Posts Terkini

Thursday, June 23, 2011

KTPC Melepas Lagi.....

Bukan aku nak kata….. Dlm artikel aku yg lepas “UPEN Kedah VS KTPC Kedah” ada aku cerita pasal projek2 yg dicadangkan utk pembangunan KTPC dgn peruntukan yg diminta kpd Federal oleh KTPC nampak gaya tak jalan juga. Kalau dilihat plan tu memang hebat tapi sejauh mana usaha kearah tu yg diambil oleh KTPC.

Bagi aku ternyata task yg pertama telah gagal. Aku difahamkan ramai kroni Hj2 dlm tu dok menggelabah dan tengah kalut mencari jln memenuhkan poket masing2. Apa tidaknya, keyakinan Hj2 dan kroni kurang yakin PAS akan bertahan di Kedah. So, utk menyelamatkan kantong masing2, time ni utk usaha mendapatkan pelaburan baru mahupun menjaga infrastruktur KHTP kurang sesuai.

Apa tidaknya…..

Sudahlah la ni KHTP dilaporkan mengalami sindrom kekurangan pelaburan, sebuah pusat kecemerlangan (centre of excellence) untuk Malaysia juga sudah akan dibina di sebuah taman teknologi yg baru, dan bukan di KHTP.  Mengikut sumber yg dipercayai, KHTP juga ada menghantar permohonan cadangan penubuhan pusat kecemerlangan ni, tapi sebuah taman teknologi yang baru ditubuhkan di selatan tanahair telah berjaya menambat hati pegawai atasan di MOSTI dengan cadangan yang lebih mantap dan canggih.  Ini membuktikan bahawa sesebuah pengurusan bukanlah terletak pada nama, tetapi pada orang yang menguruskannya.  Kulim Hi-Tech Park (KHTP) kalah di tangan Senai Hi-Tech Park (SHTP). 

Sebagai bukti bahawa KTPC juga telah mencadangkan Pusat Nano Malaysia di KHTP, disertakan kat bawah ni satu dokumen yang berkaitan semasa permohonan untuk Rancangan Malaysia ke 10 baru2 ni kpd EPU.  Juga boleh rujuk artikel aku yg lepas “UPEN Kedah VS KTPC Kedah”.

FORMAT SENARAI PROJEK/PROGRAM RM Ke-10

NAMA PROJEK/PROGRAM
SKOP
Nano Technology Research Center, Kulim Hi-Tech Park
(Projek Baru)
Usahasama dengan pihak MIGHT untuk membangunkan sebuah bangunan berserta prasarana infrastruktur dan makmal kajian untuk Nano teknologi

Anggaran kos : RM50,000,000.00
Unit Perancang Ekonomi Negeri Kedah Darul Aman
Aras 3, Block ‘B’, Wisma Darul Aman, Alor Setar
Tel: 04-730xxxx / Fax: 04-733xxxx

Keputusan ni adalah berdasarkan permohonan cadangan yang dikemukakan kepada MOSTI dan panel penilainya yang terdiri dari golongan yang betul-betul profesional, dan bukannya golongan profesional versi PAS seperti Mat Sabu dan Mahfuz.

Kita sama2 ikuti Petikan Berita di bawah:



KUALA LUMPUR 15 Jun - Direktorat Nanoteknologi Kebangsaan (NND) akan menubuhkan kompleks Pusat NanoMalaysia (NMC) yang bernilai RM200 juta di Taman HiTech Senai, Johor bagi meningkatkan lagi perkembangan teknologi di negara ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, pusat tersebut merupakan projek pertama di Malaysia yang akan dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

"Projek itu akan siap dalam tempoh 12 bulan dari sekarang dan kita bakal menempatkan pusat pentadbiran dan inkubasi yang akan menjadi pusat sehenti untuk aktiviti nano sains dan teknologi antara makmal dan pasaran di situ," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan dan Ekspo NanoMalaysia 2011 di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Katanya, kewujudan pusat itu merupakan sebahagian Hala Tuju Program NanoMalaysia yang bertujuan memudah dan menyediakan platform pengkomersialan, termasuk kemudahan inkubator teknologi kepada syarikat baru berasaskan nanoteknologi.

