonymous said...

Tu dia aihhh, begitu banyak pelaburan solar panel sampai RM15 billion dah. Satu pun HJ PAS tak bawa mai KHTP lagi. Seperti gambaq tu la, dok lena rupanya di kerusi empuk Presiden KTPC, sedangkan orang lain sudah berlari laju meninggalkan KHTP jauh berada di belakang

Anonymous said...

Pengerusi KHTP & Presidennya sibuk nak tambah cawangan masing2. Sorang dah tambah, sorang lagi baru fikir nak tambah, tapi dah ada calon. Cuma belum berani dgn bini. MB pulak dengaq kata bini 2 jugak, jadi mana la sempat nak pi buat keja cari pelaburan FDI ni, sebok dgn hal2 dunia yg lain, sampai tertinggal kerja. Tapi tak pula lupa ambil gaji setiap bulan

Anonymous said...

Tanah kat KHTP masih ada banyak, apasal pelabur tak nak datang, walau pun sekarang dikatakan 'rasuah free' & tiada urusan wang di bawah meja? Tolong la jawab soalan ni Tuan2 Haji di KHTP

DKS said...

Kalau Hj kita tu tak mau jawab..... aku tengah dok compile tanah kosong di KHTP.

Anonymous said...

Memang betul pun Hj Sobri ni ada masalah kepimpinan atau pun leadership kerana kakitangan kebanyakannya sudah hilang kepercayaan terhadap beliau

Anonymous said...

Sebenarnya kedudukan Hj Sobri sebagai Presiden juga dalam bahaya kerana MB Kedah juga menghadapi serangan dari PAS sendiri. Kalau MB Kedah bungkus, alamat Hj Sobri juga bungkus sebelum PRU13, kena ganti dengan calon lain yang lebih berkaliber

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top