Posts Terkini

Friday, March 01, 2013

Update Pelaburan FDI Tahun 2012 KHTP.....

Umum dah tau pengurusan KHTP menjalankan aktiviti dan sering berbangga bahawa kerana hasil usaha merekalah FDI di KHTP berkembang dgn pesat sekali, terutamanya apabila mereka ke luar negara mengadakan ‘trade mission’ termasuklah ke US, Jepun, Korea, Turki dan Europe pada tiap2 tahun tanpa jemu. 

Banyak wang ringgit rakyat Kedah dihabiskan utk program jalan2 cari investor ni. 

PERSOALANNYA ADALAH: 

Mengapa pi sini.....?
KHTP Promosi di Jepun November 2012
KHTP Promosi di Jepun November 2012

TAPI LAST2 SAPA YG MAI…..? 

Ish.....ish.....ish..... yg melabur pada tahun lepas rupa2nya mai syarikat tempatan iaitu dari Pulau Pinang (DAP) dan Kelantan (PAS).


1. CTR Setia Sdn Bhd dari Bukit Minyak, Seberang Perai 
2. Aspion Sdn Bhd dari Jalan Pengkalan Chepa, Kota Bahru, Kelantan. 

Mana misi rombongan perdagangan KHTP dilakukan ke Pulau Pinang dan Kelantan pada tahun lepas.

KHTP - Aspion dari Kota Bahru



Aspion Sdn Bhd (Aspion) has agreed to set up their new medical device facility in the Kulim Hi-Tech Park (KHTP). Aspion, a company related to Adventa Bhd, the latter of which is listed on Bursa Saham, will lease a 51.74-acre land space in Phase 3 of the Industrial Zone from Kulim Technology Park Corporation (KTPC).

The company will produce the Automated Peritoneal Dialysis machines, as well as surgical gloves of which Adventa has established itself as one of the world’s largest suppliers of these range of products.

Aspion will invest between RM300–RM400 million to set up its manufacturing and R&D facilities in the park. Construction is scheduled to begin in Q12013.

In a signing ceremony held in Kulim today, Mr Muhamad Sobri Osman, President, signed for the company, while Mr Low Chin Guan, its Director and CEO, signed for Aspion. The Honourable Dato’ Hj Ir. Amiruddin Hamzah, Chairman of the Kedah State Executive Committee for Industry and Investment, and Chairman of KTPC, witnessed the signings.

Sumber dari KHTP (klik sini)

Aspion is a special purpose private limited company incorporated in Malaysia on 5 July 2012 under the Companies Act, 1965. It is principally involved in investment holding. Aspion has an authorised share capital of RM100,000 comprising 100,000 ordinary shares of RM1.00 each and an issued and paid-up share capital of RM2.00 comprising two (2) ordinary shares of RM1.00 each. The directors of Aspion are Low Chin Guan and Wong Chin Toh. - sumber dari Bursa Malaysia.


KHTP - CTR Setia 31 Dec 2012

CTR SETIA INVESTING IN KULIM HI-TECH PARK

CTR Setia Sdn Bhd (CTR), who has already had a manufacturing facility in Bukit Minyak, and who is known for its equipment-building expertise for the semiconductor sector, is now venturing into building medical equipment. CTR, a Malaysian company, has agreed to set up its second manufacturing facility in the Kulim Hi-Tech Park to manufacture intravenous catheters.

For this purpose, CTR has decided to lease a 31.5-acre site at Industrial Zone Phase 3 from Kulim Technology Park Corporation (KTPC).

In a signing ceremony held recently in Kulim, Mr Muhamad Sobri Osman, KTPC President, signed on behalf of the company, while CTR was represented by Mr Thomas Woo, its President. The Honourable Dato’ Hj Ir. Amiruddin Hamzah, Chairman of the Kedah State Executive Committee for Industry and Investment, and Chairman of KTPC, witnessed the signings.

Sumber dari KHTP (klik sini


Jadi sebenarnya tak ada apa pun yg perlu dibanggakan oleh kepimpinan Presiden KHTP yg ada sekarang. 

Lagi persoalan yg perlu diketengahkan ialah:


Mengapakah 2 majlis tandatangan ini dibuat pada betul2 hujung tahun 2012 iaitu 31 Disember, 2013, bersama juga dgn dua lagi syarikat tempatan.....? Apakah ini betul2 majlis tandatangan atau pun hanya sebagai kosmetik sahaja bagi mengaburi mata semua pihak. 

