Posts Terkini

Tuesday, March 05, 2013

Kerajaan Kedah Akui Gagal Tarik Pelabur.....


Utk gambaran besar atau pun ‘look at the big picture’ mai kita baca dgn teliti berita di bawah ni.....



Kulim: Kerajaan PAS Kedah mengakui gagal menarik pelaburan dalam sektor pembuatan yang menurun dengan drastik pada 2012 berbanding tahun sebelumnya. 

Bagaimanapun, Menteri Besarnya, Datuk Seri Azizan Abdul Razak enggan memberitahu jumlah pelaburan sektor pembuatan yang direkodkan pada 2012. 

Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Sains dan Teknologi negeri, Datuk Amiruddin Hamzah, berkata kemasukan pelaburan yang perlahan menyebabkan negeri itu berada di kedudukan kesembilan berbanding kelima pada 2011 dalam sektor pelaburan pembuatan. 

Tangga kesembilan 

“Biasanya Kedah berada di tangga keempat, kelima atau keenam, tetapi untuk 2012 Kedah jatuh ke tangga kesembilan disebabkan pelaburan yang lembap dalam sektor pembuatan. 

“Penurunan pelaburan dalam sektor itu berlaku di semua bahagian di Kedah termasuk Taman Teknologi Tinggi Kulim,” katanya pada sidang media sempena majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Kulim Technology Park Corporation Sdn Bhd (KTPC) dengan dua penyewa barunya di sini, kelmarin. 

Pada majlis itu, dua penyewa baru iaitu Aspion Sdn Bhd and CTR Setia (M) Sdn Bhd bersetuju melabur sehingga RM400 juta dan RM60 juta bagi membina kilang baru di Taman Teknologi Tinggi Kulim. 

Disember lalu, Timbalan Menteri Industri dan Perdagangan Antarabangsa, Datuk Mukhriz Mahathir mendedahkan, Pulau Pinang yang ditadbir DAP bakal hilang kedudukan selaku destinasi utama pelaburan negara bagi sektor pembuatan. 

Kerjasama dengan MIDA 

Beliau dipetik berkata, Pulau Pinang mencatat jumlah pelaburan sebanyak RM1.8 bilion saja untuk tempoh separuh tahun lalu, menyebabkan ia jatuh di bawah Selangor, Sabah, Sarawak, Johor, Terengganu, Kuala Lumpur dan Perak. 

Dalam perkembangan sama, Amiruddin berkata, penurunan jumlah pelaburan dalam sektor pembuatan di Kedah diseimbangkan dengan peningkatan pelaburan dalam sektor lain seperti pertanian dan perkhidmatan. 

Amiruddin yang juga Pengerusi KPTC berkata, untuk mengatasi masalah itu, kerajaan negeri bekerjasama dengan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA).

Sumber dari : Berita Harian Online



29 comments:

Anonymous said...

Kerajaan Kedah dan KHTP di bawah PAS adalah ibarat kera mendapat bunga

Anonymous said...

walau pun depa kata kerajaan BN/UMNO rasuah, tapi tak la sampai merudum jatuh anak tangga pelaburan FDI di Malaysia. Aku dok baca artikel sblm ni pon katanya hanya peladuran dlm negeri sj yg mai ke KHTP ni. Awat yg jd lagu tu HJ2 oi, takkan la sebok sgt sampai kempen sbg calon PRU di Sg Petani dan Pendang kot, sampai terlupa kerja hangpa yg mana hangpa dibayaq gaji utknya. Kalu kt tempat kerja pun kencing tak buat kerja, duit gaji tu tak halal tau. Takkan la parti agama tak tau yg ni kot? Atau pun tau tapi saja bua2 tak taw

Anonymous said...

Bila banyak pelaburan tahun 2011, lepa kata PAS yg buat kerja. Bila tahun 2012 FDI sikit, baru la Amiruddin 2 silinder buat press conference kata nak kerjasama ngan MIDA & NCIA utk atasi masalah
Puihhhh!

