Posts Terkini

Tuesday, September 17, 2013

Pertindihan Portfolio EXCO Kedah Perlukan Pencerahan Dari MB.

Jika kita kaji portfolio yg ada di Kedah la, terdapat dua portfolio yg mempunyai pertindihan iaitu Exco Industri dan Pelaburan dan juga Exco Komunikasi, IT dan Teknologi Tinggi. Yg menjadi pertindihan ialah Industri dan Teknologi Tinggi la ni berada di tangan dua Exco yg berlainan. Hal ni tak sepatutnya terjadi di Kedah.

Adalah dicadangkan kpd YAB MB Kedah agar dapat memudahkan perjalanan pentadbiran negeri Kedah dgn menempatkan portfolio Industri dan Teknologi Tinggi pada seorang Exco sahaja berdasarkan pengalaman masa terdahulu.

Exco Komunikasi & IT ni sebenarnya amat besar tanggungjawab dan tak hanya berkisar di satu tempat sahaja iaitu Kulim. Ianya juga tak patut ditambah dgn Teknologi Tinggi dihujungnya. Sapa yg draf pembahagian portfolio ni pun kita kena tanya jugak apa sebabnya dia buat mcm ni.....? Adakah org yg pegang Exco tu ada kena mengena dalam hal ni.....?

Manakala teknologi tinggi di Kedah juga bukan hanya ada di Kulim Hi-Tech Park (KHTP) sahaja, tetapi mencakupi seluruh negeri Kedah, sebagai contoh kilang komposit ACM di Bukit Kayu Hitam juga mempunyai elemen teknologi tinggi.

Manifesto BN Kedah mengenai penubuhan Rubber City juga mempunyai elemen teknologi tinggi. Teknologi tinggi ni adalah proses dan bukannya dikategorikan mengikut tempat dan tertumpu kepada industri elektrik & elektronik (E&E) sahaja.

Ni YB berkenaan kena ingat. Jangan ingat nak jadi Ahli Lembaga di KHTP & nak ambik elaun meeting sahaja.

Sebelum MB membuat rombakan Lembaga Pengarah PKNK atau menggantikan Ketua Eksekutif PKNK (memang patut kena ganti pun) dan anak syarikat, apa salahnya jika peranan portfolio Exco ni diselaraskan agar tak terjadi dua portfolio Exco menjaga Kulim Hi-Tech Park kerana dalam KHTP ni ada industri yg berteknologi tinggi. ni yg menjadi isu dan bualan di Kedah.

Cadangan di sni ialah agar meletakan seorang Exco Industri, Pelaburan dan Teknologi Tinggi manakala YB Datin (ver2) Sabrina jadi Exco Komunikasi & Teknologi Maklumat (IT) kerana beliau adalah bekas CEO Melaka ICT Holdings sewaktu Ali Rustam jadi MB Melaka.

Kalau nak dibanding dgn peringkat Kerajaan Persekutuan Malaysia pun, ada Kementerian MITI jaga industri dan teknologi tinggi. Manakala Kementerian Komunikasi dan Multimedia utk IT dan Komunikasi.

Walau apa pun Exco yg terlibat kena la pi jumpa MB minta penjelasan dan pencerahan.

Diharap perkara ni mendapat perhatian yg sewajarnya dari YAB DPMM, Menteri Besar Kedah utk menyelesaikan kekusutan yg akan timbul kelak hasil dari pertindihan portfolio Exco ni. Jika tak pun, berilah penjelasan mengapa portfolio Industri dan Teknologi Tinggi ni dipecahkan kepada dua orang Exco.

Harapnya isu share portfolio ini bukan la kes..... SHARING IS CARING yer.....

16 comments:

Anonymous said...