"Malaysia menyasarkan teknologi itu menyumbang satu peratus daripada Pendapatan Negara Kasar iaitu RM1.7 trilion menjelang 2020," katanya.




KUALA LUMPUR: The National Nanotechnology Directorate (NND), a unit under the Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI), will set up a RM200 million NanoMalaysia Centre complex at Senai High Tech Park, Johor.

Minister of Science, Technology and Innovation, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, said the project, under the 10th Malaysia Plan, would be the first of its kind in Malaysia to further drive the development of nanotechnology.

"The centre is expected to be completed within 12 months with administration and incubation centres," he told reporters after officiating the NanoMalaysia Summit and Expo 2011 here today.

It will act as a one-stop centre for nano science and technology activities and provide the missing link between laboratory and market.

The centre will be developed by Senai High Tech Park Sdn Bhd via private-public partnership concept.

It will be managed by NND with the incorporation of NanoMalaysia Bhd as commercial vehicle.

The development of the centre is part of the NanoMalaysia Programme Roadmap to facilitate and provide commercialisation platforms, including technology incubator facilities.

Ongkili said the centre aimed to create the critical mass of entrepreneurs and to facilitate the creation of new nanotechnology-based firms.

"It will also provide the infrastructure and facilities with conducive environment for translational and downstream nano research activities, as well as a workplace for nanotechnologists and scientists," he said.

Under the 10-year NanoMalaysia Programme Master Plan for 2010-2020, it is expected to increase talents with high knowledge in nano science and technology and to commercialise three local products namely, aerogel, carbon nano tube and nanocatalyst in 2012/2013.

The programme also aims to generate between RM100 million and RM150 million in business in 2012/2013 and RM300 million in 2015.

At the event, MOSTI also recognised five research and development centres of excellence out of 17 nationwide to further contribute towards achieving Malaysia's nano aspiration.

They are Centre of Innovative Nanostructures and Nanodevices at Universiti Teknologi Petronas; Ibnu Sina Institute for Fundamental Science Studies at Universiti Teknologi Malaysia; Institute of Microengineering and Nanoelectronics at Universiti Kebangsaan Malaysia; Institute of Nano Electronic Engineering at Universiti Malaysia Perlis; and, Mimos Nanoelectronics. – BERNAMA


Persoalannya mengapakah permohonan KHTP ditolak oleh EPU dan MOSTI…..? Adakah tak cukup proses melobinya…..? Sedangkan pengurusan KHTP dilaporkan setiap minggu berada di KL untuk ‘meligan’ geran…..? Juga difahamkan, kertas kerja yg cadangkan oleh KHTP setaraf tingkatan 5 punya. AMAT MEMALUKAN…..

Aku rasa jawapan dia ialah pengurusan tertinggi KHTP la ni  dilihat oleh Kerajaan Pusat sebagai tak berminat utk menjalankan projek tersebut disebabkan perkara berikut:

1.       Permohonan yg dikemukakan tak lengkap dan tak jelas halatuju dan aspirasinya.

2.       Pelaburan iaitu FDI dan DDI ke KHTP telah berkurang dgn mendadak sejak tahun lepas.

3. Pengalaman pengurusan dlm menguruskan Pusat Tekno (Techno Centre) di KHTP juga tak memberangsangkan.  Mesin dan peralatan di situ tak digunakan sepenuhnya, sebaliknya utk kegunaan syarikat ‘dummy’ yang ditubuhkan oleh mereka yg menjaganya (Kulim Technology Management Sdn Bhd).

4.    Pengurusan KHTP juga dilihat tak cekap utk menguruskan dana/geran kerajaan persekutuan.  Banyak geran digunakan utk program ‘makan angin ‘ saja.  Hingga sempat membawa anak bersama ke luar negara menggunakan geran kerajaan (nanti aku keluarkan sapa org tu).  Misi pelaburan ke luar negara tdk digunakan utk menarik pelaburan.

Aku tak tau la kalau2 pembaca tak setuju dgn pendapat aku ni. Sebaliknya di SHTP, penubuhan Pusat NanoMalaysia ni dilihat sebagai pemangkin utk pelaburan FDI dan DDI.