Anonymous said...

dulu kalau time2 ni punya la banyak blog PAs yg puji HJ2 sekalian, tapi tahun ni elek pochik, diam membisu, tak bagi apa sebab pun. Kalau penchachai Kalau penyokong PaS satu Kedah nak tau sebabnya tahun 2011, MIDA tolong bawak mai panasonic, tahun 2012 depa tolong state lain pulak. Baru hangpa tau, macam mana kalau MIDA tak tulong.
Baru terdiam sikit HJ2 yg hanya sibuk kempen PRU13 & la ni pun masih jugak dok terajang keluaq org2 di anak syarikat secara halus walau pun mereka ni simpati kpd PAS. Tu pu rakyat kata depa ni baguiih, tadak rasuah (lagi banyak ada la; buat kecik2 tapi bila himpun jumlah besaq juga).
Last 2 hangpa semua kena jugak angkat kaki dari KHTP walau pun dah coba bodek HJ dgn begitu hebat dan bermacam2 cara.
KESIANNNN kat HaNgPa semua nOO!!!
Ada pulak la ni dok tunggu PRU dgn harapan BN menang balik. Skrg baru boleh dinilai mana kaca mana permata; mana yg AWG & mana yg samdol; mana yg mangkuk hayun & mana yg mangkuk tandas

Anonymous said...

ADUN Merbau Pulas yg kurang cerdik ceramah rata kerajaan kedah buat banyak kemajuan untuk rakyat dalam ceramah dia.
Apa dia kemajuan yg pas kedah buat.Yang nampak rumah dia sudah makin besar dan nampak hebat.Kereta dia pun dah besar.Pakai pun baju mahal dan berjenama.

Makin segak pula tuuuu.

Anonymous said...

ADUN Merbau Pulas sepatutnya sedar bahawa KHTP yang berada dalam kawasan beliau masih bergantung kepada pembiayaan geran dan pinjaman Kerajaan Persekutuan, sejak dari awal PAS perintah Kedah hinggalah sekarang tahun 2013. Jadi apa yang Kerajaan Negeri sumbang di KHTP? Dulu ada juga kadar air yang rendah, tapi sekarang dah batal.
Sebenarnya ADUN Merbau Pulas ni dah tak ada modal.
Bayangkan untuk pengambilan tanah KHTP Fasa 4 sahaj mencecah RM120 juta dan penyediaan infrastruktur pula KHTP diberi geran RM80 juta (ini tak perlu bayar balik pun)
Sedar lah wahai rakyat Kedah, usah ditipu oleh wakil rakyat Merbau Pulas lagi

Anonymous said...

Ni pula statement dari Exco Kedah yg muhong kata loan kerajaan kedah sebab kena pinjam dari kerajaan pusat:
Sebahagian besar hutang kerajaan negeri Kedah terhadap Pusat sejak Mac 2008 ialah untuk tujuan pembesaran Taman Berteknologi Tinggi Kulim (KHTP) dan pengurusan bekalan air terawat untuk rakyat.

Ahli majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, Dato’ Ir Amiruddin Hamzah berkata, hutang ditinggalkan oleh kerajaan terdahulu pada 2 Mac 2008 ialah sebanyak RM2,095,556,334.17. Pertambahan hutang selepas itu sehingga kini adalah sebanyak RM500 juta.

“Kira-kira RM260 juta adalah hutang berkaitan KHTP, antaranya untuk membesarkan KHTP fasa 4, setelah tiga fasa sedia ada tidak dapat menampung permintaan tinggi pelaburan masuk, khususnya dari negara luar.

“Dalam masa lima tahun pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat jumlah pelaburan masuk ke KHTP adalah sebanyak RM10.8 billion manakala kalau nak dibandingkan lima tahun pertama pelaburan masuk di zaman BN cuma RM4.7 billion, sudah tentu memerlukan suntikan dana lebih besar,” ujarnya.
NAK BAGI TAU GERAN TAK KENA BAYAQ BALIK, HANYA PINJAMAN SAHAJA YG KENA BAYAQ BALIK.
TAK LAH SAMPAI RM260 JUTA HJ AMIRUDDIN

Anonymous said...