Haiya.... lagi-lagi ini blog admin kasi hantam MB KEDAH sama YB sabrina ka.... sudah-sudah la lu suka mau kasi olang pecah belah olang... kalau lu pandai dan belani nanti PRU14 lu bertanding la tempat MB... lu jadi MB la sinang... kerja ktpc banyak ada takmau bikin lagi mau kacau MB sama YB punya kerja... kerja di opis banya kasi selesai maa... jangan jadi hantu rasuk olang sana-sini sampai jadi puak muhajirin dan ansor.... lu olang duduk saja-saja cuba fikir la apa macam mau kasi maju diri sendili dan juga khtp... kalau CEO baru mali ktpc gua harap dia mau kasi "ais breaking"ini semua puak... kasi lu olang fikir apa macam mau kasi maju ini khtp... thing positive and throw negative mine....

Anonymous said...

Tak salah apa yg brader kita tulih ni. Memang artikel ni tulih benda yg betui, portfolio industri & teknologi tinggi ni masa pas pun yb amirudin yg pegang, yb abdulah jusoh pegang IT, tak buat pun sorang industri sorang lagi IT plus teknologi tinggi. Masa briefing utk exco baru2 ni pon, dua2 exco mai dengaq briefing dari HJ (dah belah). Jadi MB kena clearkan apa yg belum clear kerana yb IT tu sah2 very eager sangat nak jaga hitech bukan atas dasar kepentingan rakyat tetapi atas dasar kepentingan peribadi

Anonymous said...

Tak habis lagi kerenah askar-askar dato shukri ni. Tang tu tak boleh tang ni pulak tak boleh. Pusing kanan tak boleh, Pusing kiri tak jalan. Korner kanan tak lepas. Ish ish ish...

Depa aja yang betul. Lain semua salah. MB salah. YB salah. PAS Salah, la ni kerajaan BN pun masih tak puah hati lagi. Semua Serba tak kena.

Semua tajuk mengenai nak menyalahkan orang ajer. Cerminlah diri sikit brader. Lu pasti ke apa yg lu buat semua betul.

Dks said...

Yes.....what I'm doing here are corrects. Aku menerjah dari apa maklumat yg aku dapat. Aku melontar cadangan yg aku fikirkan bernas. Terpulang cara yg bagaimana kpd pembaca utk menilaikannya.

Pergi dan tengok sendiri apa yg berlaku di KHTP. 4 tahun PAS pegang tak ada langsung perubahan. Apa yg Sobri bawa utk kemajuan KHTP.....yg aku tau la dok pandu Merc sport.

Aku bukan askar Dato' Shukri. Aku cuma bandingkan kemajuan KHTP di era Dato' Shukri dan Sobri.

Insyallah KHTP akan dapat BOSS baru.....

Mungkin terlalu awal aku nak sebut takut kalau tersilap or depa tukar yg lain..... Walauapapun aku nak ucapkan selamat datang kpd...... Pak Man.

Dks said...

Yes.....what I'm doing here are corrects. Aku menerjah dari apa maklumat yg aku dapat. Aku melontar cadangan yg aku fikirkan bernas. Terpulang cara yg bagaimana kpd pembaca utk menilaikannya.

Pergi dan tengok sendiri apa yg berlaku di KHTP. 4 tahun PAS pegang tak ada langsung perubahan. Apa yg Sobri bawa utk kemajuan KHTP.....yg aku tau la dok pandu Merc sport.

Aku bukan askar Dato' Shukri. Aku cuma bandingkan kemajuan KHTP di era Dato' Shukri dan Sobri.

Insyallah KHTP akan dapat BOSS baru.....

Mungkin terlalu awal aku nak sebut takut kalau tersilap or depa tukar yg lain..... Walauapapun aku nak ucapkan selamat datang kpd...... Pak Man.

Anonymous said...