Kalau pun ada Infineon yg melabur pada tahun lepas, itu pun hasil dari usaha Kerajaan BN terdahulu semasa zaman Dato Seri Syed Razak lagi. Malah pajakan tanah Infineon dah pun dibuat terdahulu, dan KHTP tidak mendapat apa2 hasil pajakan tanah apabila Infineon melakukan pelaburan tambahan pada tahun lepas. 

Oleh itu sebagai rumusan, pada amatan saya, dua2 perjanjian yg ditandatangani ini hanyalah dibuat utk menunjukkan bahawa terdapat pelaburan yg dilakukan di KHTP tahun lepas dan bukan tahun ini supaya nilai jualan utk rekod kewangan akan nampak cantik (ada sale), kalau tidak ‘zero sale’ la pulak. Semuanya ini berkait rapat dgn usaha utk mendapat lebih bonus dan insentif kewangan utk Hj2 KHTP sahaja sebelum mereka cabut lari dari KHTP utk menjadi calon ADUN PRU13 utk PAS. Tidak lebih dari itu. 

Dlm pada itu juga, ada kemungkinan satu syarikat akan bungkus di Bangunan KHTP Business Centre tu. Hj2 kalau ada masa, tolong la siasat dan bantu mereka ini agar jangan ditutup. Kesian nanti mana pekerja2 mereka nak cari kerja baru dlm masa yg singkat ni.




14 comments:

Anonymous said...

Hairan jugak ya, Pulau Pinang = DAP dan Kelantan pulak PAS; dah ada deal kot Tn Hj Saiburi?

Anonymous said...

hj yg paling tipu ialah hj awg yg menang semua tender kereta terpakai khtp caranya ialah biaq semua org tender dulu, lepaih tu masuk harga dia up 10/- shj itulah rasuah namanya, tapi kalau depa buat tak kira dosa pun, semua sah dgn sokongan hj sobery presiden khtp yg sememangnya mangkuk TANDAS

Anonymous said...

mmg betoi tuan, hj2 semua nk jd calon pru13, sebok2 kempen

Anonymous said...

lagi satu sblm tender, HJ AWG akan hantag keta tu pi servis tip top tukaq smua part dulu. Ini salah guna kuasa, kalau SPRM mai siasat, pasti kena punya dua2 HJ sebab yg satu buat, yg satu lagi biaq, ada unsur pakatn untuk RASUAH

Anonymous said...

Telah terbukti bahawa Kerajaan Kedah di bawah PAS selam 5 tahun memerintah Kedah dibelenggui oleh isu besar iaitu gagal mentadbir KUIN, melakukan pembalakan di kawasan tadahan hujan (dulu YB Amirudin dah balun kaw2 BN masa iadi pembangkang kerana BN melakukan pembalakan di kawasan tadahan hujan), kurang kemasukan FDI kurang, isu air KHTP gagal ditangani. Itu baru yg besar, belum lagi yg kecil yg melambak2.
Apa yang nak dibanggakan sangat dengan cara pemerintahan ini?

Anonymous said...

Aku org kulim dok kl...
Slalu balik kg, usha hitech lepaih smk.. Aku sedih... Setiap kali tgk.. Sedih.

Lalu nk pi ghumah paklong aku kat tmn hitech... Bertambah sedih..
Habih semoa kelang tutup.. Gila toi arr..
Kak aku kat intel crita suasana sayu khtp ni lani...
Aku harap member yg undi kt kulim... Tukaq la kalau pr. Bg balik kulim yg meriah megah mcm dulu... Tolong la...
Stesyen bas dok mcm tu ja dr dulu... Laaa... Ngarut toi.. Lepaih tu tasek tu, rupa mcm pusat kumpul sampah. Malu kat anak aku darjah 3 kata.. Papa, kenape sampah byk dan dirty..

Anonymous said...