Wahai HJ Sobri dan semua org Kedah,
hangpa semua pikiaq la, kalau BN ni rasuah dan zalim, patutnya Anwar kena bagi tau la ni dgn konfidennya bahawa PR akan sapu bersih semua kerusi parlimen, ni tak pun, cakap2 la ni nak menang pun sipi2 shj. Itu maknanya dia tak konfiden. Dia pun tak tau nak lawan kat mana lagi (Ptg Pauh pun tak tentu dia boleh menang). Ingat la PRU ni bukan dibuat dlm Internet. Ini betoi2 punya. Dlm internet boleh la contohnya manipulate 'like button FB' tekan berkali2, boleh tipu, tapi undi dah ada pun dakwat kekal, mcm mana nak tipu? Cukup la hangpa semua terseksa jiwa raga dgn gelagat PiS yg tak tau nak tadbir urus negeri dgn cekap selama 5 tahun, kembali la menyokong BN pada PRU 13 dan seterusnya

Anonymous said...

MANIFESTO PR pun depa buat secara chincai sahaja, ada yg tak masuk, depa cover bagi statement 'terlepas pandang'. Tu pun OK

Anonymous said...

ADUN Merbau Pulas pun sudah tutup pejabat dia.Mana pejabat dia.Oranng Pas pun cari merata tak jumpa.
Ustaz fauzi Tahir pun makin geli nak jadi calon ganti YB sekarang.

Maklumlah gaji YB berapa.Tak kurang RM 18 000 sebulan.
Rakyat juga yg susah,

Anonymous said...

depa kata nak panggil SPRM mai KTPC Technology sbab ada jugak orang makan persen kot atas...silap silap makan keliling.....mai cepat lagi baguih.....

Anonymous said...

persen dalam kerajaan pas memang lebih tinggi drp persen kerajaan umno.

cerita kata zaman bn 9 persen.zaman kerajaan pak lebai pas 15 persen.

dulu puak umno buat duit.sekarang puak pas pula yang buat duit.

puak penyokong dapat angin keluar asap.

tengoklah rumah YB pas sekarang macamnan.dah ada garaj kereta empat lima butir.

itulah kemajuan yg pas buat bila ceramah.pembohong bagi dua.

kutip derma kilat pun tak umum.sudah pasti masuk poket pak lebai pas.

Anonymous said...

cerita KTPC Tech ni dulu2 pun dah ada disiarkan dulu KTMSB, manakala masa dahulu pun bos dia Exec Director, boleh bagi duit dia RM1.3 juta utk company rolling dulu. Aku tak heran la kalau la ni still ada problem persen tu. Mesin2 semua kat situ buat duit tapi bukan utk syarikat, utk diri sendiri

Anonymous said...

Kesian kat awang bocheh kita ni, hasrat utk bertanding PRU13 sbg adun di pendang dipandang sblh mata oleh pas kawasan & telah membuat keputusan utk memberi kerusi adun kpd abgnya. Depa kata kat dia hang dah ada kerja elok dah di KHTP, sambung la kerja hang yg baguih tu, bukan payah pun, sijil pun tak hang kena tunjuk kat depa semua. Awang bocheh pun tak terkata apa2 tapi dlm hatinya merah membara hasrat utk bertanding telah dipotong treat oleh bronya, apa nak buat, hang dok keja di KHTP, abang hang yg dok buat keja di pendang, of course la depa pilih abg hang

Lebai Teropong. said...

TABUNG MEMALI PUN PAS ROLLING SAMPAI MENDERITA ANAK YATIM MEMALI.

ITULAH PENYELWENGAN PAS.

CERAMAH PEMIMPIN PAS KATA PUAK UMNO KAYA RAYA DAN RUMAH BESAR.AKU PUN SETUJU SANGAT.TU.LAGI PUN DEPA DAH SAPU 55 TAHUN.

YG AKU HERAN BARU 4 TAHUN PAS JADI KERAJAAN PUN DAH RUMAH BESAR.DAH JADI KAYA RAYA.