Hang pun kena rileks brader; apa yg brader/pak chik/uncle/aney/adik/tambi/macha/nenek/tok wan/tuan/puan yg empunya blog ni cuma minta penjelasan sahaja. Tak salah pun. Yang hang dok gatai pi baca ni sapa suroh. Blog ni sasarkan kepada kepada MB & Penasihat dia sahaja. Pada pendapat saya tak salah sebagai pengundi dan penyokong BN & UMNO memberi pendapat dan pohon penjelasan dari DPMM sebagai MB Kedah untuk buat sedikit penjelasan. Jangalah hangpa geng AMS/SAB/DA dok kalut. Lagi pun blog ni jangan la dok percaya sangat. Geng SAB pun la ni kena kempen utk jawatan UMNO pulak sebab tu la geng dgn AMS PKR,dia adalah funder kpd kempen utk nak jadi Timb Ketua Puteri Malaysia. Tu diaa UMNO BB geng kamceng dgn PKR Kulim. AMS ni duit bertimbun, wallet pun selalu tebal, tak kira la awai, tengah atau pun hujung bulan, cash rich & hi-net worth individual

Anonymous said...

Ada geng-geng pulak no. Macam geng kongsi gelap. Geng 04 atau Geng 08. Geng 24 atau Geng 18. Seram sejuk aku. Takut......

Anonymous said...

Org umno ni memang byk puak2 sbb tu umno boleh jadi lemah

Anonymous said...

"thing positive and throw negative mine".....urm..urm. Macam boleh agak sapa tuan punya badan ni....ala 2 mahfuz juga ni...

Anonymous said...

English ala2 UK ni & slang ala2 cina mmg confirm AWANG lah....

Anonymous said...

Kah kak kah....... haiyaa...gua ni lu agak Awang boceh ka.... awang pendek pon bukan maa.... bikin kerja lagi bagus maa... hahaha.... lagi ada mahfuz lagi.... lu olang bikin gua spoil saja... ini dalam ktpc semua kaki lawak punya olang..... kalau ceo baru kerja sini pon pening dengan lu olang semua....

Anonymous said...

KULIM: The Kulim Hi-Tech Park, which is continuing to attract a steady flow of foreign investments, is experiencing an influx of re-investments by existing investors.

Kedah Science, Innovation, Information Technology, Communications and High-Technology Committee chairman Datin Norsabrina Mohd Noor said First Solar Malaysia Sdn Bhd, Infineon Technologies (Kulim) Sdn Bhd and Fuji Electric (M) Sdn Bhd were investing an additional RM7.7bil to expand their operations here.

“To date, none of the companies which have been operating in the Kulim Hi-Tech Park since its inception, have closed down,” she told reporters yesterday after officiating the ground-breaking ceremony for the Laryngeal Mask Co (M) Sdn Bhd’s (LMA) RM25mil expansion project.

Norsabrina said the development of the Kulim Hi-Tech Park was on the right track with the federal government’s transformation policy judging from the amount of re-investments and new investments flowing into the park.

She praised LMA for only recruiting locals at its factory.

“This goes to show that sourcing local manpower is not a big problem at all for companies operating within the hi-tech park,” she said, adding that youngsters in the district should not lose out on seeking employment with LMA which would be recruiting additional workers once its factory expansion was completed. – Bernama

Anonymous said...

KHTP upgrade project was right but in some tribes KTPC destruction .... how KHTP going to grow if confronted with each other .... KTPC workers should change their attitudes and work together in order to develop hi-tech Kulim. "Gua amat harap lu olang bikin kerja baik-baik la...."

Anonymous said...

Dengarnya YB Sab dah mula tunjuk taring...salah guna kuasa. Betoi ka?

Anonymous said...

org dlm ktpc kbio ktm semua sedia maklum sapa sab & sapa anuar safar, cuma yg belum maklum secara terperinci ialah MB

Anonymous said...

Haiya..... itu YB sabrina MB punya EXCO KERAJAAN NEGERI maaaa... lagi pula sabrina sama muhkris sudah kenai lama masa duduk didalam UMNO ma.... kasi MB atoq semua tugasan la... itu semua kerja MB lain olang jangan campoq la... betoi ka wan.... ktpc kerja punya dalam banyak belum selesai... bikin kerja la kasi sempurna... "sudah kena sengat baru mau bikin kerja ka..." selupa pahat sama pemukul....

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top