Sekalung tahniah kita ucapkan kepada pengurusan SHTP yg mana tiga org penerajunya adalah terdiri dari bekas pengurusan KTPC (mantan yang menguruskan KHTP), kerana telah berjaya menempatkan sebuah pusat kecemerlangan bernilai RM200 juta ke sana. Aku tengah ambil maklumat BOSS SHTP vs BOSS KHTP….. sabar…..

Apa EXCO Perindustrian Kedah dan BOSS KHTP fikir pun aku tak tau..... Ustat Jijan tu kena letak sebelah sebab tunggu masa saja geng Mat Sabu nak terajang.....

8 comments:

Anonymous said...

PAS dah nak hancus

Anonymous said...

Satu satu dok terlepas dari genggaman KHTP. Nanti bila tiba PRU13, mungkinkah negeri pula akan bertukar?

Anonymous said...

memang hj sobri ni dah out of favour dgn PAS Negeri. Dulu nama dia ada dlm senarai ajk negeri lantikan, tapi yg baru ni nama dia dah dikeluarkan, tinggai che had sorang saja. tu la bukti nyata yg hj ni akan dinyahkan dari PAS. Ustaz Jijan nanti bagi alasan Hj ni banyak sangat kerja kat hi tech, tu la kita tak bubuh dah nama dia. Yg betoinya, hj cakap saja pandai, buat keja tak reti pon

Anonymous said...

Betulx3
List PAS Kedah baru
Pesuruhjaya - Dato'Seri. Us. Haji Azizan bin Abd Razak
Timbalan Pesuruhjaya (I) - Dato'. Ir. Haji Phahrolrazi bin Zawawi
Timbalan Pesuruhjaya (II) - Dr. Ismail bin Salleh
Timbalan Pesuruhjaya (III) - Us. Md Isa bin Shafie ( Bekas Adun Belantik )

Bendahari - Dato'. Ir. Haji Amiruddin bin Haji Hamzah

Setiausaha - Us. Musoddak bin Haji Ahmad

Penolong Setiausaha (I) - Us. Aizat bin Zakaria ( DPPNK )
Penolong Setiausaha (II) - Haji Ab Mutalib@Sobri bin Haji Awang
Penolong Setiasuah (III) - Kapten (B) Zamri bin Ibrahim

Pengarah Pilihanraya - Haji Muhamad Yusof bin Husin
Ketua Dewan Ulamak - Haji Sheikh Mohamad bin Abdullah
Ketua Dewan Pemuda - Us. Ahmad bin Yahya
Ketua Dewan Muslimat - Ustzh. Hajjah Siti Aishah binti Haji Ghazali
Ketua Penerangan - Haji Mohamad Sanusi bin Md Nor ( Setpol )

Ahli Badan Perhubungan yang dilantik
Us. Haji Abu Kasim bin Abdullah
Sheikh Ismail bin Kamis
Haji Che Had bin Dhali
Rosli bin Darus
Haji Md Akhir bin Thalib
Fadzil bin Baharom
Dr. Rohani binti Abd Mutalib

Anonymous said...

Betoi la tu bro, ni aku letak list nama yg tahun 2009-2011 punya, ada dua2 nama hj sobri mat romeo ni sekali dgn che had, tapi nampaknya dlm tahun 2011 - 2013 punya senarai seperti di atas, memang sah nama hj sobri sg petani digugurkan atas sebab apa kita pun tak tau

AHLI JAWATANKUASA PAS NEGERI KEDAH SESSI 2009 ~ 2011

1
YAB. Dato’ Seri Haji Azizan bin Abdul Razak
Pejabat PAS Kawasan Yan
No. 18, Batu 15 ¼, Padang Lumat
08800 Guar Chempedak
Kedah Darul Aman.
Pesuruhjaya

2
YB. Dato’ Ir. Haji Phahrolrazi bin Haji Zawawi
Lot 78, Jln Gunung Perak, Taman Gunung Bayu
05400 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Tim. Pesuruhjaya

3 YB. Dato’ Haji Mahfuz bin Haji Omar
No. 47, Taman Satria, Jalan Langgar
05460 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Tim. Pesuruhjaya