kedah dah dapat balik kat BN. Tahniah....!!! Gud job utk jentera BN Kedah. Tapi apa yg aku tak puas hati Sobri (Syok Sendiri) ni masih nak jadi President (Jawatan yg dicipta oleh Pas di KHTP) dan dia minta buat temujanji utk bertemu Mukhriz selepas lawatan sambil makan angin beliau ke US.
Itu satu hal, aku rasa Sobri ni kot mana pun akan kena tendang jugak.
Bila Sobri ni ditendang maka jawatan President ni akan kosong. Bermula laa episod lobi melobi utk jawatan ini di KHTP.
Paling lucu Anwar Safar atau panggilan manja Anwar Gebu sudah melobi senyap2 dengan bantuan Sabrina (YB Bandar Baharu) utk mengisi jawatan tersebut. Utk makluman Sabrini adalah ex Biotech CEO pada era pemerintahan BN di Kedah sebelum Pas.
Bg aku Anwar Gebu ni adalah talam 2 muka utk tampung survival hidup dia yg mewah ni. Bila saja Kedah di ambil alih kembali oleh BN, dgn sekelip mata office Anwar Safar dipenuhi dgn baju2 BN n etc berjenama BN. Walhal sebelum ini bilik Anwar Gebu dipenuhi dgn bendera Bersih dan dia juga adalah penyokong pembangkang. Buat Anwar Gebu sudah2 laa berlakon. Jgn teruskan sandiwara anda itu. Kami warga Hitech dah jemu dan meluat.
Dan Anwar Gebu jgn cuba utk mencadangkan Badrul Hisham adik tokey Techno Logam tuh..sebab dia pun tak layak.
Bakri, kena ingat kami akan pastikan SPRM masuk ker Kulim Golf utk menyiasat cost baiki bumbung yg memakan kos beratus2 ribu.
Fikri, anda dan isteri anda memang talam 2 muka. Jgn ingat anda dan isteri boleh senang lenang ni HiTech.
Awang, pi jadi bank teller balik...hanya situ yg layak utk org mcm hang.
Mohktar - Hg jgn ingat akan terlepas. KHTP dlm pembersihan sekarang...so Perhimpunan Bersih yg hang dok pi tuh memang betul laa...kita Bersihkan KHTP termasuk laa hang Mokhtar...

Sekian
Warga Prihatin

kamiNakKerjaMcmDulu said...

esok era pembersihan akan dimulakan .. kita tengok siapa yang kena. senarai bermula dari sobri, awang, anwar safar, fitri, shahiran, shira, alfa, ibrahim(IT), mokhtar, bakry, sabri, omar & bbrp org macai lagi..utk staf yg tk sabaq nk tengok depa nie blah, tunggu sat noo.. kita tk boleh gelojoh.. nanti lekat kat rengkung..

Anonymous said...

Bila depa nak tukar bos lama ganti bos baru.....5 thun skali tukar bos ok gak......pakat rsa sorng skit......yg penting jaga kebajikan staff....jgn jd mcam KTPC Technology.....

Anonymous said...

hangpa dok nanti bos baru kalau org lain tak pa la tapi kalau AMS jd CEO KTPC, yg naik pangkat hanyalah ASA & ASK shj jd PA & Sexretary dia, baru semua staf padan muka.
Berita terbaru selain dari Exco Datin Sab yg rekomen AMS, kadiax pun nampaknya menyokong penuh kerana dijanjikan RM yg banyak oleh AMS. Sakan hangpa nooo, lupa dah hangpa mai dari parti mana & AMS tu mana punya parti. Lu fikir la sendiri la Sab. Jgn gadai maruah dan kepercayaan rakyat utk kepentingan diri

Anonymous said...

aku baru dpt tau DP MB tak nak ambil PKR(AMS) atau PAS(HJ S) teraju KHTP, mestila bagi pd org UMNO & pada masa sekarang pun dipahamkan DI telah pun dirangka oleh HR KTPC bagi Tn Hj Presiden & Naib2 Presiden, dari masa dulu hinggalah sekarang, seorang pun tak terlepas kali ni. Dari kes kecil hinggala besar, semua pertuduhan ini sedang dirangka secara rahsia dan senyap2 mcm dulu2 jugak ketika HJ SOBRI mula mai KTPC. Cuma tunggu habih posa & raya saja utk bagi chance kat puak PAS2 ni raya dulu. Umno ni prihatin jugak rupanya, tahniah MB Kedah yg baru.
Ngapa tak cayer? Tanyala HR kita tu Pn ND. Tapi mesti dia kata tak ader punya, biasaler tu, just like old times

Anonymous said...

Boh penendang aje geng2 ni......sekali ngan AMS dan kuncu2nya....abis citer.

Anonymous said...

Ya betul saya dengaq AMS ni sombong berlagak dok jaga kroni2 dia aje..... tak layak jadi pemimpin

Anonymous said...

skrg ni lagu yg didengari oleh HJ SOBRI ialah lagu Ronnie james DIO iaitu "Holy Diver@Horny Diver, you've been down too long in the midnight sea; something is coming for you"
manakala lagu ini ditujukan khas kpd Datuk Shukri oleh kumpulan SCORPIONS iaitu "COMING HOME":
"Year after year out on the road...............I know for me it is like coming home"

SENDIRI MAU INGAT

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top