UMNO 55 TAHUN JADI KAYA RUMAH BESAR.
PAS 4 TAHUN LAGI CEPAT RUMAH KAYA DAN RUMAH BESAR.

PEMIMPIN PAS LAGI HEBAT DRP PUAK UMNO.
TAHNIAH KERANA PAS HEBAT DARI UMNO.

Anonymous said...

kami kat Sg Limau ni pun takmau pangkah paih dah, memang sah tau ambik gaji saja di ktpc tu, tapi tak tau buat kerja pun. ini lah bayangan cara kerja pas kawasan dan negeri kedah, tapi umno kena bagi calon mantap utk parlimen & dun, jgn la dok bagi kat ketua pemuda atau ketua puteri tu, calon lain yg berkaliber pun ramai di kulim ni, pilih la calon profesional

bekas pengundi pas pru 12

Anonymous said...

PAS di KTPC memang suka tipu staf, terutamanya Tuan Hj Presiden. Tak hairanla kalau depa ni menipu pi jalan makan angin oversea menghabiskan duit rakyat Kedah, tapi tiada pelaburan luar negara, dua kali lima dgn Penang- LGE, bila tak dak pelaburan & Bosch cancel, suruh Invest Penang yg announce. Bila dapat FDI tinggi tahun 2011, siap buat konsert lagi. DAP & PAS tak boleh pakai langsung, PKR lagi teruk, parti anak beranak

Kump. Pemuda, Puteri UMNO BERSARA Dari UMNO said...

Lihat BUKTI jelas kenapa kami BERSARA awal dari UMNO...

BUKTI 1
BUKTI 2
BUKTI 3
BUKTI 4

Pastikan adik2 semua keluar mengundi nanti.. Keluar mengundi PAS, PKR @ DAP walaupun adik2 mendapat saguhati atau duit daripada UMNO dan Barisan Nasional... Walaupun adik2 terpaksa berada di kem Barisan Nasional, pastikan adik2 mengundi PAS, PKR @ DAP... Asalkan Bukan UMNO.... OK!!! :-)

Tolong bantu kawan2 kita yang sedang berkempen di laman2 di bawah....
http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=18
http://www.detikdaily.net/v6/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
http://www.selatanonline.net/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1
http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics
http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=6

Anonymous said...

Bukti belah UMNO pun hangpa kena tengok jugak, bukan hangpa Pas saja yg betoi. Dlm semua parti ada yg baik dan ada yg tak baik bukannya mcm hangpa PAS ni, hangpa semuanya baik, ambik baca bismillah ok, tapi UMNO semua hangpa kata tak elok.

Hangpa ni keluaq dari UMNO sebab kecewa tak dapat projek dan pangkat. Bukan semua UMNO mcm hangpa. Banyak UMNO grassroot berkhidmat utk masyarakat.

Pi la kempen utk jaga parti hangpa cukup. toksah dok sebok pasai parti lain

Anonymous said...

Tahniah BN & UMNO Kedah yang telah mengembalikan Kedah ke pemerintahan BN.
Diharap YAB Datuk Mukhriz dapat mengembalikan sinar kpd KHTP yg dah malap & kusam. Owh, BTW lagi satu jgn lupa juga utk usir semua mereka yg dok makan gaji buta selama ni di KHTP. Skrg pun depa2 ni dah mula dok peluh, tapi buat2 cool, terutamanya KFO, AMS, ASK (dah mula kibaq bendera BN skrg nampak; takpa nanti depa suroh hang tibaq roti canai lepaih ni), ASA, Sobri, Awang Hashim, Shahiran, Ibrahim IT, Mokhtar, Amin Shuib, Suhaimi KBiol, ND, Jalee, Salman (tolong bancuh ayaq kat AMS?) dan mereka2 lain yg sewaktu dgnnya bolehlah diteliti segala gerak kerja mereka yg selama ni hanya lebih kuat membodek dari buat kerja serta hanya jalan2 makan angin kat oversea. Jika MEREKA2 INI BIJAK, siap2 mau dok pi belah awai pi apply/cari kerja di Selangor atau Penang. Kalau tak mau belah jugak & nak stay sebab sapa pun tak mau bagi hangpa kerja, mau dok ingat la pepatah mat saleh ni:
WHAT YOU GIVE YOU GET BACK!

