Posts Terkini

Monday, March 05, 2012

Hj Sobri Diperkudah PKNK.....?

Nama Hj Sobri bukan lagi asing di KHTP, malah makin terkenal akibat kebebalannya menangani isu ketiadaan air 2010, penutupan sekolah antarabangsa ELC di KHTP, isu kenaikan tarif air, isu menamatkan sewaan lot perniagaan usahawan bumiputera di KHTP Business Centre dan terkini sedang diambil kesempatan oleh PKNK untuk membeli anak syarikat KTPC, iaitu KTPC Construction (KTPCC) pada harga yang teramat murah.

Umum sudah mengetahui bahawa PKNK sudah kehilangan Seri Temin Development Construction Sdn Bhd sebagai ‘construction arm’ mereka.  Oleh sebab itu mereka terpaksa mencari satu syarikat ‘construction’ sedia ada bagi menjalankan kerja-kerja pembinaan di Kedah.

Setelah puas mencari, mereka telah mengenal pasti yang syarikat yang paling ideal untuk dibeli ialah KTPCC.  Hal ini kemudian dimaklumkan oleh Ketua Eksekutif PKNK kepada Tuan Haji Presiden KTPC, Hj Sobri, yang telah dikenal pasti dulu dan kini, senang diperbodohkan dan diperkudakan oleh mereka.

PKNK telah menyatakan hasrat untuk membeli KTPCC pada harga RM170,000.00  Ini adalah harga yang sangat murah bagi sebuah syarikat pembinaan Kelas A, Grade 7, yang mempunyai ‘track record’ yang baik, antaranya membina Balai Bomba KHTP.

Seperti dicucuk hidung, Hj Sobri memang sangat teringin dan teruja untuk menjual KTPCC kepada PKNK pada harga ‘cheap sale’, tetapi akibat tiada kuasa mutlak, beliau terpaksa membentangkan cadangan dan tawaran dari PKNK ini kepada Ahli Lembaga Pengarah KTPC.

Apabila dibincangkan oleh Ahli Lembaga Pengarah dengan panjang lebar, maka mereka berpendapat bahawa harga yang munasabah untuk dijual ialah pada RM2 juta dan menegur Hj Sobri yang kurang arif mengenai isu penjualan dan pembelian syarikat (maklumlah, dulu Hj Sobri hanyalah berlatar belakang sebagai Pengurus HR/’cold storage’ sahaja di Renesas selama 25 tahun dan tidak pernah memegang jawatan besar pun).  Maka kempunanlah Hj Sobri untuk menjual KTPCC pada harga murah dan terpaksa akur kepada kehendak dan keputusan Lembaga Pengarah, dan perkara ini masih lagi berada dalam rundingan kedua-dua pihak KTPC dan PKNK.

Apa yang kita boleh rumuskan dalam episod Presiden KHTP diperkudakan oleh PKNK ialah:
  1. Hj Sobri memang tak tau langsung buat valuation untuk jual syarikat.
  2. Seri Temin yang dahulunya dijaga dengan baik oleh PKNK boleh ‘bungkus’ setelah PAS memerintah serta PKNK ditadbir oleh Ketua Eksekutif yang berpaling tadah (standard excuse: aku terpaksa buat, nak cari makan brader’) semakin dilihat tenat dan tidak bermaya.
  3. Memang banyak dah tanda PAS gagal memerintah dan mentadbir Kedah dan KHTP dengan baik, cuma tinggal untuk diundi keluar pada PRU13.
 PS: PAS HANYA NAMPAK ISU NFC, TAPI ISU LAIN SEPERTI ISU AWARD KONTRAK DI PERAK KEPADA SYARIKAT ISTERI NGA KOR MING, TAK SALAH PUN, DEPA NAK ROBOH SURAU PUN TAK PA, TAK SALAH, APA NAK BUAT ITULA KEDAH LA NIE.....

19 comments:

Anonymous said...

dah agak dah, dia ni memang tak tau langsung pasai urus tadbir korporat, dulu pun masa dia buat MBA kat USM, dia juga dikenali sebagai horse rider, iaitu org yg ambik jadi group member, yg buat assignment org lain, juat ambik nama saja, dulu horse rider, la ni diperkudakan pulak, sama je la tu

Anonymous said...

Bab betina nombor satu nei,nampak saja aim bini org pun dia gabus,dengar cerita kwn2 di ktpc betoi ka? cucu azizan razak la nei.

Anonymous said...

OII, dia ni bab tengok bini org, mesti nak ngorat punya, tambah2 lagi kalau yg nampak comei sikit & putih. Yg tu memang semua org tau, dari USM sampai la ni, tak ubah2 sobri payung ni

Anonymous said...

tak elok kita bersangka baik
kan lebih elok kita bersangka buruk
alahai mat payung
p/s:Utk mndapatkan sesi kaunseling waktu pagi sila hubungi mamat ni

Anonymous said...

manager pompuan semua habih pakat lari & resign dari ktpc, ada ka gambaq bini org pi tangkap & boh dlm hp dia. mmg jiwa kacau mamat ni. tentang pknk nak kuda dia, mmg patut la pun mcm tu, nak kata pandai ada MBA, tapi aksi & gaya tak mencerminkan org yg pandai. yg tau hanya pandai cakap sahaja, goreng jer lebeh

Anonymous said...

kedah sekarang bukan lagi kedah sejahtera, tapi kedah serabut, semua pakat dok lawan rebut jawatan, baik dari MB hingga la ke bos kat KHTP.
Inilah kuasa Tuhan untuk membuktikan bahawa tak semestinya parti pakai nama Islam boleh mentadbir negeri kedah secara telus & aman, sekarang walau pun hampir ke PRU13, masih bertegang leher antara EXCO & MB, masih nak musnahkan surau kecik nak digantikan dgn shopping kompleks

Anonymous said...

disebabkan PAS PIS PUS nak robohkan Rumah Allah, depa la dok bergaduh sesama sendiri. Allah Taala dah mula turunkan bala.