4
YB. Haji Taib Azamuddin bin Md Taib
Lot 2490, Kampong Rambong
Batu 7, Jalan Kroh
09100 Baling
Kedah Darul Aman.
Tim. Pesuruhjaya

5
YB. Haji Muhamad Yusof bin Husin
Kampong Memali, Mukim Siong
09100 Baling
Kedah Darul Aman.
Setiausaha
7481128 (P)

6
YB. Dato’ Haji Mohamed Taulan bin Mat Rasul
No. 131, Pekan Tokai
06660 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Bendahari

7 YB. Dato’ Ir. Haji Amiruddin bin Haji Hamzah
No. 26, Taman Perumahan Al Azhar
Pulau Nyior, 06000 Jitra
Kedah Darul Aman.
Ketua Penerangan

8
Tuan Haji Mohamad bin Haji Abdullah
Pondok Haji Abdullah Langgar
06500 Langgar
Kedah Darul Aman.
Ketua Dewan Ulamak
7481126 (P)

9
Sdr Ahmad bin Yahya
QRTS Guru Madrasah Taklimiah
Kampong Tok Keling, Mukim Derga
05400 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Ketua Dewan Pemuda

10
YB. Hajjah Aishah bt Haji Ghazali
Batu 10, Jalan Lunas
09400 Padang Serai
Kedah Darul Aman.

Ketua Dewan Muslimat

AHLIJAWATANKUASA

1
Sdr Zainol Asri bin Haji Ramli
Muassasah Darul Ulum
Km 23, Jalan Kuala Nerang
06400 Pokok Sena
Kedah Darul Aman.
S/U Dewan Ulamak

2
Sdr Mohd Rosli bin Azmi
Kampong Pulau Pisang, Tunjang
06000 Jitra
Kedah Darul Aman.
S/U Dewan Pemuda

3
Ustazah Fatimah bt Wan Teh
No. 302, Madrasah Nahdzah Bukit Besar
Kota Sarang Semut, 06800 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
S/U Dewan Muslimat

4
Tuan Haji Abu Kasim bin Abdullah
Kampong Kodiang Lama, Kodiang
06100 Jitra
Kedah Darul Aman.
Dilantik

5
Tuan Sr. Haji Che Had bin Dhali
Pejabat Menteri Besar Kedah
Tingkat 3, Wisma Darul Aman
05250 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Dilantik

6
Tuan Haji Mohd Sobri bin Osman
G-409, Jalan Indah 5, Taman Sejati Indah
08000 Sungai Petani
Kedah Darul Aman.
Dilantik

7
Puan Hajjah Zakiah bt Baharom
No. 2916-M, Taman Uda, Jalan Sultanah
05350 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Dilantik

8
Tuan Haji Mohd Hisham bin Nordin
No. 225, Taman Nilam, Jalan Datuk Kumbar
05300 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Dilantik

9
Tuan Haji Ismail bin Kamis
Batu 8, Jalan Titi Haji Idris
06500 Langgar
Kedah Darul Aman.
Dilantik

10
Tuan Haji Mohamad @ Fauzi bin Husain
Sekolah Rendah Islam Darul Ulum
Batu 3 Tandop, Kampong Telok Bagan
05400 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Dilantik

Anonymous said...

Mesti la alasan PAS bahawa depa dah kena sabotaj, sebab depa memang baik, tak pernah buat salah pun, maksum la katakan. Tapi dari bacaan dan komen di atas, kesimpulannya ialah Hj Sobri telah FAIL dan akibatnya dinyahkan dari senarai AJK PAS Kedah 2011-2013.
PAS=TAK TAU BUAT KERJA TADBIR KHTP

Anonymous said...

Bro, sapa tiga peneraju utama Senai Hi-Tech Park? Pasai pa depa belah dari KHTP? Cerita la sikit, kita pun nak dengar juga macam mana kisah org yg keluar dari KHTP ni dan berjaya menaikkan Senai jadi Hi-Tech baru di Malaysia ni?

Anonymous said...

Tiga org tu the three legends of KHTP, check it out bro at www.senaipark.com

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top