Anonymous said...

jgn lupa bro, uncle/HJ patrick juga tidak ketinggalan & perlu dipencenkan permanently

Anonymous said...

anuar mat safarkhhptuihh
please get lost almampos from KTPC
we dont need person like u in here
hang la punca ktpc ni nak lingkop
to awang hashim}adeyyy pooodaaah
kak zaharah hang make sure gaji
musibat ni dgn claim yg dibuat tu betul atau yg wujud.takut dgn hang sekali nnt kami terajang keluaq ktpc.

di sini sy ingin mengucapkan:-

SELAMAT BOH PENENDANG

Anonymous said...

Jgn lupa juga yusrin KIT dam bakri KGCR bagi dia org belah dari ktpc. Depa ni masuk ktpc sbb nak mengabiskan boras aje

Anonymous said...

esok era pembersihan akan dimulakan .. kita tengok siapa yang kena. senarai bermula dari sobri, awang, anwar safar, fitri, shahiran, shira, alfa, ibrahim(IT), mokhtar, bakry, sabri, omar, yusrin kit, shukri kit, jalee, nd, suhaimi kbio & bbrp org macai lagi..utk staf yg tk sabaq nk tengok depa nie blah, tunggu sat noo.. kita tk boleh gelojoh.. nanti lekat kat rengkung..

Anonymous said...

Panjangnya senarai org nak kena buang... tapi bagus juga biaq depa rasa sibuk sgt nak ubah...lain kali lah....

Anonymous said...

kalau tak silap aku ada lagu SCORPION pun nyanyi lagu What You Give You Get Back, mau dok pasang lagu ni kat tkt 3 business center tu kuat2.
Skrg baru HJ2 pakat dok kata kita kerja utk company bukan dgn politik, tapi hang silap HJ2, ceramah2 hang yg kutuk kerajaan semua dah ada kat Dato Mukhriz, tu la hang silap banyak. Yg lain2 tu cakap banyak pun tak guna, tunggu saja la. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Yg tipu utk tender kereta company akan disiasat sehabis-habisnya. Yg bagi tender kecik2 kat member pun nanti kena jugak. Yg dok tolong depa buat charge2 pun kena jugak, yg jahat dibalas jahat. Hangpa tunggu la nanti ada ED dari Kerajaan Negeri yg baru akan masuk, dok bilik sebelah HJ, lepas tu kita tukaq BoD, turunkan pangkat HJ2 kepada SVP, biasala mcm yg lepas2 jugak

Anonymous said...

terkini ada berita menyatakan MB nak ambik AMS jugak sebagai CEO KHTP. Aku pun rasa sangat pelik. Harap2 MB Kedah yg baru nie bacala blog ni dan ambil kira mana yg baik dan buruk karena blog ini ada banyak fakta mengenai manusia yg nama AMS yg amat bahaya bagi Kedah & Malaysia jika dibiarkan mengepalai KHTP.
Sabrina kalau hang dok promote jugak si mamat nie, fikirlah keutamaan staf & pelaburan di KHTP, jgn fikir utk senangkan diri shj.
Satu lagi kemusykilan aku ialah mcm mana bini no 2 Dato Azizan boleh gunakan title Datin di Kedah? Rasanya tak dibenarkan under protokol Kerajaan Kedah nie.
MB KEDAH & ADVISER2, PILIH LA CALON YG BERWIBAWA & BERJIWA RAKYAT & BUKAN YG PENTINGKAN DIRI SENDIRI utk jawatan ceo ktpc; FIKIRLAH DGN BIJAKSANA

Anonymous said...

Mb tak tau ke AMS ni org PKR kalau mcm ni lari dari mulut rimau masuk mulut naga lah KTPC

Anonymous said...

Sabr mesti nak AMS sbb dulu dia bersekongkol dgn AMS semua KTPC tau....kes tu

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top