Anonymous said...

hj khtp dah jadi kuda kayu dahh

Anonymous said...

awat hang hj sobrie ni tak insaf2 lagi, sudahla sikit2, jgn dok buat ghaplah jingga kat KHTP tu, org ramai terutama staf hang sendiri dah tak tahan dah dgn perangai hang tu

Anonymous said...

pi mampoih la PAS.PKR,DAP
pttuuuiiiiihh

Adik Sayang said...

Generasi Muda Terengganu Generasi Terbodoh Sepanjang Zaman
(Saya ada bukti kukuh)
1 ~ http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32381
2 ~ http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics/topic28065.html
3 ~ http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22146
4 ~ http://www.selatanonline.net/v1/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3155



Mahasiswa2 Malaysia Bodoh2 Dan Tolol2
1 ~ http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31913&postdays=0&postorder=asc&start=0
2 ~ http://forum.mykmu.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=65445
3 ~ http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=639811
4 ~ http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22139#486542
5 ~ http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics/topic28011.html
6 ~ http://www.selatanonline.net/v1/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3151
7 ~ http://www.ehoza.com/v4/forum/forumdisplay.php?270-Isu-Semasa-2011&s=63a289413c17d2b7384748ad617318aa

Anonymous said...

jangan kata org bodoh, nanti kita yg jadi bodoh.
APA PUN SAYA SOKONG PAS DIGULINGKAN DAR PEMERINTAHAN KEDAH DGN SEGERA, LAGI CEPAT LAGI BAGUS, KEDAH LA & KEDAH LA NIE, MEMANG TERUK PON, TAK GUNA 1 SEN PON

Anonymous said...

haji sobri hang kna ingat sama, masa mana yg hang pi jumpa panasonic? org dok check masa mana depa mai KHTP tu, hang jgn dok bom org, infineon pun sama, masa depa ambik tanah tahun 2005, depa dah ambik tanah utk buat xpansion dah siap2. takkan hang ingat semua org tak tau sejarah. org kg la ni pun hang jgn ingat semua bodo & boleh tipu. apa dia kompeni yang hang bawak mai betoi2 punya, cakap sat, whizz systems satu saja la, yg lain jgn dok pandai2 claim hang yg bawak mai

Anonymous said...

awat nya hang ni hj, yg nak pi jual company buat apa? biag la PKNK cari sendiri. Hang tak tak betapa susahnya nak buat company KTPCC jadi asset kepada KTPC? mai dpt kat hang puak hamPAS kira nak bagi lePAS kat pknk pulak. Hang ni buat malu kat org yg grad MBA dari USM saja la, tak tau ka nak buat evaluation syarikat? sia2 saja Prof MJ ajaq hang statistik & corp finance, satu pun hang tak praktik kat tempat kerja hang

Anonymous said...

Bukan hangpa tak tau kot yg dok jadi akauntan to pun tak boleh pakai jugak, kata ada degree la master la, last2 satu apa pun tak bagi copy kat HR. Tu la bila dua2 hj satu nama sobri lagi satu awang tak tau apa2, ni la jadinya, lingkuplah ktpc ni. takkan nak kena jual ktpcc tu? kan pknk dah ada bina darulaman sbg listed company, guna la yg tu, jgn bagi pknk dok kacau ktpc. aku dok agak kalau awang yg buat evaluation, memang la kira cheap sale jual ktpcc ni, memang hampeh & hamPAS

Anonymous said...

wahai hj awang yang bijaksana lagi saksama, awat yg hang dok kalut la ni, hang tak tau ka PRU13 dah nak mai, hang pi kontek balik hong leong bank cari balik keja hang tu siap2, standby la, mana tau kot2 BN dpt balik kedah, trus jer resign dari ktpc. In the mean time, please read another of your boss folly at sungguhka.blogspot.com, apa la hangpa ni semua mau kasi katup ka?

Anonymous said...

tq bro, aku dh baca ni kat sini http://sungguhka.blogspot.com/2012/03/kes-tutup-atau-katup-masih-berterusan.html?showComment=1332206081705#c4557113156675408215

Anonymous said...

Aku kenai hang sap a n informer hang kat pknk pun aku kenai. Rumusan komen hang adalah fitnah semata2. Kalau x tau pa to sah do pandai2 dok but cerita. Kalau dah take betui jadi fitnah namanya. Lepas ni but la blog lain pulak n buat fitnah pulak lagi. Jenis x takut dosa memang sedap dok kata kat orange sampai main sendiri x sedar do koyak rabak dah. So insaflah NA! Selagi ALLAH masih sayang kat hang, pi lah banyak2 bertaubat sebelum darah daging hang sendiri akan menyumpah hang kelak!

Anonymous said...

aku pon kenai hang nie sapa, hang ni setakat kuli batak PAS jer, sampai nizaq hang punya perak geng pun tergeliat lidah di std darulaman cakap inilah saat kejatuhan PAS semlm

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Mantan Perdana Menteri Malaysia

Anda mencari PEKRJAAN.....?

back to top